CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. augusztus 16., péntek 19:12


Megyei Védelmi Bizottság árvízvédekezéssel kapcsolatos esti jelentése

Megyei Védelmi Bizottság árvízvédekezéssel kapcsolatos esti jelentése
a 2002. 08. 16. 07.00 órától - 2002. 08. 16. 18.00 -ig terjedő időszakról

A nap folyamán teljes erővel folyt az árvízi védekezés. Gátépítési és gát-megerősítési munkák folytak:
-       Zsejkepusztán, ahol félpályás útlezárás mellett folyik a nyúlgát építése.
Megerősítésként 14.00 órától 50 fő sorkatonát vezényeltek a védelmi szakaszra.
-       A tegnap lezárt Vámosszabadi közúti határátkelőhelynél ideiglenes lezárást épített ki a gyulai vízügy védelmi osztaga.
-       Dunaszentpálon és Mecsérnél várhatóan az esti órákban befejeződik az ideiglenes védőgát kiépítése. A mecséri híd a forgalom elől továbbra is
zárva van.
-       Ásványrárónál elkészült a megfelelő mértékű töltésmagasítás.
-       Likócson, Gönyűn, Táton az önkormányzatok - az ÉDUVIZIG szakirányítása és építőanyag biztosítása mellett - nagy erőkkel végzik a védtöltések
kiépítését, megerősítését.
-       Likócson a 10. számú közlekedési úton lokalizációs vonal került kiépítésre.

A megelőző munkálatokban a nap folyamán 1862 fő, 304 db közúti gépjármű, és 56 db munkagép vett részt. Ezen felül a honvédség ma újabb 300 fő - 150-150
fős váltásokban - sorkatonával vett részt a védekezésben.
A Lajta Mosonmagyaróvárnál tetőzött 195 centiméterrel. A Hegyeshalomnál regisztrált apadás miatt itt ma délelőtt az árvízvédelmi készültséget az ÉDUVIZIG megszüntette.
A győri Petőfi-híd továbbra is le van zárva a forgalom elől. A Rába kettős-híd lezárását 18.00 óráig a vízmagasság nem indokolta.
Árvízi jelenségként jelentkezik a szivárgás, átázás, töltés felpuhulás, elhárításuk a nap folyamán sikerrel mindenhol megtörtént. Szaporodnak a belvízi jelenségek is, ezért a győrzámolyi szivattyútelep II. fokú, a Hansági Szakaszmérnökség területén 3 telep pedig I. fokú készültségben üzemel.
A víz Nagybajcsnál tetőzés közeli nagyságú, a várt nagysághoz már csak néhány centiméter hiányzik. A tetőzés Nagybajcsnál előre jelzett magassága 860 centiméter. Győrnél várhatólag hajnalban tetőzik a Duna.