CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. szeptember 19., csütörtök 12:14


Fertődön ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács
Tíz napirendi pontot tárgyalt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Fertődön.

    Az ülésen, többek között, az előző tanácsülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámoló mellett alapszabály-módosításra is sor került; a Regionális Felkészülési Program megvalósítása, a Nemzeti Fejlesztési Terv aktuális tervezési folyamata, valamint az Előzetes Regionális Fejlesztési Program 2002.évi első fordulójára beérkezett – közel egy milliárd forintos forrást célzó – pályázatokról született döntés ismertetésére szintén sor került.

    A pályázatok elbírálásánál nem a rendelkezésre álló forrás megyék közötti arányos elosztása, hanem elsősorban a regionális szempontok érvényesültek: az adott projektnek egész régióra, vagy az eurorégióra való kihatása.

    Közútfejlesztések előkészítései –a három megye érdekét egyaránt jelentő észak-déli folyosó –, az M 85 gyorsforgalmi út elkerülő szakaszának engedélyezési terve, kerékpárutak, nemzeti parkok fejlesztésére irányuló pályázatok mellett a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó, valamint ökoturizmus-programokat, turisztikai, kulturális és a szellemi örökség megóvásával kapcsolatos projekteket egyaránt támogatta a tanács.

    A pályázati rendszer lehetővé teszi, hogy annak második fordulójában – 2002. szeptember végéig – beérkezett pályázatok az első körben nem támogatott pályázatokkal együtt kialakult lista alapján a 2003. évi előzetes kötelezettségvállalásból kapjanak támogatást.

    Sopron régióközponti szerepére vonatkozó kérdésre, Markó Péter, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke válaszában hangsúlyozta, szociológusként úgy látja, hogy az uniós csatlakozást követően, kulturális, gazdasági és társadalmi szempontból – egy természetes folyamat eredményeként – Burgenland Sopron és Szombathely vonzáskörzetébe fog visszakerülni.

    Az ülésen arról is előerjesztés hangzott el, hogy a Regionális Fejlesztési Program szakmai munkája is megindult. A régióba érkező szakértők sikeres és hatékony szemináriumokat és műhelytalálkozókat tartottak; egyeztetéseken és megbeszéléseken a régió szempontjából sarkalatos kérdések kerültek napirendre.

    Személyi változásokra is sor került Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács összetételében. A tíz új delegált tanácstaggal kapcsolatosan Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke kijelentette: néhány minisztériumi szakértőn kívül baloldalhoz kötődő pártdelegáltak kerültek a tanácsba. Az előző tanácsban dekoncentrált szervezetek, az adott területhez jól értő szakemberei foglaltak helyet, a megyei közgyűlési elnök szerint ezúttal néhány tag tekintetében nem egyértelmű, hogy milyen kapcsolatuk van az adott szakterülettel.

B.T.É.