CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Önkormányzati Választás 2002.

2002. szeptember 16., hétfő 23:57


Globex-történet - a tényfeltáró bizottság jelentése szerint

Globex-történet - a tényfeltáró bizottság jelentése szerint
Interneten – rovatunkban – közzétesszük az anyagot

    A Globex-döntés, a vagyon elvesztés 1998-ig tartó folyamata volt a témája a Szövetség Sopronért Egyesület Perkovátz Házban tartott sajtótájékoztatójának, amelyen a sajtó képviselői kézhez kapták a tényfeltáró bizottság Sopron Megyei Jogú Város portfólió kezeléséről szóló jelentését. A tényfeltáró bizottság elnöke Szász Lajos, valamint annak tagja, Vig Péter is jelen volt a sajtótájékoztatón.

Szász Lajos, Dr. Szekeres Csaba, Vig Péter a sajtótájékoztatón

    Mérlegelve a Globex-ügy horderejét, valamint az írott sajtó terjedelmi- és egyéb – kampányidőszakkal összefüggő – belső szabályzatokból eredő korlátait dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltje kijelentette: arra a következtetésre jutott, hogy sajtótájékoztató formájában nem lehet megfelelően tájékoztatni a nyilvánosságot erről az ügyről.

- A Globex-ügy – a tényfeltáró bizottság jelentésében megjelenő – története minden választópolgárhoz el fog jutni írásos formában, azt az internetre feltesszük, azaz mindenki számára biztosítjuk az ahhoz való hozzáférést - jelentette ki dr. Szekeres Csaba, Sopron polgármestere felhatalmazásával, aki hangsúlyozta, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület képviselőjelöltjeinél is megtalálható lesz a tényfeltáró-bizottsági anyag.

    Víg Péter kifejtette: szükségszerű és kötelessége is a polgármesternek a Globex-üggyel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Ugyanakkor hangsúlyozta: meg kell őrizni attól a várost, hogy hamis állítások, üres vádaskodásokat eredményezzenek, és hogy ne a realitások figyelembevételével kezeljék a kérdést.

    A tényfeltáró bizottság 1999-2000-ben fél évig dolgozott az ügyön, minden lehetséges adatot összegyűjtött, és elkészítette a jelentését, amelyet, mint mondta: "akkor elég ügyesen megnyirbáltak". A tényfeltáró bizottságnak a tények feltárása és nem a vádemelés volt a feladata - hangsúlyozta a képviselő. Ennek az anyaga a város rendelkezésre állt a polgármesteri hivatal előcsarnokában; a képviselő információi szerint négyszáznál több példány fogyott el belőle.

- Ebben a tényfeltáró anyagban szerepelt a bizottság jelentése, és két külön vélemény: az egyik a bizottság elnökének a különvéleménye, ami összegzés címen jelent meg, valamint a bizottság jelentésének kézzel átírt különvéleménye, amelyhez, a tényfeltáró bizottság egyik tagja még hozzáfűzött egy összesítést is - fejtette ki Vig Péter. A jelentés tartalmazza a szereplőket, a hozzászólások kivonatát, az egyéni véleményeket, tehát ha valaki felelőst keres, megtalálja - szögezte le a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy a felelőst, vagy felelősöket a jelentés, és ne üres vádaskodások alapján találják meg.

    Szász Lajos, a Globex-ügyet vizsgáló tényfeltáró bizottság elnöke bevezetőjében leszögezte: a jelenlegi választáson semmilyen formában nem indul.

- A suttogó propaganda olyan embert vádol, aki annak idején "még a közelében sem volt az egésznek", sőt, azon munkálkodott, hogy ebből a szerencsétlen Globex-ügyből a lehető legkedvezőbben jöjjön ki a város - jelentette ki Szász Lajos, beismerve ugyanakkor, hogy jelenleg azt viszont nem tudja megállapítani, hogy mennyire kedvezően alakult a Globex-ügy.

-Az egész olyan mint egy krimi, csak hát a krimiben meglesz, hogy ki volt a tettes, itt sajnos nem lett meg - fogalmazott a tényfeltáró bizottság elnöke, aki leszögezte, minden, amit a bizottság fontosnak talált, benne van a jelentésben, a folytatás, nem a bizottságon múlott, az már az ügyészség, bíróság dolga lett volna.

    A bizottságnak semmiféle nyomozati eszköze nem volt, semmiféle szankciót nem tudott alkalmazni, minden megkérdezett a saját lelkiismerete szerint válaszolt a kérdéseikre.

- Mi csak a hozott anyagból tudtunk dolgozni, meg abból, amit számunkra összeállított a városháza. Én például szerettem volna kikerestetni az akkori utazásokat, kiküldetéseket, de valahogy ez elsikkadt, valahogy "elmismásolták a városházán" - fogalmazott Szász Lajos..

    Kérdésekre válaszolva: Vig Péter elmondta a tényfeltáró bizottságot a képviselőtestület hozta létre, és az a képviselőtestületnek kellett hogy jelentést tegyen. Ezek után a képviselőtestületnek kellett arról döntenie, hogy indít-e büntető-eljárást. Egyes személyek ellen, akiknek esetében bizonyítható volt a mulasztás (a könyvvizsgáló, stb.) ez megtörtént.
- A folyamat egy teljesen szabályszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárás volt, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint legalábbis. Hogy ezen kívül, esetleg léteznek-e olyan tények, amelyeket a jegyzőkönyvek nem tartalmaznak, arról a tényfeltáró bizottságnak nem volt tudomása. A bizottság elé került anyag alapján, nem volt ok büntetőfeljelentést tenni mások ellen - jelentette ki Vig Péter.

    Szász Lajos kifejtette: létezik erkölcsi felelősség, anyagi felelősség, büntetőjogi felelősség, és politikai felelősség. Az önkormányzatnál az előterjesztést beterjesztőjét, aláíróját, az ügy lefolytatóját terheli felelősség.
- De, amennyiben tételes jogszabályt nem sért, akkor mit tudunk mondani? - tette fel az egykori bizottsági elnök a kérdést. Mit várt el Sopron? Hogy mondjanak le azok, akik felelősek?

    Szász Lajos a Globex-ügy egy másik vetületét is megemlítette, nevezetesen azt, hogy iszonyatos energiákat kötött le, és a vagyonvesztésen túl még az is kárt okozott a városnak, hogy nem más, aktuális ügyekkel foglalkozott teljes erőbedobással, hanem "futott a pénze után".
- Lehet, hogy már két-három évvel ezelőtt azt kellett volna mondani: ez a vagyon elveszett, és az adott állapotból kiindulva tegyük amit tudunk - vélte Szász Lajos.

    További kérdésre válaszolva dr. Szekeres Csaba polgármesterjelölt a volt miniszterelnök Sopronban tett kijelentéseire reagálva kifejtette: Aránytévesztettnek nevezte Orbán Viktornak a Szövetség Sopronért Egyesületet és a Centrum Párt választások során betöltött szerepének analógiáját.
- Meggyőződésem, hogy az önkormányzati és az országgyűlési választások más-más elvek alapján zajlanak, Orbán Viktor valószínűleg nem ismeri kellően a soproni viszonyokat.- jelentette ki a szövetség polgármesterjelöltje. A pártpreferenciák erősebben érvényesülnek az országgyűlési választásokon, ugyanakkor az önkormányzati választáson sokkal inkább a személyes kötődés érvényesül. Nem Orbán Viktor, és nem is Medgyessy Péter Sopron polgármesterjelöltje, hanem Dr. Molnár Ágnes a Fidesz-Polgári Összefogás, valamint Walter Dezső az MSZP-SZDSZ részéről. A választóknak ezekben az emberekben kell gondolkodniuk, és nem egy bal-jobb, mesterségesen létrehozott politikai rendszerben- jelentette ki Dr. Szekeres Csaba.

T.R.