CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. augusztus 03., szombat 03:26


Dévai gyerekek a Hűség Városában

Dévai gyerekek a Hűség Városában

    Böjte Csaba atya, a Szent-Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnökének vezetése alatt háromszáznégy gyerek él Erdélyben, egy dévai kolostorban. Iskolájukban komoly oktatásban részesülnek; együtt élik mindennapjaikat a román és a magyar gyerekeknek, együtt tanulnak, és mindkét nyelvet meg kell tanulniuk; érettségiig még két idegen nyelvet kell elsajátítaniuk.
    A soproni Lions Club a Böjte atyával kötött hosszú távú együttműködési szerződésben vállalta azt, hogy minden évben három gyermek teljes ellátásának fedezése mellett iskolaszerekkel is támogatja az iskolát tudtuk meg Czike Alberttől, a Lions Club egyik tagjától.

    Nagy László elnök szerint a gyümölcsöző kapcsolat egyik színfoltja volt az a kéthetes táborozás, amelyre tíz-tizenkét gyereket hívtak meg Sopronba.
- Többen arra kértek minket, hogy inkább ott segítsük őket. Ne hozzuk őket ide, mert az ő helyzetükhöz képest itt a kerítés is kolbászból van fonva. Ha pedig haza mennek, a szürkét még szürkébbnek látják majd. Elvágyódnak és nem marad meg az ottani magyarság…
    Mindezek, a talán kissé sarkítottan megfogalmazott gondolatok ellenére, a segítségre és a szeretetre mindenkinek szüksége van, aki pedig adhat, az akkor cselekszik helyesen, ha ad is. Szeretetből pedig bőven jutott Sopronban a Déváról érkezett gyerekeknek. A két hét alatti bejárták Sopron környékét, külön programokon vehettek részt az őket befogadó családoknál.
    Az utolsó napok egyikén a Fertő-tó mellett értük utol őket, ahol a horgászás és a vízi sportok kipróbálása után megkóstolhatták Sopron város alpolgármester asszonyának főztjét is. Dr. Payer Erzsébet az eseményen kettős szerepben volt jelen: Lions-os feleségként főzött, az önkormányzatot képviselve pedig, egy-egy pólóval és egy Sopronról szóló könyvvel ajándékozta meg a gyerekeket.
    A két hetes kirándulás záróakkordjaként Nagy László kertjében vendégelték meg a dévaiakat. A vendégek az  igazán szórakoztató délutánon kipróbálhatták magukat a sportolás, az ügyességi versenyek, a technika, és az internet terén. Az udvaron felállított lőpályán szinte egymás kezéből szedték ki az íjakat. A házigazda jóvoltából pedig megismerhették a magyar történelem egyes időszakait és azokat a tárgyakat, amelyeket még a honfoglaló magyarok viseltek.
- Meglepett, hogy milyen szeretettel vették gondozásukba őket az itteni családok. Saját gyermekeikként kezelték őket. Igen komoly érzelmi kapcsolat alakult ki közöttük. – vélekedett Czike Albert.
    A Lions Club tagjai jövőre is várják a vendégeket és igyekeznek majd hasonlóan gazdag programot összeállítani az erdélyi gyerekeknek.

Betuker Botond
Fotó: N.L.
 

***


 
A Lions Club folyamatos segítségnyújtásától függetlenül egy másik Sopronból induló – és szintén a dévai árvákat segítő –  kezdeményezésről is hírt adtunk oldalainkon. 
A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) tanára és segítői hétfőn indulnak Dévára. Terveik szerint kézműves foglalkozást, játszóházat szerveznek  a dévai gyermekeknek és az azóta igen jelentős mennyiségű, soproniak jóvoltából összegyűlt adományokat – rajzeszközöket, kézműves tevékenységekhez szükséges anyagokat, kellékeket – is ők maguk viszik Dévára.

Útjukról visszatértük után beszámolunk.

Kapcsolódó cikk:
Azzal a mértékkel mérnek néktek, amellyel ti mértek...