CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. augusztus 21., szerda 16:39


Sopront szeretnék testvérvárosnak

Sopront szeretnék testvérvárosnak

    Mindenképpen mind jövőbeni testvérvárosra gondolnak már Sopronra Veliko Turnovóban - derült ki Rumen Rashev polgármester szavaiból, akinek vezetésével hét tagú küldöttség érkezett a bulgáriai kisvárosból Sopronba. Annak ellenére, hogy a soproniak javaslatára, a két város közötti együttműködési megállapodást már az új városvezetés írja majd alá, mind a két fél egyetértett a drogmegelőzés, a kultúra, az oktatás, a sport területén való együttműködés további fejlesztésében.

Todor Todorov a közgyűlés elnöke, Rumen Rashev polgármester, (a rendezvény tolmácsa) és Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

    A polgármesterrel együtt érkezett Todor Todorov a közgyűlés elnöke, Mina Ilieva jegyző, Mariya Gerasimova jogi, Velika Ivanova kulturális és kulturális örökséggel foglalkozó, Desislava Zaevska a gazdasági, és Ivan Krastev nemzetközi kapcsolatokért felelős szakemberek, akiket dr. Gimesi Szabolcs polgármester, Dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek a soproni Városházán fogadtak. A megbeszélésen soproni részről az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke mellett részt vett a polgármesteri hivatal – a kultúra, a drogmegelőzés, a nemzetközi kapcsolatok terén tevékenykedő – több munkatársa.

- Dr. Kolozsi Béla nagykövetnek köszönhetően került a figyelmünk középpontjába Sopron. Biztosak voltunk abban, hogy a nagykövet úr a legjobb magyarországi várost fogja számunkra testvérvárosnak javasolni - mondta a bulgáriai város polgármestere.

    Hatvannyolc-ezer lakosa van Veliko Turnovonak, a megyeszékhelynek és egyben régióközpontnak. A középkori város a tizenharmadik században élte fénykorát, majd a tizennyolcadik-tizenkilencedik században a török uralom alóli felszabadítás központjaként működött. Az első szabad parlamenti ülésnek is Veliko Turnovo volt a helyszíne. Komoly feldolgozó- és élelmiszeripari beruházásokkal, és elektronikai ipari létesítmények határozzák meg a város gazdasági életét. A Veliko Turnovo-i Egyetem a második legnagyobbnak számít Bulgáriában, a szófiait követően. Egyetlen bulgáriai katonai oktatási intézményként Katonai Akadémia is működik Veliko Turnovoban.
    Római kori emlékek, jelentős képzőművészeti alkotások is fellelhetők a városban, amely turisztikai és idegenforgalmi központ.

Veliko Turnovo egy Sopronnak ajándékozott  festményen

- A két város kulturális hagyományai, adottságai közötti hasonlóság, közös lehetőségeink és feladataink, a Sopron részéről tapasztalt tenniakarás, meggyőzött arról, hogy kapcsolataink a jövőben tovább fognak épülni. Leginkább azt szeretnénk, ha a két város polgárai a kultúra és a hagyományok révén egymás városait és egymást is megismernék - mondta Rumen Rashev polgármester.
    Számomra élmény volt megismerni a Páneurópai Piknik helyszínét, azt a helyet, ahonnan elindult az utóbbi évtized Közép-Európa történelmét befolyásoló legjelentősebb eseménye. Örültem, hogy láttam ezt a helyet és megéreztem hangulatát. Szeretném, ha a közeljövőben a Páneurópai Piknik kiállítási anyaga Veliko Turnovóban is bemutatásra kerülne.
    A drogfogyasztás elleni közös harc – alaposan tájékozódtunk a soproni helyzetről – szintén feladatunk, annál is inkább, hogy ezeket a programokat az EU is támogatja.

T.É.