CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. szeptember 04., szerda 18:13


Értékelt a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság

Értékelt a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság

    Turisztikai termékfejlesztés, rendezvények, marketingtevékenység és a turisztikai régió egyéb üdülőhelyi feladatainak támogatására 2002-ben kiírt pályázatok eredményeit ismertette a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke Patyi Elemér, Bögöte polgármestere és a Vas Megyei települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke.


Horváth Vilmos és Patyi Elemér a sajtótájékoztatón

    A négy témakörben kiírt regionális pályázatokon 180 millió forint elnyerhető összegre, 43 pályázó által benyújtott projekt került pozitív elbírálásra. A 108 millió forintot jelentő támogatásból mintegy 59 millió forintot termékfejlesztésre, 30 milliót rendezvények támogatására, 36 milliót pedig, turisztikai marketing tevékenységekre ítélt oda a bizottság - többek között - lovaspálya, lovarda építésre, erdei kerékpáros és pihenőcentrum kialakítására, borútak infrastruktúrális fejlesztésére, vinotéka kialakításra, termálvíz-kihasználásra, termálfürdő fejlesztésre, valamint kulturális rendezvények, fesztiválok rendezésére, prospektus- , kiadvány- és televíziós filmkészítésre is.

    A turisztikai termékfejlesztés témakörben a legmagasabb támogatási összeget (34.894 ezer Ft) a Vas megyei pályázók kapták, ugyanez a tendencia volt megfigyelhető a kulturális rendezvények támogatásánál is, ahol a vasiak 15.187.135 forint támogatásban részesültek. Az elektronikus- és nyomtatott kiadványok támogatása esetében a Győr-Moson-Sopron megyei pályázók szerepeltek a legjobban, ők 7.229.300 Ft-ot nyertek el három bírálat alatt.

    A 2002. évi támogatások megszerzésében a legaktívabbak a gazdasági társaságok és az önkormányzatok voltak - hangzott el a sajtótájékoztatón.

    A regionális idegenforgalmi bizottságok helye, szerepe ügyében változtatást szeretnének elérni - jelentette ki az elnök, ezért javaslatot tettek az illetékes államtitkárnál a Regionális Idegenforgalmi Bizottság önálló munkaszervezete kialakítása ügyében, amely gyakorlatilag azt jelentené, hogy a pályázatok elbírálásán túl azok bonyolítása, illetve megvalósulásuk ellenőrzése is a bizottságok hatáskörébe kerülne. A jövőben a civil szervezetek által mozgatott turisztikai területeket támogatására is több figyelmet szeretne szánni Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság, különös tekintettel a falusi turizmusra. Az idegenforgalom területén az alap- és felsőfokú oktatást összhangjának megteremtése szintén a bizottság jövőbeni céljai között szerepel, ugyanakkor a bizottság úgy véli, hogy szükséges a marketingcélra fordított források felhasználásának regionális szinten való összehangolása. Számos olyan célokkal és megfelelő eszközökkel, akár forrásokkal is rendelkező szervezet van, amelyek tevékenységét összehangolva hatékonyabban lehet azt a turizmus fejlesztése ügyében felhasználni.

    Országmarketing vagy régiómarketing kérdésében Patyi Elemér úgy vélekedett, hogy a turizmus nem ismer határokat, ezért az egész térség egységes fejlesztése a cél, tekintettel a határon átnyúló programokra, projektekre.

    A regionális idegenforgalmi bizottság a régió idegenforgalmi parlamentje - jelentette ki Horváth Vilmos bizottsági tag, aki kifejtette, hogy a bizottságnak ugyan regionális kérdésekkel kell foglalkoznia, de szeretnék, ha azt kellő szabadsággal tehetnék, hiszen ez megteremtené a határokon átnyúló intenzívebb kapcsolatteremtést.

    Horváth Vilmos hangsúlyozta a Tourinform hálózat egységessé fejlesztésének szükségességét, amelyeket egyrészt a központi forrásokból való finanszírozása mellett a helyi önkormányzatok is kellő felelősséggel kellene, hogy felvállaljanak.