CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. szeptember 13., péntek 23:56


110 éves Sopron vízellátása

110 éves Sopron vízellátása

    1892-ben Budapest és Győr után harmadikként az országban valósult meg Sopronban a város egészséges ivóvízzel való ellátása.
    Sopron vízellátásának 110 éves évfordulóján a Liszt Ferenc Konferenciaközpontban tartott ünnepségét az élőzenével aláfestett, Képek a vízmű történetéből című vetítés vezette be.

    Az elnöki asztalnál helyet foglaló Dr. Hajós Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, és Ágota Gábor, Sopron alpolgármestere köszöntője után Hegedüs László vezérigazgató úr számolt be a Vízmű történetéről, jelenéről, és jövőbeli feladatairól, kezdve a római Scarbantia téglából épített vízvezetéke maradványainak említésétől az 1869-es éven át, amikor Sopron belső városrészében az ásott kutak gyakran elszennyeződtek és egyre több ember betegedett meg a rossz víztől, az Ikva másik partján élők kútjaiban a geológiai adottságok miatt szinte állandósult a vízhiány, egészen napjainkig.
Így a vízművek története egy 110 éves versenyfutás a természeti adottságokkal, a soproni vízigények kielégítéséért.
- Nem vesztettük el ezt a versenyfutást - jelentette ki a vezérigazgató. Napjainkig tartó vízmű-krónikájából kiderült, hogy Sopronban és környékén – tíz kis falu kivételével – minden településen kiépült a szennyvízelvezető- és tisztító rendszer. A csatornázottság mértéke – hazánkban szinte egyedülállóan elérte a legfejlettebb országok szintjét.
    Az "ünnepeltet" Szekeres István, a Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetségének elnöke, a BÁCSVÍZ Rt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Vilmos, a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi- és Iparkamarájának elnöke, Kovács Antal, a Dél-Zalai Vízmű Rt. elnök-vezérigazgatója, és Tóth Ferenc, a HAWLE Kft. nyugalmazott ügyvezető igazgatója köszöntötte.
Az ünnepség részeként a Vízművek és Sopron városa az intézmény több kiemelkedő munkatársát kitüntetéssel jutalmazta.

    Az évforduló alkalmából a vízmű történetét kiállításon mutatják be, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Részvénytársaság 110 éves Sopron vízellátása 1892-2002 címmel egy, a város vízellátásának történetét a mai napig bemutató, igényesen összeállított könyvet adott ki.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Részvénytársaság a jubileum tiszteletére díszkutat adományoz a városnak, amelynek alapkövét Hegedüs László vezérigazgató és Ágota Gábor alpolgármester helyezte el a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ előtti téren.

T.R.