CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

2002. szeptember 23., hétfő 17:56


Szép ott adni, ahol senki se kér

Szép ott adni, ahol senki se kér
Humanitárius szolgálat a rotary alapelvének megfelelően

    A rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot helyben, regionálisan, sőt, országokat átívelő összefogással is. Arra törekednek, hogy az emberek közötti kapcsolatokban terjedjen a megértés és a jószándék. Fontos célok érdekében tevékenykednek, azt tartják, kapni jó dolog, de adni  felemel?bb, s az az igazi ajándék vagy adomány, amelyet kérés nélkül adnak.

    A rotarysták ezeket az elveket vállalták és követik. Az etikai alapelvek alkalmazásának és betartásának, az emberek közötti kapcsolatokban a humanitárius akciók és anyagi támogatások szervezésében bevált és használt mérce a négy kérdéspróba: Igaz-e? Tisztességes-e minden érintett számára? Elősegíti-e a barátságot és a jóakaratot? Javát szolgálja-e minden érintettnek? Tehát a segítőkészségnek úgy kell megnyilvánulni, hogy az a mindennapi életben szolgálja a rotary alapelveket, egyetlen érintett számára sem legyen megalázó vagy sértő, szolgálja a barátságot és a jóakaratot.
    Mint arról beszámoltunk, a Rotary Kerület volt kormányzója, dr. Ernst A. Schöffmann úr Sopronban tartotta hetvenedik születésnapját. Az ünnepség megszervezésében a két helyi klub (RC Sopron, RC Sopron-Pannónia) segített. Magyarországon ma 28 rotary klub működik. Az ünnepelt nem várt, nem fogadott el ajándékot, az erre szánt összegeket a négy rotary tamogatási cél javára kérte. Nemes gesztusról, a rotary szellemiségét minden ízében tükröző akcióról van szó, egy gyengén látó soproni gimnazista lány tanulásának támogatásáról, a Tómalom utcai gyermekotthon segítéséről, gyermekotthon támogatásáról az erdélyi Csicsókereszttúron, aknamentesítés támogatásáról Horvátországban. Mind a négy megérdemli a nyilvánosságot.
   De előbb,  egy kis előtörténet és az akciók ismertetése előtt arról, hogy az RC Sopron legutóbbi ülésén a volt rotary distriktkormányzót tiszteletbeli tagjává választotta.
  Az erről szóló díszes, egyedi oklevelet a klub nevében az elnök, Perkovátz Tamás, az alelnök, Krisch Imre és a régebbi elnök, Schneider István nyújtotta át dr. Ernst Schöffmannak, aki meghatódva köszönte meg a jókívánságokat.
  De kapott ajándékot (barackpálinkát és aszúbort) az ünnepelt az RC Sopron-Pannónia elnökétől, Wilfing Ferenctől, és a következő rotary évi soros elnöktől, dr.
Székely Évától is.
    A rotary mozgalom már 1925-ben jelen volt Magyarországon. A II. világháborút követő kényszerű szünet után 1988-ban kezdődött meg a magyar klubok újjászervezése. 1991. április 30-án Budapesten négy klub – RC Szeged, RC Budapest-Budavár, RC Budapest-Duna, RC Sopron – kapott alapító oklevelet. A  soproni klub segítője az RC Eisenstadt volt, de kezdettől fogva élénk kapcsolat alakult ki a közeli osztrák klubokkal, így az RC Wiener Neustadttal is. Ez volt az 1959-ben alapított RC Eisenstadt segítője.  Amikor az 1999-2000 rotary évben a bécsújhelyi klub tagja, dr. Ernst A. Schöffmann lett az 1910-es számú  Rotary Kerület kormányzója, már rendszeres volt a kapcsolat a két klub között. Ennek a vezetésnek azután oroszlánrésze volt az RC Sopron-Pannonia megszervezésében, melynek segítője az RC Sopron, alapító elnöke pedig Hintsch Ottó lett.
    Említenünk kell azokat a célokat, amelyek a rotary ideálokat tükrözik vissza: kapni is jó dolog, de adni talán még felemelőbb.
A 15 éves Benke Boglárka – az Eötvös gimnázium tanulója – születése óta gyengén látó, szüksége van otthon olvasótv berendezésre, amelyhez az RC Sopron nyújt anyagi támogatást. Játékok, ruhák, készpénzadományok útján az RC Sopron-Pannonia tekinti szívügyének a soproni, Tómalom utcai gyermekotthon rendszeres támogatását, azt, hogy a gondozottak érezzék, szeretet és jóindulat veszi őket körül. Csicsókeresztúron – nemzetközi összefogással, Imrik Péter (RC Sopron) kezdeményezésére – ugyancsak gyermekotthont támogatnak a klubok, kiemelten az RC Eisenstadt és az RC Wiener Neustadt, de az amerikai RC Mc Minwille Breakfast is. A parókia minőségi felújítása befejeződött, az épületben tizenöt gyermek, két nevelő és egy nyugdíjas óvónő él. Meghatározott rotary támogatással, az RC Karlovac szervezésében tart a horvátországi aknamentesítési program. Először a brodjani terület aknamentesítése történt meg, nyolc általános iskola környékén szintén befejeződött az akció ( a diákok papír- és hulladékgyűjtésért kapott pénzzel segítették a munkát). aztán százötven háztartás víllany, víz és csatornaellátása következett. Az akció  folytatódik, a következő munka a Plitvica környéki részek aknamentesítése lesz.

Hollndonner László (RC Sopron)