CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. október 11., péntek 21:55


Közlekedési folyosó - gazdagabb térség

A közlekedési folyosó térségünket gazdagítaná

    A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és az ITD-H szervezésében, valamint az Alpok – Adria Munkaközösség támogatásával “Az új évezred borostyánkő útja, az észak-déli tengely, mint nyitott régió” címmel a Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban került megrendezésre az a konferencia, amelyen közel 50 résztvevő a partnerségi együttműködésben megvalósítható komplex és összehangolt gazdaság– és területfejlesztés lehetőségeinek számbavételével a legoptimálisabb megoldásokat kereste.
    A konferencia résztvevőit dr. Gimesi Szabolcs Sopron város polgármestere köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte, hogy Sopron város múltja és
jövője szempontjából is fontos a konferencia, hiszen Sopron – tekintettel a határ közelségére – a kelet-nyugat irányú kereskedelemben vállalt szerepéhez hasonlóan az észak-déli irányú árucsereforgalomban szintén központi szerepet vállalhat.

Ivanics Ferenc: Az északi tengert a mediterrán térséggel összekötő folyosó a régión haladna át

    Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, megnyitó előadásában hangsúlyozta: hogy a fejlettnek mondott nyugati régióban is szükséges a közlekedés fejlesztése, az utak minőségének javítása. A fejlesztési tervekben szükséges a régiók együttes érdekeinek átgondolása, a konszenzusra való törekedés. Rendezési terveknél alapos felmérés után mérlegelni kell, hogy pl. autópályára vagy inkább gyorsforgalmi utakra van e szükség.

Spányik Péter: Az ITDH a meglévő infrastruktúrára épít gazdaságot

    A közgyűlési elnök elmondta: A régió közlekedési kapcsolatai leginkább Budapest-centrikusak. A Győr-Moson-Sopron megyei kezdeményezésre létrejött konferencia célja, hogy a közlekedési folyosó megteremtésének ügyét a szakemberek ne csak magyarországi belügyként kezeljék, hanem európai szemszögből vizsgálják meg annak szükségességét. A Finnországból induló, majd Lengyelországon és Szlovákián végighaladó, Pozsonyból pedig Budapestre "kanyarodó", Zágráb felé tartó közlekedési folyosónak természetes módon Pozsonytól a Nyugat-dunántúli régión kellene keresztülvezetnie. A kezdeményezés európai érdeket is képvisel, és abban is európai jelleget ölt, hogy a közlekedési tengelyek megjelenésének bizonyítottan gazdaságfejlesztő szerepük van

    A közlekedési folyosók megközelítése, valamint a hosszú távú stratégiák meghatározásával kapcsolatosan az érintett térség kis- és középvállalatainak piacra juttatásában tölt be jelentős szerepet az ITD Hungary, amely tevékenysége – a mozgótőke bevonás révén –a tengely gazdaságának tőkeellátását és egyúttal versenyképességét biztosítja. Spányik Péter, az ITD-Hungary megbízott vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az ITD közreműködésével 200 millió dollár értékű külföldi tőke érkezett a régióba és közel 2000 munkahely jött létre. Elter Zsolt az ITDH Regionális hálózat igazgatója elmondta, az infrastruktúrafejlesztés kormányzati és önkormányzati feladat. A kereskedelemfejlesztési kht. feladata a infrastruktúrális alapokra való gazdaságtelepítés, amelynek befektetői között lehetnek akár a területfejlesztésben érdekeltek is, bár eddig – az előzőhöz szükséges projekti háttér miatt is – jellemzőek a termelő-beruházások voltak.

B.T.É.