CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2002. szeptember 17., kedd 23:44


Hogy csodálkozna Galilei…

Hogy csodálkozna Galilei…
(pályázati kiírás)

A Természet Világa c. folyóirat szerkesztőbizottsága meghirdette a XII. Természet-Tudomány Diákpályázatot. A pályázatra - többek között - csillagászati témakörben is lehet írni. A részleteket itt találjátok:

Hogy csodálkozna Galilei...

A Magyar Csillagászati Egyesület különdíja
a Természet Világa Diákpályázatára


Az ember évezredek óta szorgalmasan figyeli az égbolt változásait. Az idők során számos ága alakult ki az asztronómiának, s ezek különböző intenzitással fejlődve különböző fokra jutottak el. Galilei biztos nagyon csodálkozna, ha láthatná, milyen fejlődésen ment keresztül a csillagászat, mióta először fordította távcsövét az ég felé. A Magyar Csillagászati Egyesület pályázatának célja, hogy a résztvevők bemutassák és értékeljék ezt a fejlődést.

Mivel csillagászatnak nagyon sok érdekes részterülete van, ezért egy szabadon választott témában kell bemutatni az adott ágazat kialakulásának okait, fejlődésének mozgatórugóit, napjaink állapotát és várható jövőjét. Ízelítőül néhány példa: egyes égitestek vagy égitestcsoportok kutatása, az égitestek (vagy maga a Világegyetem) keletkezése, időmérés, távcsövek és más eszközök, illetve módszerek fejlődése, a csillagászattal kapcsolatos ismeretek más területeken való alkalmazása, stb. Térj ki a magyar vonatkozásokra, és írd le miért ezt a témát választottad. A területek fejlődésének bemutatását természetesen nem kell korlátozni az elmúlt négyszáz esztendőre.

Nagyon fontos része a pályázatnak annak ismertetése, hogy milyen tudományos - esetleg gyakorlati - jelentősége van az adott témának. Fontos szempont az is, hogyan tudod közérthetően, a Természet Világa hagyományainak megfelelő stílusban megindokolni és leírni mindezt egy ismeretterjesztő cikkben.

A dolgozatban térjetek ki eddigi csillagászati tanulmányaitokra, tagjai vagytok-e valamilyen szakkörnek vagy klubnak? Ne felejtsétek el feltüntetni a felkészítő tanár nevét - ha volt ilyen, és a használt források jegyzékét sem.

A pályázaton azok a diákok indulhatnak, akik a 2002-es naptári évben még középfokú intézménybe jártak. A további feltételek is megegyeznek az általános pályázati feltételekkel. A pályamunkákat - ha van rá mód - digitális formában is kérjük mellékelni, de ennek hiánya nem kizáró ok. A dolgozatokat a Természet Világa Szerkesztőségének címére (1085 Budapest, Somogyi B. u. 6.) kell elküldeni október végéig.

Összdíjazás: 30 000 Ft.

Tanácsokért megkereshetitek a Magyar Csillagászati Egyesületet is. Postacím: 1461 Budapest, Pf. 219. Email: mcse@mcse.hu, internet: www.mcse.hu.

Jó munkát és sok sikert kíván a Magyar Csillagászati Egyesület vezetősége