CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. szeptember 11., szombat 00:00


Petőfi Sándorra emlékeztek az erdélyi Koltón

Nagybányai munkatársunk tudósítása

Petőfi Sándorra emlékeztek Koltón

A költő születésének 175. és halálának 150. évfordulója által meghatározott, másfél évig tartó rendezvénysorozat végére tettek pontot az idei koltói Petőfi-nap eseményei. A hagyományos szeptember 5-i programot megelőzően július végén Fehéregyházán, majd a Szatmár megyei Nagykárolyban és Erdődön idézték fel a költő emlékét. A Petőfi és Júlia házasságkötésének színhelyén tartott erdődi megemlékezések ezentúl minden év szeptemberében felzárkóznak a koltói ősz rendezvényeihez.

Gyönyörű koraőszi idő és a hagyományos vendégszeretet fogadta az idei koltói ünnepségek résztvevőit, akik a környék magyarlakta települései mellett elsősorban Szatmár és Kolozs megyékből, valamint az anyaországból érkeztek a rendezvényre. A református templomban délelőtt népes gyülekezetnek hírdetett igét Komlós Attila budapesti református lelkipásztor, az Anyanyelvi Konferencia ügyvezető elnöke, majd Beregszászi Olga színművésznő mutatott be egy rövid részletet abból a verses-zenés öszszeállításból, amelyet délután a parkszínpadon csodálhatott meg teljes egészében a több száz fős közönség.

Az istentisztelet után Pogány Gábor Benő tavaly leleplezett Petőfi- szobra előtt tisztelegtek a résztvevők. Itt előbb Téglás Lajos polgármester mondta el a "Szeptember végén" című verset, majd Dávid Gyula irodalomtörténész, az EMKE országos elnöke méltatta a költőt, s mindazok emlékét, akiknek (mint például a koltói Sebők Mihály bácsinak) köszönhetően az elmúlt évtizedekben fennmaradtak a koltóihoz hasonló emlékhelyeink.

A szobor talapzatánál többek között a Magyar Írószövetség, valamint az Anyanyelvi Konferencia és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Független Kisgazda Párt, a Magyarok Világszövetsége, az Erdélyi Szövetség, az EMKE országos és nagybányai szervezete, a helyi és területi RMDSz szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat. Természetesen a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjasklub és a szolnoki Petőfi-Szendrey Júlia Alapítvány vezetői sem hiányoztak; mint tudjuk, mindenekelőtt az ő kezdeményezésük, munkájuk eredményeképp kerülhetett sor a Petőfit és Júliát ábrázoló műalkotás megvalósítására, leleplezésére.

Időközben az egyre népesebb közönség birtokába vette az egykori Teleki-kastélyt, a kastélykertet, a szabadtéri színpad előtt rögtönzött nézőteret, s az elmúlt évekhez képest jóval piacosabb választékot kínáló sátrak környékét. A színes-hangos vásári forgatagban, az olcsó csecsebecsével üzletelő roma árusok, a korondi fazekasok, a fülönfüggőt-nyakbavalót ajánlgató ékszerkészítő- kézművesek, a gyümölcskereskedők, s az ínycsiklandozó illatokat árasztó lacikonyha és sörkimérő mellett újszerű, pihentető színfoltot jelentett az egyik nagykárolyi könyvkereskedés pultja. Talán a mifelénk ritka, jó magyar könyvnek, talán a kedves, fiatal eladóknak köszönhetően igen nagy népszerűségnek örvendett, szinte folyamatosan könyveket vásárló, lapozgató emberek álldogáltak körülötte. (Tulajdonosai elárulták: az októberi Gesztenye-ünnep alkalmával szeretnének Nagybányára is ellátogatni. Könyvestől...)

Két óra körül a szabadtéri színpad is benépesült. Ladányi Ágnes koltói kisóvodás szavalata ("Itt van az ősz...") nyitotta meg a műsort, amely Téglás József magyar szakos tanár és Téglás Lajos polgármester beszédével folytatódott. Rövid köszöntőt mondott gróf Teleki János, Teleki Sándor dédunokája, Böndi Gyöngyike képviselő, Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség elnöke és Lányi Zsolt, a magyarországi Független Kisgazda Párt alelnöke. A jó három órás program során Döbrentei Kornél költő saját, erre az alkalomra írt költeményét szavalta el, majd Beregszászi Olga színművésznő mutatta be már említett verses-zenés összeállítását, a sárospataki Művelődési Ház együttesének előadásában részletek hangzottak el "A költő visszatér" című rockoperából, a szatmárnémeti Kölcsey Kollégium Rekettye Néptáncgyüttese, s a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes szórakoztatták a közönséget.

Sokan felfigyeltek a koltói műkedvelők szereplésére, akik ezúttal – szerencsés módon – igyekeztek elsősorban a helyi népi hagyományokra építeni öszszeállításaikban. A NÉNOKUT Néprajzi Alapítvány kezdeményezésére nemrég alakult Somfa Együttes (Kádár Rita, Pécsi Renáta és Kádár Zoltán, a "Szilágysági gyerek vagyok" népdaléneklési vetélkedő idei díjazottjai. Lásd képünket.), a Szendrey Júlia Népdalkör, a Nagy Magdolna tanítónő által vezetett "koltói menyecskék", és az olyan előadók, mint Téglás József, Molnár Judit, Sebők Orsolya, vagy a kisiskolás Bencze Henrietta Petőfi-verseket, népi táncokat, és népdalokat adtak elő a kitartóan tapsoló közönségnek. A délutáni ünnepi program közös énekléssel zárult.