CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. oktĂłber 08., kedd 01:32


Megállapodást írt alá a magyarországi Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a szlovákiai Pozsonyi Önkormányzati Kerület

Határokon átnyúló együttműködés

Határokon átnyúló együttműködés
 

    A Pozsonyi Önkormányzati kerület (Bratislavský Samosprávny Kraj) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat között együttműködés aláírására került sor.
Pozsonyban 2002. október 7-én  L’ubo Roman elnök és Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke látta el kézjegyével azt az együttműködési megállapodást, amely a szlovákiai Pozsonyi Önkormányzati Kerület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közötti szorosabb együttműködés kialakításának keretszerződése.

    Az Európai Unió bővítése nagy lehetőségeket és esélyeket nyit mind az unióbeli, mind a csatlakozni kívánó országok, azok tartományai, megyéi számára. Ezen lehetőségeket úgy lehet leggyorsabban hasznosítani, ha az érintett régiók együttműködésük minden területét élénkítik és erősítik. 
    A megállapodás aláírói támogatják az európai integrációs folyamatot, kiépítik és elősegítik a területi és önkormányzati együttműködést, szorgalmazzák az együttműködést a gazdasági fejlődés területén, az idegenforgalomban, a közlekedés, az oktatás, az ifjúság, a szociális ágazat és egészségügy, a környezet- és természetvédelem, valamint a kultúra és a sport területén, elősegítik az ifjúságpolitikai és a civil szervezetek közötti kapcsolatok építését, folyamatosan figyelemmel kísérik a kapcsolatok fejlődését a két megye között, különös tekintettel arra, hogy az együttműködést más területekre is kiterjeszthessék.
    Az együttműködés a folyamatos kölcsönös tájékoztatás és az egyes tárgyköröket érintő lehetőségek összehangolt eljárási módjainak későbbiekben meghatározott formáiban valósulhat meg.

PZ