CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. szeptember 11., szerda 00:19


Elhunyt Szakál Ernő-Kempteni vendégek-Ligno Novum-Wood Tech-A soproni vízellátás 110. évfordulója-Japán nyelvoktatás-Felújítják a dísztermetháza dísztermet-Sajtverseny-Sajtünnep-Rotary-s összefogás

Hírek, események

Elhunyt Szakál Ernő Életének 90. esztendejében elhunyt Szakál Ernő, Sopron Díszpolgára, Európa- és Munkácsy-díjas művész.

Kempteni vendégek Egy kempteni gimnázium 17 diákját látja vendégül a soproni Széchenyi István Gimnázium és a város.
A 14 éve tartó partnerkapcsolat keretében immár tizenharmadik alkalommal megvalósuló diákcsere akció keretében családoknál szállnak meg a németországi diákok, akiket gazdag program vár a hűség városában.

A tegnap dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere fogadta a küldöttséget, akik a soproni Széchenyi István Gimnázium tanóráira is ellátogatnak, ahol a magyar nyelv alapjait igyekeznek elsajátítani.

Sportdélután, városnézés, a Balatont is érintő dunántúli kirándulás, és néhány soproni média – MTV regionális stúdió, Kisalföld, Panoráma Rádió szerkesztőségében – tett látogatást követően jövő héten, szerdán soproni vendégekkel együtt indulnak vissza Kemptenbe a diákok.
 

A Ligno Novum - Wood Tech Erdészeti Szakvásár ünnepélyes megnyitója lesz ma Sopronban a Sportcentrumban. A vásár részletes programja megtalálható a Programajánlóban, valamint a http://www.sopron.hu/program/ oldalon. Szeptember 10-én vette kezdetét a soproni egytemen a vásárhoz és szakkiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencia. A rendezvénysorozat, amelyen a szakmai prograok mellett kulturális és szórakoztató rendezvények is helyet kapnak  pénteken ér véget.

A soproni vízellátás 110. évfordulójára emlékezik szeptember 13-án a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban pénteken délután 2 órakor a vízmű történetéről nyílik kiállítás, majd ünnepi beszédek és kitüntetések átadására kerül sor.
1982-ben Budapest és Győr után harmadikként az országban valósult meg Sopronban a város egészséges ivóvízzel való ellátása. A jeles alkalomra a "110 éves Sopron vízellátása" című emlékkönyv is kiadásra kerül.

Japán nyelvoktatást indít a soproni önkormányzat és a Széchenyi István Gimnázium. Az ingyenes és korhatár nélküli nyelvtanfolyamra való részvétellel kapcsolatosan szeptember 11-én, 18 órára megbeszélésre várják az érdeklődőket a Széchenyi Gimnázium 19-es osztálytermébe.

Felújítják a Városháza dísztermét. Megkezdődött a soproni Városháza dísztermének felújítása. Huszonnégymillió forintot hagyott jóvá a soproni közgyűlés a Városháza dísztermének a felújítására. A munkálatok első szakaszában  a parketta, az elektromos vezeték és a hangosító berendezés cseréje történik meg, amelyet a második szakasz, a restaurálás követhet majd.Ez utóbbira újabb források elkülönítése szükséges. A tervek szerint a díszterem teljes felújítása jövő év májusára történik meg, addig a volt Vármegyeháza (Fő tér 5.) ad otthont a Városháza nagytermébe tervezett rendezvényeknek.

V. Országos Sajtverseny - I. Sajtünnep Ötödik alkalommal ad otthont a Vitnyéd-Csermajorban működő Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet az Országos Sajtversenynek. Az eseményre 20 tejipari cég nyolcvan termékével nevezett. A bírálat 13-án, két helyszínen, váltott bizottságokkal történik. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 14-én délben kerül sor Vitnyéden. Szeptember 14-én az I. Sajtünnep a fogyasztóknak kínál gazdag szakmai, kulturális és szórakoztató programot.

Adomány rotary-s összefogásból A két soproni Rotary Klub – a Rotary Klub Sopron és a Rotary Klub Pannonia –  összefogásának köszönhetően az ausztriai Oberes Murtal Rotary Club és a grazi Caritas felajánlásaként több százezer forint értékű gyermektápszer adomány érkezett Sopronba, amelyet a város rászoruló gyermekei és intézményei kapnak majd meg.