CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. szeptember 03., kedd 12:28


Bécsújhelyi tárlat soproni művészekkel - Gyorsforgalmi út épül - Corvinus Osztrák-Magyar Baráti Kör: film és beszélgetés az eutanáziáról - Miskolcra értek a rönktoló hallgatók

Hírek, események

Trigonal címmel osztrák, olasz és soproni képzőművészek munkáiból nyílik kiállítás ma a bécsújhelyi (Wiener neustdt) Karmelita templomban. A bécsújhelyi polgármesteri hivatal és művészeti egyesülete, az olaszországi Tarcento város Art 100 nevű művészeti csoportja és a soproni Pro Kultúra Kht. közös szervezésében Sz. Egyed Emma, Gáspárdy Tibor, Giczy János, Kovács György, Kovács Gombos Gábor, Mészáros György, Soltra E. Tamás és Sulyok Gabriella alkotásai szerepelnek a tárlaton, amely szeptember 22-ig, naponta 10-18 óráig látogatható.

Gyorsforgalmi út épül  A Sopront és a környező településeket elkerülő majdani kétszer kétsávos M84-es gyorsforgalmi út engedélyeztetési eljárásaként lakossági tájékoztatót szervezett a napokban a központi közlekedési felügyelet.
Két ütemben –  Peresztegtől Sopronig, majd  Sopront északról elkerülő, az országhatárig vezető szakaszon – építik meg az M84-es gyorsforgalmi útat.
A beruházás költsége közel 25 milliárd forint lesz.
A nyomvonal kialakításakor hosszas egyeztetések folytak az érintett önkormányzatokkal, jelenleg az első szakasz engedélyeztetése zajlik.
A közelmúltban tájékoztatóra is sorkerült, amelyen a közlekedési felügyelet az érintetteket részletesen tájékoztatta a tervekről. Az új nyomvonalat feltüntető térképkivonat és a tervdokumentáció megtekinthető a soproni városháza aulájában, illetve a további három település polgármesteri hivatalában. Ennek alapján a telektulajdonosok beazonosíthatják saját ingatlanjukat, és pontos képet kaphatnak arról, milyen mértékben érinti őket az útberuházás. A kivitelezési munkálatok legkorábban két év múlva kezdődhetnek el. – hangzott el a tájékoztatón.
 
Corvinus Osztrák-Magyar Baráti Kör Jelenczki István Haláljog című filmjét mutatják be a Corvinus Osztrák-Magyar Baráti Kör szeptember 4-ei összejövetelén, délután 5 órakor a Várkerület 19. szám alatt. Szeptember 6-án, a filmhez kapcsolódó, délután 5 órakor kezdődő, az eutanázia témájáról szóló beszélgetésre várják az érdeklődőket a szervezők, ahol kérdéseikre dr. Varga József sebész adjunktus válaszol.

Miskolcra értek a Nyugat-Magyarországi Egyetem "rönktoló hallgatói". Átlag 30 kilométert megtéve, a diákvirtusból szervezett rönktolásban negyven soproni főiskolás vett részt, akiket az úz utolsó szakaszán miskolci társaik is segítettek.  
A faragott farönkkel augusztus 12-én, szakadó esőben az egyetem parkjából indultak útra a soproni diákok.  A miskolciak 1989-ben diákvirtusból csillét hoztak Sopronba, ennek viszonzása a mostani gesztus. A rönktolásnak jubileumi évfordulókhoz kötődő apropoja is van: 240 éve kapott akadémiai rangot a selmeci bányatisztképző  iskola és harminc éve annak, hogy a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem és a Miskolci Műszaki Egyetem hallgatói a közös, selmeci diákhagyományokat felelevenítették.