CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. szeptember 26., csütörtök 20:20


Magyar-Lengyel Baráti Kör: Gazdag és változatos program

 Magyar-Lengyel Baráti Kör: Gazdag és változatos program

    2002. szeptember 25-én 17.30-kor kezdődő üléssel a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör megkezdte a második félévi működését. Az összejövetel témája az aktuális (tagdíjak, új tagok felvétele, stb.) kérdéseken kívül a kör eddigi működésének értékelése és a következő programok és lehetőségek megbeszélése volt.
    A közeljövő programjai egyike 2002. október 11-én,  17 órakor a Várkerület 19.szám alatti székházban "Lengyel menekültek a II. Világháború alatt Sopron környékén" témájú – visszaemlékezések, tárgyi emlékek megtekintésével egybekötött előadás lesz. Csiszár Gyöngyi bemutatja a legutóbbi Kisfaludy tanulmányi verseny e témában írt arany díjas dolgozatát. A rendezvényen közreműködnek az akkori események részvevői és tanúi.

    Kiss Danuta a Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke a további tervezett rendezvényeket ismertette.
2002. novemberében a Vas- és Villamosipari Szakközépiskola aulájába Balassi Bálint estre várják az érdeklődőket; előadás hangzik el Balassi Bálint lengyelországi tartózkodással kapcsolatos költészetéről, versmondással és reneszánsz zenével illusztrálva.
    "A borostyán csodálatos világa" című kiállítás befejező rendezvényként a Lengyel Tudományos Akadémia Föld Intézetének egyik munkatársának előadására, még egyeztetés alatt lévó időpontba és helyszínre várják majd a résztvevőket a szervezők.
    A 2003. év  januári rendezvényének szánják a lengyel emlékekkel, élményekkel, barátságokkal kapcsolatos nyilvános pályázat meghirdetését, amelyre írásos művekkel,  fotóval, festménnyel lehet majd nevezni. A pályázat a műveket bemutató rendezvénnyel és ünnepélyes díjkiosztással zárul.
    2003. márciusában Az úticél: Lengyelország címmel a Várkerület 19. szám alatti székházban a  Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vezetőjének előadására kerül sor, a Soproni Tavaszi Napok alatt az Olsztyni Báthory András Lengyel-Magyar Baráti Társaság fog majd bemutatkozni a soproniaknak.
    2003. május 3-ára a "Május 3-i Alkotmány",  lengyel nemzeti ünnep alkalmából.Lengyelországról szóló vetélkedőt és kulturális programot terveznek a szervezők.
- Az idén már megrendezett vetélkedőhöz hasonlóan terveink szerint évente megrendezzük az alkotmány ünnepét. Természetesen a jövő évi rendezvényt
szeretnénk színesebbé és szórakoztatóbbé tenni - nyilatkozta Kiss Danuta, aki a továbbiakban a távolabbi jövő terveiről is szólt: 2003.júniusában városprezentáció és képzőművészeti kiállítás segítségével rendezik meg Sopron olsztyni bemutatkozásását, a Báthory András Olsztyni Lengyel- Magyar Baráti Társaság közreműködésével, a város 650 éves fennállásának alkalmából rendezendő ünnepségsorozata keretében.
    Az utazás a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör részéről egyben az olsztyni vendégek látogatásának viszonzása, valamint a pályázat nyerteseinek
jutalomutazása is lenne.
- Egyéb lehetőségként foglalkozunk egy lengyel képzőművészeti kiállítás megrendezésének ötletével is. A kör tagjai együttműködni és közvetíteni szeretnének más kulturális szervezetek és intézmények lengyel vonatkozású terveinek, programjainak
megvalósításában.
Nem kevés, amit a soproni baráti kör tagjai terveznek.
- Jó néhány energikus és tenni akaró körtagunk van, akikre számítani lehet.Remélem, hogy sikerül megvalósítani a terveinket, amelyhez önkormányzati támogatásra is pályáztunk - mondta Kiss Danuta a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke.