Rovat: Szomszédvár - Régió
2002. szeptember 15., vasárnap 14:38
V. Országos Sajtverseny és I. Országos Sajtünnep Vitnyéden
V. Országos Sajtverseny és I. Országos Sajtünnep Vitnyéden Évezredes hagyománya és az ókori egyiptomiakig, görögökig,
rómaiaikig visszanyúló írott irodalma van a sajtkészítésnek.
Az Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola, Szaktanácsadó
és Továbbképző Központ és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ötödik
alkalommal szervezte meg az országos sajtversenyt Vitnyéden, amelyet az
idén először Sajtünneppel is kibővítettek. A szakma képviselőit konferencia,
a diákokat Sajt-ki-mit tud várta; zenés szórakoztató előadások, népzenei
és néptánc együttesek teremtettek a sajtkóstoláshoz jó hangulatot.
- Komoly szakmai bázisa van a rendezvénynek, hiszen a csermajori iskola
az ország egyetlen tejipari iskolája, ahol többek között a sajtkészítésset
is megtanulják a diákok, ezért az iskolán keresztül a szakmára tudunk építeni
- mondja Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke.
Az iskola elismerését is jelenti az, hogy egyre több gyártó, egyre több
termékkel vesz részt a sajtversenyen.
Ivanics Ferenc a jövőről szólva azt is említette,
tervezik, hogy – komoly sajttermelés hagyományával rendelkező –
külföldi vendégeket is meghívnak a kiállításra. A sajtversenyt a sajtvásárral
- kiállítással, és az ahhoz kapcsolódó kulturális, szórakoztató programokkal
szeretnék igazi ünnepé tenni.
A magyar nép táplálkozási szokásaiban a sajtfogyasztás még nincs annyira rangos helyen, mint más nyugati népeknél. A franciáknál az étkezés koronája a sajt és az ahhoz illő bor, az olaszok a kifőtt tésztához, sőt levesbetétnek is használják a sajtkészítményeket, hogy a hollandokat már ne is említsük. Részben külföldi hatásra, részben az elterjedő sajtmintaboltok segítségével manapság már Magyarországon is kezd elterjedni az igényes sajtfogyasztás. Varga Ferenc a csermajori tejipari középiskola
tangazdaság vezetője elmondta, hogy az intézményben a felvásárlás mellett,
ők maguk is termelnek tejet és azt fel is dolgozzák. Elsősorban sajtot
gyártanak. Egyediek a csermajori sajtok az országban: a tea-, a Lajta, az
ilmitzi helyi specialitásnak minősülnek, amelyeket az iskola a hagyományőrzés
jegyében gyárt.
A kiállításon láthattuk, hogy rengeteg féle, delikát
jellegű, minőségi sajtot is gyártanak már Magyarországon, egyelőre még
egy szűkebb vevőkörnek. Köztudott: De Gaulle arról panaszkodott, hogy olyan
országot kell kormányoznia, ahol csak sajtból legalább 400 féle van; Magyarországon
a vitnnyédi-csermajori sajtversenyen ezúttal legalább 100 féle sajt mutatkozott
be.
- A vásárlóerő növekedésével és a finom sajtok fogyasztása
kultúrájának elterjedésével, reméljük, hogy hamarosan nem csak trappista-fogyasztó
nemzet leszünk - vélekedett Somogyi Imre csermajori iskola igazgatóhelyettese
azon a "SAJTtájékoztatón" , amelyen rendkívüli nagy szakértelemmel ő maga
– a sajtfajták gyártási technológiáját, a sajtbírálat szempontjait is bemutató
– sajtkóstoláson vezette végig a hallgatóságot.
Egyébként megbizonyosodtunk arról, hogy nem minden szakmai érvet nélkülöző a sajtbírálatnak és -kóstolásnak a borbírálattal és borkóstolóval adódó analógiája. Egyrészt a különböző ízű, illatú, állagú, aromájú sajtok élvezetét igen elősegíti egy-egy korty finom, ízben, illatban illő bor, másrészt a sajt- és borbírálat szempontjai és pontrendszere között is létezik elvi hasonlóság. Idén először borosgazdák is megjelentek a sajtkiállításon, egyelőre a soproni borvidék legfinomabb nedűivel. Vitnyédet, a Győr és
Sopron közötti félúton elhelyezkedő települést a sajt ünnepén, talán a
környék többi, történelmi borvidéke is "felfedezi" majd a jövőben.
Néhány nagyon féltve őrzött "szakmai titkot" is megtudtunk:
amennyiben az ementáli sajtban nem lelünk lyukakra, az nem a környékbeli
egerek kipusztulását jelenti, hanem azt vak-sajtnak mondják, és bizony,
a sajt hibájának minősül. A jó minőségű pálpusztai meg arról ismerszik
meg, hogy a száguldó vonat utolsó fülkéjéből illatát, ellenszélben a mozdonyvezető
is érzi. Talán a pálpusztai sajtok eme jellemzőjére is alapoztak a szervezők,
amikor a látogatókat alig látható és fellelhető információs táblák (mondhatni:
sajtcetlik) segítették a helyszínre való eljutásban.
-té- |