CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. szeptember 26., csütörtök 19:33


Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Ifj. Zilai János: Bor és mítosz
Mezőgazda Kiadó, 2002

A bor kultúrája iránt érdeklődők számára hiánypótló művet tart kezében az olvasó: a könyv e sajátosan emberi ital szellemi képének forrásait kutatja, a bor máig ható kulturális jelentőségét, szimbolikus jelentéseit fejti meg az ókori sumér, akkád, zsidó, görög és keresztény mítoszok szövegeinek értelmezésével.

Az ember által a mítoszok segítségével véghezvitt teremtő és önteremtő folyamat régmúltjába vezető szellemi utazás során feltárul, mi volt a bor szerepe az embertermészetből való kiválásának tudatosításában és egyben a természet erőinek megszelídítésében. Láthatjuk, miként jelképezte a bor az ember felsőbb hatalomnak való alávetettségét a halál és a szenvedés keserű poharaként, és miként szolgálta az ember Istenhez való felemelkedését, mint a vigasz és a remény itala, az áldozatok nélkülözhetetlen kelléke, az ünnepek elmaradhatatlan kísérője, a művészetek újító ihletője és a megváltás kelyhének isteni nedűje.

A bor kulturális sokszínűsége, szellemi gazdagsága ma is nagymértékben segíthet bennünket abban, hogy életünket emberibbé és élhetőbbé tegyük, feltéve, ha megértjük a bor igazi üzenetét. Ez a mítoszokba rejtett üzenet tárul fel a könyvben.

Ára: 2.200 Ft
 
 

Emma Jung – Marie-Louise von Franz: A Grál-legenda lélektani nézőpontból
Európa Könyvkiadó, 2002

Marie-Louise von Franz a Női mesealakok és Az árnyék és a gonosz a mesében című tanulmányai után az egyik legérdekesebb kora középkori legenda lélektani értelmezésére tesz kísérletet C.G. Jung elméletei segítségével. Maga a legenda sokféle változatban él – talán elég említenünk a legismertebbet, Wagner Parsifal-ját - a tanulmány kultúrtörténeti és bibliográfiai elemzéssel mutatja be a különféle változatokat, és igyekszik megfejteni a meglehetősen homályos tartalmat.

Jung is kísérletezett ezzel a feladattal, többször is hivatkozott a legendára, később felesége foglalkozott vele, Emma Jung munkáját pedig Marie-Louise von Franz öntötte végső formába. Az ő ötlete volt az aprólékos irodalomtörténeti bemutatás, és nyilvánvalóan ő formálta közérthetővé a könyv jungiánus arculatát. Jung ugyanis nagyon sok mélylélektani koncepciót alkotott, amelyeket saját kultúrtörténeti munkáiban alkalmazott. Von Franz csak a legáltalánosabb kategóriákat használja, és egyfajta mélylélektani ikonográfiát és analógiás értelmezési módot alkalmaz. Ezzel azonban a laikus olvasó számára is érthetőbbé és érdekesebbé teszi az irodalmi műveket, a meséket és az olyan örökbecsű legendákat, mint a Grálé.

Ára: 2.700 Ft
 
 

Betty Fairchild – Nancy Hayward: Most, hogy tudod – Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek
Göncöl Kiadó, 2002

Ez a könyv a meleg és leszbikus fiatalok szüleinek nyújt segítséget abban a ma még bonyolult és sokszor fájdalmas folyamatban, melyek során a gyermekük felvállalja és próbálja elfogadtatni érzelmi és szexuális irányultságát.

A könyv amerikai megjelenése óta hivatkozási alappá vált minden érintett számára. Foglalkozik a melegség általános kérdéseivel, a partnerkapcsolatokkal, a melegség és a vallás összefüggéseivel, de alapvetően mindig a szülő és meleg vagy leszbikus gyereke közti kapcsolat alakulásáról szól, a megértés-megismerés és a támogatás lehetőségeiről, a jó esetben elfogadáshoz vezető érzelmi és racionális folyamatról. A fejezeteket egyes szám első személyben megszólaló leszbikus nők, meleg férfiak és szüleik személyes beszámolói, történetei, konfliktusai, sikerei kísérik végig. A szöveg félelmeket, előítéleteket oldó, informatív, olyan, melyhez hasonló Magyarországon még nem jelent meg ebben a témában.

Ára: 1.690 Ft
 
 

Antoine de Saint-Exupéry: Citadella
Lazi Kiadó, 2002

A Citadella, mely egy biblikus stílusban írt óriási parabola, nem eleve kész, határozott terv alapján született, hanem – Pascal Gondolataihoz hasonlóan – feljegyzések, gondolatok formájában. Alapkérdése, az Isten keresése, a megtalálás lehetetlenségének tragikus tudata is egyezik náluk. A cél ugyanaz: megkeresni az emberi élet értelmét a családban, az igazságban, az otthonban, a mesterségben, a szeretetben, a boldogságban, a testvériségben, a szabadságban, az emberi közösségben. A lényeg: veszendő létünk elcserélése valamire, aminek értelme van. Mindenkinek megadatik a csere lehetősége: az élet elpusztulhat, de amit másokért alkottunk, az megmarad. Az elcserélődés a mesterségben, mások, a közösség szolgálatában: minduntalan visszatérő témája a Citadellának, de egyúttal alapgondolata Saint-Exupéry egész írói működésének is.

Arra kérjük az olvasót, hogy a Citadellát ne tekintse kész műnek, s főleg ne folyamatos olvasmánynak. Lásson benne gondolatgyűjteményt, s ha részletekben, breviárium-szerűen olvassa, rengeteg szépséget fog benne felfedezni, és eltörölhetetlen, megragadó költőiségű képekbe sűrítve maradnak meg benne a moralista író elmélkedései életről, halálról, a dolgok értelméről.

Ára: 2.800 Ft
 
 

A Fertő-Hanság és a Tóköz
B.K.L. Kiadó, 2002

Három táj vonzásában. A sztyeppe tó, a hegyek a síkság találkozása. Kelták, avarok, németek, magyarok, horvátok, osztrákok. Főúri paloták, polgári világ, ódon városok, paraszti hajlékok. Eszterházy, Széchenyi, Osl, Nádasdy családok. Mindez egyetlen tájba és évezredekbe sűrítve a Fertő-Hanság. Ma világörökség, de eleink nem azért telepedtek ide és hagyták örökül a kultúrtájat, ők csak így akartak élni. Persze a szerencsét sem nélkülözte a táj, hiszen nagyobb pusztítások megkímélték, így lehet ma két ország, két nép büszkesége.

A táj a látogatónak igazán akkor lesz otthonos, ha megismerte a Fertő legendáját, a tóba merült települések és Hany Istók történetét, aki ma Kapuváron mozdulatlanul, szoborba öntve figyeli az elsuhanó autókat. A táj tehát igazi örökség. Szép, értékes és felelősséget igénylő.

Ára: 980 Ft
 
 

Frank Júlia: Ízözön – Ősz
Interpress, 2002

Jelen kötet az Ízözön – Frank Júlia konyhája című gasztronómiai magazin válogatott receptjeinek egy részét tartalmazza, amely 1998-tól 2002 májusáig havonta megjelent a Népszabadság mellékleteként.

Miután a magazin ételei általában az éppen szezonjukban lévő nyersanyagokból készültek, az Ízözön szakácskönyvek tematikájukban is ehhez a rendező elvhez igazodnak.

Természetesen a kötetben lévő ételek receptjeinek és képeinek egyike sem azonos a Népszabadság gondozásában 1999 karácsonyára megjelent Ízözön szakácskönyv – Frank Júlia kedvenc ételei című könyvben leírtakkal.

Ára: 1.890 Ft

A könyajánlót összeállította: Molnár Tímea

***
A könyvek beszerezhetők a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34.
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz
Cédrus Art Club, Fő tér. 6.
Tel: 99/ 506-115; 506-116