CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. augusztus 14., szerda 10:29


53. Kempteni Ünnepi Hét - Rönktolás Sopronból Miskolcra - XV. Soproni Sörnapok - Könyvtári nyitvatartás – Nyelvi tábor Zsirán - Megyei Ünnepi Közgyűlés - Amerikai kosarast tesztel a Soproni Ászok

Hírek, események

53. Kempteni Ünnepi Hét Kemptenben megnyílt az 53. Ünnepi Hét rendezvénysorozat, amelyen a kulturális- és sportprogramok mellett gazdag kínálatot felvonultató vásár is megnyitotta kapuit. Az Ünnepi Hét megnyitóján jelen volt a Dr. Gimesi Szabolcs polgármester vezette soproni delegáció is. Kempten 1987 óta Sopron testvérvárosa, a két város további együttműködéséről a delegáció tagjai további konzultációkat folytattak.

Rönktolás Sopronból Miskolcra Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni parkjából Miskolcik tolják diákvirtusból azt a tölgyfa rönköt, amellyel augusztus 12-én, szakadó esőben az egyetem parkjából indultak útra a soproni diákok, akik a tervek szerint augusztus 30-án érnek célba a – Miskolci Egyetem bányászhallgatóihoz – a farönkkel. A miskolci egyetemisták 1989-ben diákvirtusból csillét hoztak Sopronba, ennek viszonzása a mostani gesztus. Ihárosi Péter, a kar hallgatói önkormányzatának elnöke és valétaelnök elmondta, hogy a rönktolás jubileumi évfordulókhoz is kötődik: 240 éve emelte Mária Terézia akadémiai rangra a selmeci bányatisztképző  iskolát és harminc esztendeje, hogy a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem és a Miskolci Műszaki Egyetem hallgatói a közös, selmeci diákhagyományokat felelevenítették.

XV. Soproni Sörnapok Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. a Soproni Sörnapokat. Szombaton a Plaza területén nyílik meg és négy napon keresztül várja a szórakozni vágyókat a rendezvény. A Sörnapok alatt Brau Union Hungária Sörgyárak.Rt. támogatásával az Anger-réten Soproni Ászok kispályás labdarugótornát rendeznek 144 csapat részvételével.

Könyvtári nyitvatartás: Augusztus 17-én, szombaton 9-12 óra között tart nyitva a Széchenyi István Városi Könyvtár. Augusztus 19-én és 20-án a Nemzeti Ünnepen, valamint augusztus 21-én, a szerdai szünnapon zárva lesz a könyvtár.
 
Nyelvi tábor Zsirán 14. alkalommal rendezik meg Zsirán azt a kétnyelvű nyári tábort, amelynek 49 résztvevője magyarul és németül egyszerre és egymástól tanul az együtt eltöltött egy hét alatt. Harminc zsirai és tizenkilenc Lutzmannsburg-ból érkező résztvevő nyolc pedagógus társaságában augusztus 19-én kezdi meg a közös táborozást. Gazdag program várja a résztvevőket, amelyben kőszegi és velemi kirándulás is szerepel. A tábor jelszava: "Szomszédaink nyelvét tanuljuk - Wir lernen die Sprache unseres Nachbarn"

Megyei Ünnepi Közgyűlés A Győr-Moson-Sopron-Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésére, a megye településeinek zászlós menetére, a megyei kitüntető cím és kitüntető díjak ünnepélyes átadására kerül sor augusztus 17-én Győrben. A koszorúzási ünnepséget és ökumenikus istentiszteletet követően az Ünnepi Közgyűlésen átadásra kerülnek a Győr-Moson-Sopron megye Szolgálatáért díjak a közoktatási, sport, védelmi-rendészeti, kulturális, sajtó, egészségügyi és környezetvédelmi tagozatban.  

Amerikai kosarast tesztel a Soproni Ászok Az Origo internetes portál értesülései szerint a férfikosárlabda-bajnokság A-csoportjába felkerült Soproni Ászok keretébe, a hátvédposztra próbálja ki Demarco Minor nevű amerikai kosarast a sörgyári csapat szakvezetése.