CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2002. augusztus 09., péntek 12:00


Űrtábor 2002

IX. Magyar Ifjúsági Ûrtábor
Székesfehérvár, 2002. augusztus 12-17.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) fontos feladatának tartja az ûrkutatás iránti érdeklõdés felkeltését a fiatalok körében. Ennek érdekében 1991 óta minden esztendõben esszépályázatot hirdettünk különbözõ ûrtémákban. Eleinte csak középiskolások részére írtuk ki, de a nagy érdeklõdésre való tekintettel a korhatárt ki kellett terjesztenünk az általános iskola felsõ tagozatosai számára is. A színvonal is emelkedést mutat. Több olyan pályamunkát kaptunk már, melyek egyetemi dolgozatnak is megfelelt volna.
A tehetségeket azonban nem csak felfedezni, hanem gondozni is kell. Az évek során kiderült, hogy kevés a naprakész magyar nyelvû irodalom és az is, hogy mennyire fontos a személyes kapcsolat a magyar kutatókkal. Ezért 1994 óta minden nyáron egyhetes tábort szervezünk a pályázaton indulók részére. Az elsõ még családias légkörben zajlott Kiskunhalason, 1998-ban Gyõrbe azonban már 80-an jöttek el. A helyszín évente változik. Igyekszünk olyan településekre szervezni, ahol ûrkutató intézmény van a közelben. Így a diákok nem csak hallanak a magyar ûrtevékenységrõl, hanem a élõben is megtapasztalják azt.
Minden pályázó önköltségi áron vehet részt a rendezvényen, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogatásokat szerezzünk az így sem mindenkinek olcsó táborra. A legutóbbi pályázat gyõztesei illetve helyezettjei engedményt kapnak a részvételi díjból.

A Magyar Ûrtábor jelentõsége

A nemzetközi ûrtáborokban járt magyar fiatalok véleménye szerint a NASA tábora vagy az Ausztrál Ûrakadémia csak lehetõségeiben különbözik a magyartól, szakmailag sokszor inkább felénk billen a mérleg nyelve. A Magyar Ûrtábor jelentõségét növeli az is, hogy több európai országban lévõ társszervezet határozta el, hogy magyar mintára szervez pályázatot, illetve tábort. Munkák eredményességét jelzi az is, hogy a nálunk megszerzett ismeretek révén az EURISY és az UNISPACE konferenciák alkalmából szervezett nemzetközi megmérettetéseken a magyar fiatalok mindig az élen végeztek.
A tábor foglalkozásait mindig az adott téma legjobb hazai szakemberei tartják. Ezek az elõadások a kutatók számára is fontosak, hiszen a résztvevõk jelenthetik a magyar ûrkutatás szakember-utánpótlását is.

Ûrtábor 2002

A IX: Magyar Ifjúsági Ûrtábort 2002. augusztus 12-e és 17-a között rendezzük Székesfehérváron. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy olyan program köti le a legjobban a fiatalokat, amelyekben megfelelõ arányban vannak az elméleti elõadások, gyakorlati feladatok elvégzése, szakmai kirándulások. Hasznos az is, ha a részt vevõk megismerik egymás érdeklõdési körét, így egymástól is tanulnak.
A 2002-es ûrtábor programja felöleli az ûrkutatás számos területét. Fontos megemlíteni, hogy a programok kialakításában és lebonyolításában maguk a diákok is részt vettek, illetve részt vesznek majd. Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a magyar kutatások bemutatására, melyeket - csakúgy mint a legtöbb elõadást -, neves hazai szakemberek, illetve az adott témával foglalkozó kutatók tartanak. Az ûrkutatás számos tudományterülettel határos, ezekrõl is lesz szó.
Idén a tanulmányi kirándulást Budapestre szerveztük. Az egyik helyszín a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI), amely hazánk ûrkutatásának legfontosabb intézménye. Az ûrkutatás történetérõl és gyûjtõk "ereklyéibõl" pedig kiállítást nézhetnek meg a Budapesti Planetáriumban. A program végén a már hagyományossá vált játékos csapatvetélkedõn tesztelhetik ismereteiket és kreativitásukat az "ûrdiákok".

Elõször fordul elõ, hogy az egyébként zárt körû rendezvény megnyitója teljesen nyilvános lesz. Az érdeklõdõk találkozhatnak Almár Ivánnal, az egyik legtapasztaltabb magyar ûrkutatóval, Könyves Verával, aki a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásával foglalkozik és Farkas Bertalannal, az elsõ - és mindmáig egyetlen - magyar ûrhajóssal.

A megnyitóra 2002, augusztus 12-én, 14:30-tól kerül sor a Székesfehérváron, a Technika Házában (Székesfehérvár, Rákóczi út 25. Tel: 22/511-340)) A foglalkozások többségének A Szabadmûvelõdés Háza (Székesfehérvár, Fürdõ sor 3. Tel: 22/313-028) ad otthont.

A fehérvári ûrtáborba az ország minden részérõl jönnek, sõt néhányan a határon túlról is érkeznek. Néhányan már sokadik alkalommal vesznek részt a tábor munkájában, továbbá a szervezõk és a segítõk is azok közül kerülnek ki, akik korábbi pályázatokon indultak és több alkalommal voltak már az ûrtáborban.

A IX. Magyar Ifjúsági Ûrtábor fõvédnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere.