CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

1999. február 05., péntek 00:00


Vérszopó biztosítók?

német tudósítónk írása

Vérszopó biztosítók?

Németországba autózók figyelmébe

Különös visszásságra hívták föl a figyelmet az észak-rajna- vesztfáliai fogyasztóvédelmi szakemberek. A gépjármű- felelősségbiztosítók újabban az ittas vezetők áldozatainak sem fizetnek, akik így kétszeresen pórul járnak.

A szövetségi kormány 1994 augusztusában hozta azt a rendeletet, amely a biztosítási ügyek deregulációja jegyében a többi között lehetővé tette a gépjármű-biztosítóknak, hogy ittas vagy jogosítvány nélküli vezetés esetén csak szűk határok között térítsék meg a balesetek során okozott kárt. A biztosítók éltek is a kedvező lehetőséggel és az új kötvények apró betűs részébe szinte mindenütt bekerült e megszorítás.

Azóta kiderült azonban, hogy az igazi kárvallottak — a kárvallottak, a balesetek vétlen szenvedő alanyai. Ha például valakit ittas vezető elgázol és az áldozat maradandó károsodást szenved, például gerincsérülése nyomán tolókocsihoz kötött mozgássérültté válik, akkor bizony a költségei hamar a magasba szöknek.

Orvosi és ápolási számlák gyűlnek, amelyeket nem fedez a betegbiztosító, hiszen balesetről volt szó. Ha azonban a gázoló kötelező felelősségbiztosítása is csak a minimális összeget fedezi az említett záradék miatt és a baleset okozója polgári perrel sem kényszeríthető kártérítésre — mert neki sincs miből —, akkor az áldozat sorsa anyagi szempontból is a biztos nyomor. Ez pedig égbekiáltó igazságtalanság, mondják a fogyasztóvédelmi szakemberek és sorolják a csakugyan vérlázító eseteket.

Mindez joggal háborgatja a kárvallottakat és aligha javít az amúgy is vérszopónak tartott biztosító társaságok kedvezőtlen megítélésén; de a balesetért felelős is gyakran ártatlanul szenved hátrányt. Németországban 0,5 ezrelék alkoholszint az ittas vezetés határa, súlyos esetekben azonban a biztosítók már az egy pikoló világossal elérhető 0,3 ezrelék esetén is részeg tobzódásról beszélnek és — nem fizetnek. Őket ugyanis nem az alkohol elleni küzdelem fennkölt érdekei vezérlik, hanem rút anyagi megfontolások.

Az ügyben patthelyzet állt be. A biztosítók a jogszabályra hivatkoznak, az autóklubok jogászai az igazságérzetre. Hamar meg kellene változtatni a rendeletet, amelynek azonban épp az volt a célja, hogy az állam mind kevésbé avatkozzék bele a biztosításba, mint magánjogi ügyletbe.

J.Gy. (Oberhausen)