CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. oktĂłber 12., szombat 20:38


Kovácsoltvas padok a Széchenyi téren

Kovácsoltvas padok a Széchenyi téren

    Az Egyesült államokban élő Sztárai Nóra, a soproni Hegedüs testvérek egyike az interneten keresztül szerzett tudomást arról, hogy a soproni Széchenyi tér szebbé tételének céljából padok elhelyezéséhez lehet hozzájárulni, annak, aki ezt fontosnak tartja, ezért e-mailt küldött Amerikából és felajánlotta, hogy két pad felállítását is támogatja, egyetlen feltétellel: azzal, hogy az egyik a Deák téren álljon, ott, ahol édesapjuk mindig is pipázgatott.

- A város szellemi értékeit gyarapították mindazok, akik a Széchenyi téri kovácsoltvas köztéri padok felállításához önzetlenül járultak hozzá, hiszen, aki a szebbé tétel szándékával tesz valamit a városért, azt a város hagyományaihoz, szellemiségéhez való kötődés vezérli - mondta Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere azon az ünnepi eseményen, amelyen a padok felállításához adományukkal hozzájárulókat ma köszöntötték – a rossz időjárás miatt – a Perkovátz Házban.
- Fél évnél is hosszabb időszakra nyúlik vissza a közterekre való padok állításának ötlete, – amelynek még régebbi előzménye a Deák tér felújítása tervezgetésének időszaka – az, amely révén a Szövetség Sopronért Egyesület annak lehetőségét kereste, hogy milyen módon tud hozzájárulni a város szépítéséhez.
- A köztereken elhelyezett, a városképbe illő padok felállításának segítése nem igényelt nagy anyagi áldozatot, de az akcióhoz csatlakozók mégis hozzájárulhattak a város szebbé tételéhez - mondta Dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke, azoknak a soproni magánszemélyeknek és vállalkozóknak – összesen tizenötnek –, akiknek adományukat emléklappal is megköszönték a kezdeményezést elindítók.
    A soproni polgárok mindig is megtették azt, amivel városuknak tartoztak - mondta Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, akitől az akció ötlete származik. A Széchenyi tér a város közösségi életének meghatározó helye volt a múltban is, ezért is tartották fontosnak az akció meghirdetői, hogy a Városszépítő Egyesület által is zsűrizett padok közül az elsők éppen erre a helyre kerüljenek. Az első kezdeményezés hírére sokan jelentkeztek. A tengerentúlról érkezett felajánlás mellett a Füredi sétány rekonstrukciója kapcsán az ott élő vállalkozók is csatlakoztak a felhíváshoz, olyanok, akik szívesen részt vállalnak a város szépítésében, akkor ha látják annak eredményét. A szervezők a jövőben a Deák térre is szeretnének elhelyezni a városképbe illő, azt megszépítő padokból és a város virágosításáért is tenni szeretnének.

B.É.