CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. augusztus 09., péntek 09:52


Az augusztus 9 és 20 közötti Permanent Breakfast a magyar és osztrák határ két oldalán feltváltva zajlik

Permanent breakfast - Vasárnap: reggeli Sopron Fő terén

Permanent breakfast - Vasárnap: reggeli Sopron Fő terén

    Sopron Fő terén vasárnap, 11-én 10 órakor terítenek reggelihez a Permanent Breakfast mozgalom tagjai, akik ezúttal a "határokon átnyúló" folymatos, közterek bereggelizését tűzték ki célul.

    A permanent breakfast ötlete és megvalósítása Friedemann Derschmidt médiaművész nevéhez fűződik, aki művészbarátaival együtt 1996 május 1. reggelén  – annak rendje s módja szerint – először terített reggelihez a köztereken; a kezdeményezés továbbvivői szerte a világban azóta is folyamatosan ezt teszik.
     Azóta a városról városra terjedő mozgalom a szórakozás mellett "a köztér használatának közéleti jellegű kérdésére is rávilágít".
     A Permanent Breakfast-nak szabályai is vannak: a meghívottak – rendszerint négyen – vállalják, hogy másnap (vagy a lehető leghamarabb) maguk is reggelire hívnak újabb meghívottakat, akik a maguk részéről ismét reggelire hívnak másokat, és így tovább...a reggeliről, természetesen a meghívó, maga gondoskodik.
    A mozgalom szervezői szerint több száz, köztereken együtt reggelizőről érkezett fényképekkel dokumentált hír Prágából, Berlinből, Oslóból és Melbourne-ből.
    A szervezők beszámolnak a közös köztéri reggelik által elért hatásokról is:  a köztér érezhető változásokon megy kereszül, a reggelizők jelenlétükkel sajátosan kommunikálnak a környezettel, teret vesznek, helyet igényelnek, a szó szoros értelmében helyet foglalnak; a résztvevők a közös és nyugodt légkörű, gondosan és a lehető legválasztékosabban, egyértelműen reggelihez megterített asztalhoz leülnek, beszélnek, mesélnek, esznek, isznak - a tér, a környezet pedig ezáltal átalakul.
     A játék pedig addig folytatódik, amíg valaki felveszi a fonalat.

    Az augusztus 9 és 20 közötti Permanent Breakfast alkalmai a magyar és osztrák határ két oldalán feltváltva zajlanak: Eisenstadt, Sopron, Oberwart, Ják, Szombathely, Güssing, Őriszentpéter, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Budapest helyszíneken.
A soproniakat tehát augusztus 11-én vasárnap reggel a Fő térre várják a közös reggelihez a Permanent Breakfast szervezői.

Fotó és Internet: http://permanentbreakfast.org