CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. augusztus 10., szombat 10:35


Észlelőhétvége - Könyvtári nyitvatartás - Molnár: Liliom - Emlékezés Szigethy Attilára - Fertő-tó átúszás - Hegykő: vigasságok - Debrecen: Europa Nostra kiállítás - Sport: Végveszélyben a Postás

Hírek, események

Észlelő hétvégét tart ma a Muck-on a Stella Egyesület. Az “Észlelő hétvége” az 500 m magas Muckon közös, távcsövekkel történik, ahol a Stella vendégei is megcsodálhatják a fényszennyezéstől mentes égbolt objektumait. Itt nyílik igazán lehetőség a csillagászat “megtanulására”. A Stella Egyesület csillagászatban jártas amatőrtagjai készséggel mutatják be az égi pompát. Az észlelések napnyugtakor kezdődnek. Találkozó: a helyszínen.
FONTOS! Az észlelés a szabadban töltött több órás tartózkodás, így az ennek megfelelő öltözködést tartsuk szem előtt!
Augusztus 17-én, megbeszélésre és távcsöves bemutatóra várja a csillagászat után érdeklődőket a Stella. A “Megbeszélés” az egyesület rendszeres találkozója, ahova vendégeket is szeretettel várnak a Britannia kávézó (Rákóczi utca, a Cipészkellék bolt mellett), ideje: 18.00 óra.
A Távcsöves bemutató” főként a város polgárainak és vendégeinek nyit lehetőséget a városi fényözönben is látható objektumokról (főként a Hold és a látható bolygók). Helye: Várkerület (a Pannónia szálló közelében), ideje: 20.00 óra.
További információk a stella@sopron.hu vagy a 06 30 266 6845-ös telefonszámon.

Könyvtári nyitvatartás A Széchenyi István Városi Könyvtár ma 10-18 óra között tart nyitva. A könyvtár augusztus 17-én 9-12 óra között látogatható, míg augusztus 19 és 21 között zárva lesz a Pócsi u. 25. szám alatti könyvtár.

Molnár Ferenc Liliom című darabját mutatják be azok a soproni fiatalok, akik másfél évvel ezelőtt a középiskolásoknak meghirdetett Rögtön Színházi Fesztiválon első helyzést értek el. A Salamon Suba László rendezésében megvalósuló előadást augusztus 12-én, 13-án, 15-én és 16-án 20 órai kezdettel a soproni Bányászati Múzeum udvarán tekinthetik meg a nézők.

 Emlékezés Szigethy Attila halálának évfordulóján megemlékezést tart a megyei önkormányzat. Hétfőn, augusztus 12-én 12 órakor Sopronban a Hűségzászlónál, majd ezt követően a Sopronkőhidai  rabtemetőben, 17 órakor pedig  Kapuváron a Kossuth utcában emlékeznek a mártírra.

Első nemzetközi Fertő-tó átúszás Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal Fertő-átúszást tervez a soproni Boninsegna Ferenc. Csütörtökön, augusztus 15-én délelőtt 10 órakor kell majd a Fertőbe ugrani mindazoknak, akik a fertőrákosi strandtól a fertőmeggyesi kikötőig tartó távon szeretnék magukat kipróbálni. Eső esetén augusztus 22-én rendezik meg az első nemzetközi Fertő-tó átúszást.

Hegykői vigasságok kezdődnek augusztus 10-én, szombaton délután 2 órakor. A nyitó napon fúvószenekar, tandem-bemutató, szabdtéri sütés-főzés mellett esti tűzijáték is szórakoztatja majd a közönséget. A rendezvénysorozat, amely augusztus 15-éig tart minden korosztálynak szól: bábszínház, karate-bemutató, népzene, pop-rock együttes, filmslágerek és dixiland várja a Hegykőre látogatókat.

Falu- és Városvédők országos találkozója zárult augusztus 9-én Debrecenben. A rendezvényen Az Europa Nostra-díjas alkotások Magyarországon című vándorkiállítást dr. Winkler Gábor egyetemi tanár nyitotta meg. A Budapesti Városvédő Egyesület kiadásában megjelent A példa ereje könyv bemutatójára is sor került. A könyvben megtalálható a tavaly díjat nyert fertődi Esterházy-kápolna  
Végveszélyben a Postás kosárlabda csapata A Magyar Posta Rt. úgy döntött, hogy gazdasági nehézségei miatt a jövőben nem támogatja az élsportot, a profi sportot. Ez azt jelenti, hogy a postás gazda nélkül maradt, nincs főszponzor. Az egyesületnek augusztus 26-ig megoldást kell találnia, amennyiben ez nem sikerül, a működést beszüntetik. W.F.