CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. július 04., vasárnap 00:00


Erdélyi turista tábor Forrásligeten

Nagybányai tudósítónk interjúja

Egyharmada magyarországi természetjáró lesz!

Tábor a Rozsály alatt

Július végén, augusztus elején a közeli Izvora (Forrásliget) lesz a helyszíne az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) idei, VIII. Vándortáborának. A több mint félezer résztvevőre számító turisztikai rendezvény részleteiről az EKE nagybányai, Gutin Osztályának ügyvezető alelnökét, DEÁK LÁSZLÓT kérdeztük.

– Talán nem árt röviden feleleveníteni az előrendezvényekkel együtt közel egy hetes tábor legfontosabb eseményeit...

– Maga a tábor július 28-án kezdődik és augusztus 1-én ér véget. A megnyitást közvetlenül megelőzi, tehát július 27-én indul a 100 kilométeres kerékpáros Petőfi emléktúra, a Nagykároly-Adyfalva-Tasnád- Sződemeter-Ákos-Szatmárhegy-Erdőd-Remetemező-Sebespatak-Misztótfalu- Lénárdfalva-Koltó-Nagybánya útvonalon, amelyre mindenekelőtt Bihar, Szatmár, Szilágy megyékből és Magyarországról várunk jelentkezőket. Másnap Petőfi gyalogtúra indul Nagybányáról a Plestyor érintésével a Forrásligetre, ahol időközben már zajlani fog a vendégek fogadása, eligazítása. Az első igazi tábori-nap (július 29.) a táboravató ünnepséggel és zászlófelvonással veszi kezdetét. Délután az EKE országos küldöttgyűlésével egyidőben különböző turistavetélkedőkre, versenyekre (fotó-, tájékozódási verseny, dia-vetítési vetélkedő) kerül sor, de egy rövidebb túrát is szervezünk a Rozsály-tetőre. Az egész napos, illetve rövidebb túrák július 30-31-én, péntek és szombaton reggel 8 órakor indulnak; tetszés szerint lehet nehéz (30- 35 km), közepes (18-24 km), vagy könnyű útvonalat választani. Aki egyikben sem akar részt venni, az választhat a nagybányai, koltói, misztótfalusi kultúrprogramok, séták között, vagy részt vehet a gyermekeknek szánt programokban. Esténként előadások, dia- és videovetítések lesznek, szombaton pedig tábortűzzel, nótázással búcsúzunk egymástól. A különféle pályázatok, vetélkedők nyerteseinek az augusztus 1-i táborbontást megelőzően nyújtjuk át a dijakat, kitüntetéseket.

– Hol tartanak az előkészületek?

– A tervezett túrák útvonalait kitakarítottuk, úgyhogy most már jól járhatóak. Nem volt könnyű dolgunk: a nehéz tél miatt az amúgy is elhanyagolt ösvények sok helyen alig-alig voltak követhetők, a turistajelzések állapotáról nem is beszélve, így ezeket is fel kellett újítanunk. Hátra van még az útjelző-eligazító táblák elhelyezése a tábor területén belül és a túraútvonalakon, de erre majd csak a hónap végefelé kerítünk sort, nem szeretnénk, ha idő előtt megzenésítené valaki őket. Egyébként már a tábor megnyitása előtt egy jó héttel, tíz nappal felköltözünk a Forrásligetre előkészíteni a terepet: felhordani a felszerelést, pallókat helyezni el a patakok fölött, kialakítani az illemhelyeket, szalaggal körülkeríteni a tábor területét, felkészülni a vendégek fogadására. Ekkor fogjuk felhúzni azokat a nagy (katonai) sátrakat is, ahol a titkárság fog működni és ahol a különböző zárt- téri rendezvényekre is sor kerül. Ugyanis a forrásligeti szállodákat magánosítják, így egyelőre úgy tűnik, hogy a kiállításokat- vetítéseket, előadásokat ezekben kell megoldanunk. Rossz idő esetén mindenképpen, bár így a helyszűke miatt csak forgószínpad-szerűen, felváltva lesznek megtekinthetők. Szép idő esetén talán megpróbálkozunk a szabadtéri vetítéssel, persze ehhez komoly vetítőre és nagy vászonra lenne szükség. A központi sátrakon kívül megközelítőleg 200 sátorra számítunk, a terep már ki van mérve, pontosan beosztva, hogy ki, hol fog sátorhelyet kapni. Szállodákban is foglaltunk helyeket, volt olyan vendég, aki ezt igényelte.

– Tudjuk, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján jó félezer természetjáró érkezésére számítanak. Eddig hányan jelezték érkezésüket?

– Egészen pontosan 364-en jelentették be részvételüket, de még most is folyamatosan érkeznek a levelek. Elsősorban Magyarországról; az ottaniak úgy látszik már megtanulták, hogy hasonló esetben nem felesleges formaság az érdeklődőket arra kérni, hogy időben jelezzék szándékaikat a szervezőknek. A hazai turisták nem szeretnek előre bejelentkezni; kaptunk ugyan visszajelzéseket, de legtöbben valószínű majd csak közvetlenül a tábor előtt vagy alatt fognak megjelenni. Persze senkit sem küldünk el, de azért jó lenne, ha minél hamarabb jelentkeznének. Összesen úgy 600-700 vendégre számítunk. Ezek egyharmada magyarországi természetjáró – egyéni jelentkezők és különböző turistaszervezetek képviselői –, de jönnek Ungvárról és Németországból is.

– Ez rengeteg autóbuszt, gépkocsit jelent. A rendőrség fel lesz készülve a fogadásukra, biztosításukra?

– Rendőrség, Polgármesteri Hivatal, erdészet, áramszolgáltatók – mindegyikkel felvettük a kapcsolatot. Ígéreteink vannak, reméljük segíteni is fognak, hogy a tábor ideje alatt valóban ne legyen fennakadás.

– Mennyibe kerül személyenként a részvétel?

– A táborozás önköltséges, illetve van egy 30 ezer lejes részvételi díj. Ennek fejében biztosítjuk a sátorhelyet, mindenki kap egy programfüzetet, egy plakettet és egy kitűzőt, valamint egy vacsorát. Az étkezést egyébként ki-ki saját maga oldja meg, kivéve a július 31-i közös gulyásvacsorát. Ezt eredetileg önerőből szerettük volna megoldani, üstökben, végül is úgy néz ki, hogy egy magáncég fog majd rendelkezésünkre bocsátani egy mozgókonyhát.

– Mindez rengeteg munkát feltételez a Gutin Osztály tagjai részéről. Kikre számítanak még?

– A szatmári EKÉ-sek részt vesznek a kerékpárostúra lebonyolításában s megígérték, hogy a táborelőkészítés során is mellénk állnak. De várjuk a helybéliek, a nagybányaiak, felsőbányaiak, máramarosszigetiek segítségét is. Aki be tudna kapcsolódni a szervezésbe, jelentkezhet szerdán, az este 7 órakor kezdődő EKE-gyűlésen, az RMDSz székházban. Az anyagiakat tekintve eddig a Városi Tanács szavazott meg számunkra egy összeget és több alapítányhoz is benyújtottuk a pályázatunkat. Persze, ameddig mindebből pénz lesz, addig is "meg kell élni valamiből", úgyhogy az ilyen természetű segítséget is szívesen fogadjuk.

– A tábor megnyitásáig még van egy hónap. Addig milyen EKE- rendezvények várhatók?

– Jövő héten, július 9-én délután 5 órai kezdettel a nagyváradi Czárán Gyula Alapítvány nyitja meg fotókiállítását az ART'99 Galériában, ahol saját mindennapjait kívánja bemutatni. Ezt még aznap este egy könyvbemutató követi; Klein Zoltán: Emlékek a Bihari hegyekből című könyvét meg is lehet vásárolni (30 ezer lej), majd egy diavetítés következik: kb. 150 dia az "Elfelejtett Nagy-Bihari vízesések"-ről. Szerettel várjuk az érdeklődőket.

Vásárhelyi D. Miklós (Bányavidéki Új Szó - Románia)