CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. augusztus 09., péntek 16:44


XV. Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábor Fertődön

XV. Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábor Fertődön

Magyarországon először Győr-Moson-Sopron megye, azon belül Fertőd ad otthont a Nemzetközi Kelet-Nyugat Ifjúsági Tábornak, mely az 1987. óta rendszeresen megrendezett alkalmak között a tizenötödik.

Július 26.- augusztus 12. között 10 nemzet 17-23 év közötti fiatalja, összesen 93 fő, zenei, tánc- és színházi műhelymunkában tevékenykednek. Különböző kultúrák, nyelvek és vallások közti különbségek leküzdésének, azok áthidalásának és a közös vonások felfedezésének alkalma a közös együttlét. Ehhez nyújt szép hátteret Fertőd és környéke, mely történelmi emlékeivel, természeti kincsivel méltó helyszínt biztosít a közös munkának.

- A tábor célja, hogy az addig egymást többnyire nem ismerő fiatalok egymással összebarátkozzanak, és az előítéleteket és sztereotípiákat áthidalva ezek a barátságok a későbbiekben is fennmaradjanak, illetve a nemzetközi kapcsolatokban alsóbb szinteken is hasznosíthatók legyenek - mondja Jürgen Hörstmann táborvezető. A cél az, hogy az ide érkező, egyébként is alapvetően nyitott szellemiségű fiatalok (aki nem ilyen, nem jelentkezne egy hasonló jellegű nemzetközi táborba) túllépjenek a saját kulturális korlátaikon, és a nemzetek közötti egyetértés és megértés lehetőségét a gyakorlatban is megtapasztalják
Magukat megértetni hivatalosan angolul tudják egymással a fiatalok, de ez persze csak papíron (vagy ott sem) kizárólagos megoldás - főleg az első napokban mindenki úgy kommunikál, ahogy tud, hanggal, vagy "meta". A legtöbben (húszan) az olaszok vannak, őket követik a spanyolok, illetve a németek tizenöt- illetve tízfős létszámmal - valószínűleg nekik egy kicsit könnyebb a dolguk, de Jürgen Hörstmann szerint még sincs klikkesedés, olasz, spanyol, német meg francia sarok.
- A tábor tehát, céljainak megfelelően működik - hangzik el a végső konklúzió,-  hozzásegíti résztvevőit ahhoz, hogy könnyebben eligazodjanak a világban, a politikában, s ne az esetleges kollektív előítéletek irányítsák gondolataikat. A nyitottság, a más kultúra, nemzet megismerése, a másokkal való közösség lendületet adhat a fiatalok Európát egységben tartó gondolkodásának.
A különböző műhelyekben - zene, színház, fotózás - mind önálló alkotások születnek, közös erővel, amelyeket majd a vasárnapi előadáson mutatnak be. A műhelyek vezetői is különböző országokból érkeztek, csakúgy, mint a diákok, ez is erősíti a szellemiséget. Persze a "kötelező" foglalkozások után, estefelé, a kötetlen beszélgetésre, tovább-zenélésre is rengeteg alkalom nyílik (ez némelykor talán még a programoknál is fontosabb lehet…)
A XV. Nemzetközi Ifjúsági Tábor résztvevői augusztus 11-én, vasárnap este 19 órakor zenés előadásra várnak mindenkit.
A fertődi Esterházy kastély dísztermében a zene, a tánc és a nevetés általuk megteremtett világával, Lélekvarázs című előadásukkal búcsúznak Fertődtől.
T.R.