CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. oktĂłber 08., kedd 11:06


Őszi Könyvtári Hét-Magyar-Lengyel Baráti Kör rendezvénye-Sopron legjobb Kékfrankosa- CD-ROM a középkori ércbányászatról-Doborjáni Ferencre emlékeztek -XXI. Pannónia Nemzetközi Ásványbörze a hétvégén

Hírek, események

Őszi Könyvtári Hét rendezvénysorozat kezdődött október 7-én a városi könyvtárban. A hét minden napján 10-18 óráig, szombaton 9-12 óráig könyvvásárt tartanak a leselejtezett állományból a Széchenyi István Városi Könyvtárban, a "Hozzál vissza!" akció keretében a régen kikölcsönzött könyvek után nem számítanak fel késedelmi díjat. Hétfőn délután öt órakor Somogyváry Gyula könyvtáros Szeresd a dalt, mert Isten adta! címmel tartott előadást, a Kurucdombi Fiókkönyvtárban a Csimpilimpi csoport első összejövetelén Weöres Sándor verseivel ismerkedtek az alsótagozatos gyerekek. Az október 12-ig tartó Őszi Könyvtári Hét részletes programja megtalálható a Programajánlónkban.

A Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör Lengyel Menekültek a II. Világháborúban Sopron környékén címmel tart előadást október 11-én, a Várkerület 19. szám alatti székházban.

Sopron legjobb Kékfrankosa Harmadik alkalommal rendezik meg a Hotel Sopronban október 11-én pénteken 10.30 órától a Sopron Legjobb Kékfrankosa vörösborversenyt, amelynek győztese a város legjobb Kékfrankosaként egy évig a település boraként szerepel a városi rendezvényeken, Soproni vendégei is ajándékként azt kapják. A megtisztelő címet a palackon is feltüntetik, így is igazolást adva a ténynek, hogy immár a hagyományok szerinti, folyó év legjobb Kékfrankost rejti a palack.

CD-ROM a középkori ércbányászatról A Kárpát-medence középkori ércbányászatáról adott ki négynyelvű CD-ROM-ot a soproni székhelyű Központi Bányászati Múzeum Alapítvány. "Hogy arany és ezüst bőven legyen" Középkori ércbányászat a Kárpát-medencében a címe a hasznos információkat tartalmazó és igényes összeállítású CD-ROM-nak, amely az ércbányászaton keresztül a középkori Magyarország Európán belül betöltött szerepére is rávilágít. A CD a Központi Bányaszti Múzeum Templom utcai székhelyén kapható.

Doborjáni-emléknap. A Doborjáni Ferenc Speciális Oktatási és Nevelési Intézményben koszorúzással, műsorral egybekötött ünnepségen emlékeztek meg a névadóról és alapítóról, Doborjáni Ferencről és az intézmény alapjait megteremtő adományozóról Manninger Vilmosról. Átadásra került a Doborjáni Frenec Gyógypedagógiai Emlékérem is, amelyet immár két éve egy-egy kiemelkedő, példaértékű munkát végző pedagógus kapja. Az idén Kecskeméthy Éva nyugdíjas gyermekfelügyelő és Locsmándi Lászlóné, az intézmény igazgatóhelyettese vehette át a kuratórium által odaítélt díjat.

XXI. Pannónia Nemzetközi Ásványbörze és Kiállítás lesz a Germek-és Ifjúsági Központban, szombaton és vasárnap.