CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. augusztus 11., vasárnap 23:09


Golsban ünnep a vásár

Golsban ünnep a vásár

Augusztus 9-18 között várja látogatóit a 35. Golsi Pannonia 2002. Vásár és Népünnepély

Fúvószene köszönti a bejövőt, nyitás előtti sürgés-forgás, minden készen áll, Matthias Achs polgármester pedig jó szomszédként üdvözöl.
Az első, a hivatalos megnyitót megelőző napon már tízezer látogatót vonzott a golsi vásár, ahol valóságos kiállítás-város fogadja a látogatót. Ausztria keleti régiójának egyik legjelesebb rendezvénye a Golsi Pannonia Vásár és Népünnepély.

Matthias Achs polgármester fogadja a vásár vendégeit

A harmincöt évvel ezelőtt eredetileg helyi borkóstolót szerveztek a golsiak, amelyet aztán idővel fokozatosan egészítettek ki több gazdasági ágazat, vállalkozás termékeinek és szolgáltatásainak bemutatójával. A folyamat természetes velejárójaként a környező települések, majd a régió áru- és szolgáltatáskínálatával bővült a paletta.

Musikverein Bauernkapelle Gols

Építőanyag, belsőépítészeti termékek, bútorok, háztartási eszközök, ruházat, járművek – közöttük csodaautók –, mezőgazdasági gépek, játékok, szóval minden-minden megtalálható és természetesen, mint a jó vásárban, megvehető. A vidék borait bemutató borsátor, a borkirálynő által kínált legjobb borokkal, külön sörsátor, étel-ital, és folyamatos, – minden műfajt és stílust felvonultató – minden korosztálynak szóló műsor várja a vendégeket a vásár területén. A kiemelkedő események mellett az apróbb részletek is figyelemre méltóak; fiataloknak szánt Aréna, kisállat-bemutató egészíti ki a programajánlatot

A tartományfőnök és a közlekedési miniszter is jelen volt a jubileumi megnyitón

A borvidékek bemutatkozásával és a hagyományos vásárral – amelyre a minőség és elfogadható ár egyaránt jellemző – a szervezők szerencsésen ötvözték a nemzetközi sztárokat felvonultató nyári kulturális fesztivált és a mindenféle forgó, pörgő, rázó, szédítő és kábító, sipító és vijjogó hangot adó szerkentyűvel felszerelt vidámparkot.

- Ausztriában azon kevés rendezvények közé tartozik a golsi, ahova évről évre egyre többen látogatnak el - mondja nem kevés büszkeséggel Mattias Achs polgármester. A jelenlegi kettőszáznegyven kiállítónál akár jóval több is lehetne, de a golsiak a minőség megőrzését tartják a legfontosabbnak, ezért a jelenleginél nagyobb számú kiállítót nem fogadtak, ezt pedig azért tehetik meg, mert a vásárt a község szervezi, így elkerülhető, hogy egyéni érdekek kerüljenek a közösségiek elé - magyarázza készségesen a polgármester.
Azok az idők is elmúltak már, amikor a magyarok közvetlenül a határnyitást követően különvonatokkal mentek nézelődni a vásárba. Ma már a Szlovákiából érkezettek mellett a magyar kiállítók is jelen vannak a rendezvényen.
Az ünnepen már évek óta közösen lépnek fel magyar, szlovák és helyi osztrák együttesek, a szervezők ezzel is az Európára jellemző új folyamatokat szeretnék hangsúlyozni. A 35. Golsi Pannonia Vásár és Népünnepély megnyitójára a jeles osztrák politikusok és közéleti személyiségek és a Szlovákiából érkezett vendégek mellett jelen volt Sopron város alpolgármestere dr. Payer Erzsébet.
- A hatékony régiós együttműködés híve vagyok -mondta búcsúzóul Matthias Achs - a múltunk közös volt, a közös jövőnk is szép lesz, közösen tennünk kell ennek érdekében.

B.T.É.