CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. október 11., péntek 00:17


A Soproni Ászból ajánljuk: Most már Sopronban vagyok otthon

 
BUBU SZERINT A KUDARCOK UTÁNI TALPRA ÁLLÁS BIZONYÍTJA AZ EGYSÉGET
Most már Sopronban vagyok otthon
Bodor Ferenc riportja
Sopron, Sportcentrum, délelőtt 10 óra. A GySEV-Orsi magyar bajnok női kosárcsapatának edzése szerepel a létesítmény programjában. Bemelegítésféle zajlik, Farkas Sándor edző éppen a csapatkapitánnyal diskurál. Eldöntöttem, nem fogom megkérdezni miről váltottak szót, hiszen lehet, hogy a csapat belső dolgait hánytákvetették meg, Az meg ugye nem tartozik külső emberre.
Nem titkos szemlélődésre érkeztem, a csapat sztárjátékosával, egy igazi soproni ásszal, Balogh Judittal beszéltem meg edzés után egy randevút. Nem a különböző játékelemek begyakorlását, a védekezési és támadási variációkat figyelem, hanem "Bubut”, az egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - magyar női kosarast. A mozgása most is fiatalos, holott tudjuk, kétgyerekes családanya.

Úgy mozog a parketton, mint egy igazi sztár, nincs fölösleges mozdulata, úgy tűnik, semmi sem esik nehezére. Igaz, ezek nem az alapozás napjai, hiszen már a kertek alatt kopogtat az őszi nyitány. A formába hozás, a csapat szerkezetének összerakása ilyenkor a fő cél, ahhoz meg sok-sok labdás gyakorlás szükségeltetik. Azt meg még a sportágat nem éppen naponta figyelők is tudják: "Bubu” a labdával olyan viszonyban van, mint a szerelmesek egymással. Ahogyan kézbe fogja, ahogyan elereszti, olyan, mintha simogatná. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a labda nem jut célba a játékostárshoz, vagy a gyűrűbe. Élmény nézni őt, könnyed, technikája kifinomult. Bizonyára a padokról fegyelmezetten figyelő iskolások, a jövő reménységei is élvezik a látványt. És nem csak azért, mert addig éppen nem kell az iskolapadot koptatniuk.
A teremben ott díszelegnek a csapat győzelmeit megörökítő, az 1993-as, 1999-es bajnoki címekre és az 1998-as Ronchetti Kupa sikerre emlékeztető zászlók. A 2002-es még hiányzik, de később megtudjuk, hamarosan ezt a hiányt is pótolják.
Amikor lejönnek a parkettról, helyükre a Postás lányai lépnek, nincs még egy ilyen hely országunkban, ahol két ennyire kitűnő női gárda lenne és akkor még nem szóltunk az Ászok férficsapatáról. Ha a kosárvárosi cím valahová jogosan, akkor Sopronba biztosan megérdemelten került.

Remek partner



A bajnokcsapat lányai sem zuhanyoznak még, a konditerem a következő állomás. Judit jelzi, a megbeszélt időpontban kezdhetem a kérdezősködést. Az edző, Farkas Sándor siet ugyan, de pár perc erejéig szót váltunk. Kosárberkekben ő sem ismeretlen, hiszen a ZTE és az Albacomp után itt, Sopronban is aranyérmes csapatot fabrikált. A férfiak után a nőknél is. És aki dolgozott valaha valamilyen beosztásban női csapatnál, az tudja, sok mindenben sokkal nehezebb, de előnyös oldalai is vannak. Elég, ha csak a szorgalmat említjük pozitívumként.
-Az elmúlt szezon nekünk nagyon jól sikerült, s ebben nagy része van Balogh Juditnak - kezdi nagy lendülettel a szakmai munka irányítója. - Remek partner, csapatkapitányként is nagy segítségemre van. Fizikailag is ideális állapotban volt az egész szezonban, csak egyedül ő nem volt sérült, remélem ez a hamarosan induló bajnokságban is így lesz. Véleményére lehet alapozni, előfordulnak persze viták közöttünk, máskor viszont szeretjük egymást.
Öröm az edzőnek ilyen sportemberrel együtt dolgozni.
Közben befut Török Zoltán, a klub elnöke is, aki két tárgyalás között szakított időt "Bubu-ügyben”. Megtudjuk tőle, hogy a bajnoki címet október 26-án nagy gálával ünneplik meg. Az a Zala Volán lesz az ellenfelük, ahová a két klub együttműködése kapcsán legtehetségesebb fiataljaikat kölcsönadták. Több lábon állnak, a GySEV a fő támogatójuk, az Orsi, Sopron városa, az Euroleasing, a Ringa és a Nike is komoly segítőjük. Sőt a legnagyobbakon kívül még hetven szponzor áll anyagiakkal mögöttük, ez jelenti stabilitásukat. Most négy külföldi kosarasuk van, mondhatni világsztárok, de hogy a folytatás milyen lesz, azt majd a tehetségek fejlődése és a mindenkori anyagiak döntik el. Nehezen, kissé halkan ugyan, de kimondja a klubvezető, hogy mostani terveik megvalósítása kb. 200 millióba kerül. Hogy mi a terv? Hát a bajnoki cím - nem csupán a döntő - és a lehető legjobb menetelés az Euroligában. Tavaly ugyanis nem jutottak a négy közé, nem így tervezték.
Baloghra terelve a szót Török elmondja, hogy a sztár 2003 nyaráig kötelezte el magát hozzájuk, de eddig is mindig csak egy évre köttetett a házasság közöttük. Ám soha nem fordult meg a fejében, hogy Judit máshová kívánkozna, hiszen - a szüléseit leszámítva - ez már a nyolcadik szezonja a hűség városában. Addig, amíg erkölcsileg, szakmailag és anyagilag is megtalálja a sportoló a számítását, könnyen aláírja a hosszabbítást. Egyébként a többi kosarassal is mindig csak egy évben állapodnak meg, évente szerveződik újra, vagy újjá a csapat. Az új bajnokságban nem GySEV-Ringa, hanem GySEV-Orsi néven szerepelnek, ez a szerződés a közelmúltban köttetett.

"Nem jósoltak nagy jövőt”


A Sportcentrum előterébe megérkezik Balogh Judit, s azt mondja, ideje van, edzés előtt mindent elintézett. (Sok olyan tanácsot kaptam, hogy Judittal nem lesz könnyű dolgom, nem szeret nyilatkozni, nem tartoznak a baráti körébe az újságírók. Ami talán azért érthető, mert mint mondja nem minden esetben voltak vele korrektek, ezért sem lelkesedik, ha a tollforgatók keresik.) Abban, hogy most szemben ülünk egymással, segített a klubvezető, Török Zoltán is. Judit mosolyogva érkezik, s mire eszünkbe jutna, hogy illik a helyen kívül valami mással is kedveskedni, már az asztalunkon gőzölög a friss kávé.
-Ezek szerint jó háziasszony...
-Ha a főzésre, vasalásra, takarításra gondol, akkor azt mondhatom, igen. Menzán nevelkedtem, ezért mindenevő vagyok, de a legbonyolultabb ételt is elkészítem, kimondottan szeretek főzni, a mosogatást persze gép végzi helyettem. Jól érzem magam a konyhában, azt is mondhatom, szeretek ott tenni-venni.
-Kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. Mikor kapta a "Bubu” becenevet?
-Még valamikor gyerekkoromban.
-Most úgy látszik, mintha az Isten is kosarasnak teremtette volna. Oda született a kosárlabda pályára?
-A nővérem kosarazott, s amikor már odahaza nem bírták elviselni az állandó nyüzsgésemet, elküldtek vele, tomboljam ott ki magamat. Tíz éves voltam, szerettünk ott lenni. Semmiféle nagy jövőt nem jósoltak nekem. A BEAC egyetemi csapat volt, s amikor kevesen voltak, akkor feltöltötték a keretet fiatalabbakkal is, így engem is bedobtak a mélyvízbe. Azt ne kérdezze, hogy pontosan mikor? Később aztán egyetemistaként már rendes státusom volt a csapatnál.
-Mikor lett profi, azaz amikor már "csak” a kosárlabda töltötte ki az idejét?
 - Amikor az ELTE bölcsészkarán végeztem, 23 éves koromban.
-Játszott külföldön is.
-Mindössze egy évet húztam le, Franciaországban játszottam, de megszűnt a csapatom, a Tarbes, így hazajöhettem. Jobb is, nem tudok hosszú ideig távol lenni, én itt, Magyarországon érzem jól magam, most már Sopronban vagyok igazán otthon.
-1993-ban szerződött Sopronba; ez a nyolcadik szezonja.
-Nem egészen, hiszen kétszer szültem, kislányom, Soraya kilenc, Ármin két és fél éves. Aztán egy évre visszamentem Budapestre, a BSE-ben játszottam.
-Könnyű volt a szülések után a visszatérés?
-Az első után igen, a kisfiam születése után azonban nagyon nehéz. A kor nem hazudik, akkor már harminckét éves voltam.

Szép évek a válogatottban


-Tizenhárom évig volt válogatott. Kiket tartott a magyar mezőnyben nagy egyéniségeknek?
-Németh Ágit emelném ki, aki nagyon sokat elért, de mindig alázattal szolgálta a sportágat. Már harminc fölött volt, amikor együtt játszottunk, de akkor is mindig száz százalékot teljesített. Kifogást soha nem keresett, példamutató volt a pályafutása. Szép éveket töltöttem a válogatottban is, van mire emlékeznem.
-Köztudott, hogy egyedül neveli két gyermekét. Hogyan alakul a napirendje?
-Reggel hétkor kelek, reggeli készítés, iskola, óvoda, aztán a különböző ügyek intézése, bevásárlások. Edzés, aztán főzés, utána irány a gyerekekért, s ha délután is edzés van, akkor jövök ide. Este újra a gyerekek, s ha lefektetem őket, akkor ülhetek le már fáradtan a tévé elé, vagy vehetek a kezembe egy-egy könyvet. Ha elutazunk, akkor az újabb szervezés, kell valaki, aki ellátja a gyerekeket. Évekig saját magam varrtam a kislányom összes ruháját is, kevés a huszonnégy óra, nem tétlenkedem.
-Mit csinál a szabadidejében?
-Nem nagyon van, pedig jó lenne néha este elmenni moziba, színházba, vagy beülni egy kávéra valahová, zenét hallgatni.
-A divat érdekli?
-Minden nőt érdekelnek a divathullámok, engem is, de nem majmolásként. A ruhatáramra nem panaszkodhatom, bármilyen alkalomra fel tudok öltözni, van estélyi ruhám is, csak nincs hová felvennem. De melegítőben még a boltba sem járok.
-Hogyan viseli a népszerűséget? A verebek azt csiripelik, hogy egy közvélemény-kutatás igazolta: a város egyik legnépszerűbb vagy inkább legismertebb embere. Értesüléseim szerint csupán Sopron polgármestere előzi meg Önt.
-Jólesik, hogy ismernek, a normális érdeklődéseket mindig szívesen veszem. Ha boltba megyek, s ha csak egy apró dologért is, tudom, az legalább egy fél óra, elbeszélgetek, válaszolok a kérdésekre. Nem esik nehezemre, kimondottan élvezem ezeket a traccspartikat. Én nem tudok "jópofizni”, csak akkor beszélgetek, ha jólesik, ha olyan a partner. A népszerűségről annyit, hogy a miénk a város legismertebb csapata, s tényleg évek óta itt vagyok. Aztán a csapattal is, meg azon kívül is sokat szerepelek a tévében, talán ezért. Egyébként erről a felmérésről most hallok először.
-A szoros órarendből kitűnik, nem nagyon sétálgat a Széchenyi téren. Milyen autóval jár, s egyáltalán van-e kedvenc márkája, szereti-e a sebességet?
-A klubtól kaptam a mostani kocsit, itt parkol a csarnok előtt. Célszerűen autózok, nem rohanok, csak akkor ülök a volán mögé, ha dolgom van. Csak azért, hogy repesszek egyet, soha nem szállok be a kocsiba. A márka különösebben nem izgat, a lényeg az, hogy menjen, ne legyen gondom vele. Ez olyan.

Mindenről van véleménye
-Térjünk vissza a csapathoz. Mindig Öné volt itt a kapitányi poszt? Edzője, Farkas Sándor azt mondta, csapatkapitányként is remek partner. Tehát nemcsak a kézfogásban merül ki ebbéli tevékenysége?
-Egyszer, egyik szülés után nem vállaltam el a kapitányi tisztet. Tény, véleményem van mindenről, ha igénylik, el is mondom. Azt szeretem, ha nem beosztottnak tekintenek, hanem partnernek. Megvan a kommunikálásnak a megfelelő formája, ezt Sanyival is megtaláltuk. Engem szerencsére olyan edzőkkel hozott össze a sors, akik akarták tudni, hogyan látok én bizonyos dogokat. Ami a csapatot illeti, a pályán sem vagyok szótlan. Nem a hibázáskor hördülök fel, az benne van a játékban. Akkor zsörtölődök, ha valaki nem hajt, vagy nem hajtja végre a megbeszélteket.
-Ön szerint a győzelmek kovácsolják össze a csapatot, vagy a jó csapategység hozza a sikereket?
-Az erő a kudarcokban van, pontosabban a kudarcok utáni talpra állás bizonyítja igazán az egységet. Soha nem szabad a kisebb játékerőt képviselő csapatokat félvállról venni, az mindig megbosszulja magát.
-Nem akarok a pénztárcájában kutatni, csupán annyit kérdezek: a szereplés mennyire befolyásolja azt, hogy mennyit keres?
-A szerződésben foglalt pénzt kapjuk, prémiumot csak akkor, ha a meghatározott célt elértük. Ha nem, ugrott a prémium.
-Nincs kimondottan "puszibarátság” a GySEV és a Postás között. A kapcsolat kemény rivalizálásból áll csak?
-Ez hasonló esetben másutt is így van, mi lányok persze normális viszonyban vagyunk. Szakmailag az lenne a jó, ha sok edzőmeccset játszanánk, nem kellene elutaznunk máshová erőfelmérésekre.


Az alapoknál van a legnagyobb gond


-Hány évre tervezi az aktív játékot és mit csinál, ha befejezi?
-Erre most még nem tudok pontos választ adni. Tanár vagyok, de tanítani nem szeretnék. Edző sem akarok lenni, legalábbis nem a felnőtteknél. Azt vallom, hogy az alapoknál van a legnagyobb gond, oda kellenének a legjobb edzők. Látom a hibákat, tudom azt is, hogy miben kellene változtatni, magamat mégsem tartom alkalmasnak erre a feladatra. Talán azért, mert másokhoz nem tudnék elég szigorú lenni. Vállalkozás? Én nem kockáztathatok, a két gyereket fel kell nevelnem.
-Belőlük sem akar kosarast nevelni?
-Nézze meg a fényképet, Sorayának milyen hosszú kezei vannak. Jár kosáredzésre, imádja a társaságot, én is így kezdtem. Hamarosan otthon is lesz palánk, ha akarja, gyakorolhat. Jár zeneiskolába is, gitározni akar, most várólistán van. A gyerekeimet szigorúan, fegyelmezetten nevelem, az én életmódom ezt megköveteli. Nincs pardon, itt nem lehet Pató Pál módjára gondolkodni.
-A régi kosarasokkal találkoznak?
-Kevés rá az idő, de az egykori BEAC-os lányokkal néha összefutunk.
-Milyen embernek tartja saját magát, azaz Balogh Juditot?
-Elfoglaltnak. Ennyi.
-Én kiegészíteném azzal, hogy fegyelmezett.
-Jó, ezt elfogadom.


Fotó: Bárdics József