CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. szeptember 27., péntek 02:35


'A mérnök környezete- a környezet mérnöke'

"A mérnök környezete- a környezet mérnöke"

A harmadik évezred kihívásai az elektrotechnikában
 Magyar Elektrotechnikai Egyesület 49. Vándorgyűlés - Konferencia és Kiállítás - Alapítványi Diplomaterv és Szakdolgozat pályázati díjai

    A Magyar Elektrotechnikai Egyesület az ÉDÁSZ Rt. támogatásával 2002 szeptember 25-27 között az idén a 49. alkalommal rendezi meg az elektrotechnikai és energetikai szakemberek egyik legnagyobb létszámú hazai rendezvényét a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. A vándorgyűlés immár hagyományosan a régiókat, a szakmai témákat foglalja össze.

    Lernyei Péter, a MEE ügyvezető igazgatója, elmondta: az ez évi vándorgyűlés témája “A mérnök környezete – a környezet mérnöke ” mottóval fejezhető ki leginkább. Az előadások is ehhez kapcsolódnak; az első napon plenáris ülés keretében a magyar kormányzati szervek részéről számos előadás hangzott el, ezt követően a villamosenergia-ipar liberalizációja és jogszabályi környezete témakört vitatták meg avatott szakértőikkel, az egyesület hagyományainak megfelelően.
- A tegnap három szekcióban voltak szakmai előadások, a villamosenergia-rendszerek szabályozásával kapcsolatos feladatokról, a környezetvédelem szerepéről, aminek fontosságát a rendezvény mottójával is hangsúlyoztuk. Eddig elsősorban csak a szakmával és a belső problémákkal foglalkoztunk, most nyitottabbak lettünk, abban a tekintetben, hogy a szakmai dolgok hogyan hatnak a környezetünkre, a lakosságra - hogyan lehet a berendezéseket energiatakarékosan használni, mik azok a módszerek, amelyekkel a környezet terheltségét csökkenteni tudjuk.

“Világítástechnika és az ember" témakörben egy, a lakosság számára Fény-játék, másként címmel nyitott előadás keretében mutatták be, hogyan lehet és kell környezetünket megvilágítani, ha a természetes fényforrások nem adottak.

Kőmíves István

Kőmíves István, ÉDÁSZ Rt, a MEE győri szervezetének titkára, és Horváth József, a MEE győri szervezetének elnökének kezdeményezésére egy vándorkupát is alapítottak, amely a vándorgyűlések mindenkori szervezőjéhez kerül majd. A rendezvény ideje alatt a Magyar Energiahivatal munkatársai és az ÉDÁSZ Rt. munkatársai, természetesen a Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakembereivel kiegészülve a lakosság rendelkezésére állnak.

Lernyei Péter

- Örülünk annak, hogy nagy az érdeklődés, számos elektrotechnikai szakterületi kérdésben sikerült segítséget nyújtanunk a Sopronban és a város vonzáskörzetében dolgozóknak. Ollé József,  a MEH fogyasztói panasz irodájának egyik főmunkatársa arról számolt be, hogy számos ügyet sikerült nem csak a panaszos fogyasztó, hanem a szolgáltató szemszögéből nézve is megnyugtatóan rendezni.

    Kőmíves István elmondta, a 49. vándorgyűlés elsősorban szakmai rendezvény, melyen az MEE különböző szakosztályai előadásokban adnak számot a legújabb technikai fejlődésekről, illetve nagy figyelmet fordítanak a fiatalokra, az utánpótlásra, a képzésre egyaránt. Ennek része az Egyesület Elektrotechnikai Alapítványának Diplomaterv és Szakdolgozat Pályázata , amelynek díjait szeptember 25-én adták át.
X
  -  Jelentős változás annyiban következett be az elmúlt évekhez képest – mondta Lernyei Péter -, amennyiben igazodni tudtunk a kor kihívásaihoz, és 102 éves egyesületünk jelszavához: az elektrotechnikában, és a kapcsolódó tudományágakban a harmadik évezred kihívásának próbálunk megfelelni, ezért választottuk vándorgyűlésünk sokat emlegetett mottóját is. Az Európai integrációs feladatoknak való megfelelést is segítjük ezzel, és szeretnénk helyzetbe hozni a tagjainkat, és az érdeklődő szakembereket. Ezért a záró plenáris ülés keretében olyan témát választottunk, amely véső soron nem tartozik szorosan az elektrotechnika tudományág területéhez, nevezetesen az 550 résztvevő számára egy beszédtechnikai előadást tűztünk napirendre, amelyet a Magyar Rádió egyik tagja fog tartani. Ezt követően Horváth professzor úr, aki egyetemi tanárként a prezentációkat és az előadás-technikai módszereket fogja bemutatni. Végül a Telkes tanácsadó cég egyik ügyvezetője tart majd ismertető előadást az önkifejezés mindenki számára fontos lehetőségéről.
    A rendezvény előadói között szerepelnek a GM, MVM Rt., MAVIR rt., MEH, a főbb áramszolgáltatók, nagyfogyasztók, tervezők, gyártó és szerelő cégek, egyetemek szakemberei.
    Az alkalomra elektrotechnikai kiállítást is rendeztek a Konferencia Központban, amelyet 8:30-17:30 óra között a nagyközönség is látogathat.

tr

A Diplomaterv-Szakdolgozat pályázatok nyertesei:

Diplomaterv kategória:

I. helyezett: Szabó Gábor (BME Villamosművek Tanszék)
"Vezérelhető szelektív mérőegység tervezése kábelimpedancia mérő berendezéshez"
II. helyezett: Lamár Krisztián (BME Villamosgépek és Hajtások Tanszék)
"Szenzormentes szinkronmotoros hajtás DSP irányítóegysége"
III. helyezett: Lévai Balázs (BME Villamosművek Tanszék)
"Erősáramú kábelek terhelhetősége, túlterhelhetősége"

Szakdolgozat kategória:

I. helyezett: Bedő Péter (BMF Kandó, Mikroelektronikai és Technológia Intézet )
"Műszerek kifejlesztése reflexiós tényező irányfüggésének vizsgálatára"
II. helyezett: Perényi Szabolcs (BMF Kandó, Automatika Intézet)
"Boehringer PNE 480-as CNC eszterga PCL programjának elkészítése"
III. helyezett: Mihalik Gáspár (BMF Kandó, Mikroelektronikai és Technológia Intézet)
"Adott lámpatestek számított és mért fényerősség-eloszlási görbéinek összehasonlítása"