CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2002. október 03., csütörtök 13:40


Szent-Iványi - Binder Napok

Városunkban tartja őszi konferenciáját a Magyar Zoonózis Társaság

    Az emberre állatra vagy állatról emberre is terjedő betegségekről (zoonózis) és az élelmiszerbiztonságról, valamint a zoonózis gazdasági és a népegészségügy kapcsolatáról.

    Az öt éve  megalakult Zoonózis Társaság tagjai hagyományosan évente tavasszal és ősszel találkoznak. Tudományos üléseik során a Társaság tisztújító közgyűlésére is sor kerül.

    Dr. Korzenszky Emőd, a Magyar Zoonózis Társaság titkára kérdésünkre elmondta, hogy a mostani konferencia programja rendkívül széles, a zoonotikus betegségeken túl, azok pharmako-ökonómiai hatásairól, lehetséges diagnoszitkai módszereken át, a egyes terápiás lehetőségekről is tapasztalatot cserélnek a ülés résztvevői.

    Számos, akár közérdeklődésre is számottartó előadások közül a teljesség igénye nélkül: Az emberi prion-betegségeről, A per os róka vakcináció hatása a humán veszettség expozícióra, A Listeria monocytogenes vizsgálati módszerei, Kemoterápiás lehetőségek a sertésállományok leptospira-mentesítésében.

    A konferencia hivatalos neve: Szent-Iványi-Binder Napok. A két névadó Szent-Iványi Tamás, és Binder László, mindkettőjük fontos felismeréseket tettek a zoonózis területén.
Szent-Iványi Tamás, akadémikus, Erdélyi születésű, több nyelven is kiválóan tudó ember volt. Tudományos tevékenysége főleg a fertőző-betegségekre terjedt ki.
Binder László, a Szent László Kórház fertőző-osztályának vezetője. Kutató tevékenységén túl, számos cikk és könyv szerzője.

    A zoonózisok felismerése ma már megoldott, köszönhető ez az egyre jobb diagnosztikai módszereknek. A megelőzés azonban mindenél fontosabb, épp ezért szükséges a higiéniai szabályok feltétlen és következetes betartása, mind humán mind állategészségügyi téren.

    A konferencián épp ezért nemcsak állatorvosok, hanem epidemológusok, humán járványügyi szakemberek, az ÁNTSZ, és az Élelmiszer Ellenőrző Állomás tudományos munkatársai is részt vesznek.
 

A tudományos ülés hely és időpontja: Hotel Szieszta, október 2-4.



Nagy Árpád <narpad@sopron.hu>