CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. augusztus 01., csütörtök 20:58


Csemeték a fűbenVezényszavak gyerekszájból

Csemeték a fűben


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Csemeték a fűben a ház mögött rúgják a labdát. Kicsik még, egyikük alaposan selypít is. Néha nem is értem, mit "harsog" - ilyen korban a gyermekek közül sokan igen hangosan kommunikálnak -, de valami pattogós, utasításszerű mondandónak tűnik...

Rohangálnak, rohangálnak, aztán egyszercsak hasra vágják magukat a fűben, a labda messzire gurul. Felpattannak, megy tovább az egész. Egyszercsak mit hallok??! Az életemben eddig megismert "legformabontóbb", legszürrealistább gyerekszáját hallom. Az egyik kicsi azt ordítja lecövekelve, "kardot nyelt" vigyázzállásban, miközben kezével egy bizonyos távoli pontra mutat:

- Felfedezni!!

A másik, valamivel idősebb fiúcska felkapja a fejét a "parancsra", majd tiszteleg és elrohan - "felfedezni"...

Ekkor erős füst kezd terjengeni valamelyik közeli kertből. Becsukom az ablakot, és átmegyek a másik oldalra, hogy onnan szellőztessek. A ház előtt van egy nyilvános telefonfülke. Ajtaja épp csapódott. Ki nem jött senki, tehát bent van... Nem látom a feketefenyőtől, viszont hangok kezdenek szűrődni. Kisgyerekhang. Hadar, hadar valamit, persze csak játékból telefonál. Egyre jobban belemelegszik, már kiabál. Mit?

- Rendőrség! Rendőrség!

Vár, majd újrakezdi, de most már olyan hangsúllyal, ráadásul a szó végét megnyomva, mintha kutyától vagy kisgyerektől követelné valaki, egyre idegesebben, hogy a parancs teljesüljön.

- RendőrSÉG! RendőrSÉG!

Hát... a két kisfiú utasítani már extrém erősen képes... így négyéves kora táján. Vajon kérni, illetve kérést teljesíteni tudnak-e? Vagy ők is példái azon kis "földszinteseknek", akiknek nevét már unásig ismerem, annyiszor elismétli anyjuk, serkentvén őket szótfogadásra ilyenféleképpen, hogy: "Maartiin! Gyere, kisfiam! Indulunk!" Öt perc múltán: "Martiin! Gyeree!" Közben az ötpercek szorgosan telnek, az anyai idegek szorgosan kopnak, és... Dominiknak és Dzsesszikának is hasonlóképpen "könyörög" az anyukája, de Dzsenifer se éppen arról híres, hogy azonnal ugrik anya hívó szavára... És ott van a csapatban Kittyke is meg Domán, valamint Annácska. Pitó viszont már értelmes nagyfiú.

- gyöngyös -