CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. oktĂłber 15., kedd 23:30


Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa-Soproni Ász a Kálvin Körben-Tangóharmonikások találkozója-Megyei Irodalmi Hét-'Száz Magyar Falu Könyvesháza'- Stadionrekonstrukció- Elhunyt Dr. Pongor György

Hírek, események

Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa  2002. október 14-én Fertődön megbeszélést tartott.
    Az eseményen jelenlévő önkormányzatok rögzítették, hogy nem kívánják elkötelezni magukat, illetve a 20-án megválasztandó testületet egy olyan egyesületben, ahol működtetési költség és egyéb költség is felmerülhet. Ezért a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsának alapítása elmaradt.
    A szándéknyilatkozat aláírói több teendő végrehajtásában állapodott meg: megalakították jelenlévők a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa előkészítő Munkabizottságát – a Megyei Önkormányzat részéről:  Körmendy János főépítész, a Kistérségi Fejlesztési Társulás részéről:  Dr. Gimesi Szabolcs, Udvardi Imréné polgármester Nagycenk, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság részéről:  Dr. Jakál Lászlóné gazd. igazgató, valamint a VMNB Titkárság részéről: Pintér Tamás titkárságvezető tagokkal.
    A Munkabizottság feladatait is meghatározták: a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa feladatkörének működési lehetőségeinek tisztázása, a megalakítás feltételeinek rögzítése, a tanácsot működtető operatív szervezet (elképzelhetően közhasznú társaság) megalapításához szükséges feltétel és kapcsolatrendszer kidolgozása és a működtetéshez szükséges költségek tisztázása; A Tanács és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága együttműködési lehetőségeinek pontosítása, az együttműködés szakmai, szellemi és anyagi lehetőségeinek és korlátainak ismertetése, a Fertőtáj Világörökség osztrák oldali részével az együttműködés feltételeinek pontosítása, a készülő kezelési terv egyeztetésében és ütemezésében a VÁTI KHT megbízott tervezőinek segítése szintén a munkabizottság feladatköreibe tartozik, ugyanakkor egyeztet az osztrák féllel a diploma átadás tavaszi ünnepségének megrendezéséről, s erről a tanácsnak beszámol - közölte Körmendy János főépítész.

A Kálvin Körben is bemutatkozott a Soproni Ász Szenkovits Péter újságíró a szeptemberben indult új soproni hetilap, a Soproni Ász felelős kiadója és egyben főszerkesztője a soproni Kálvin Kör meghívására a kör tagjainak mutatta be az új kiadványt és beszélt a szerkesztőség terveiről elképzeléseiről. A Soproni Ász internetes változata oldalainkról is elérhető, internet címe: : www.soproniasz.hu

Tangóharmonikások találkozója A Német Kultúr Klub szervezésében október 18-án, pénteken 17 órától kerül megrendezésre a Nemzetközi Tangóharmonika Találkozó gálakoncertje, amelyet táncos baráti est követ a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban

A Megyei Irodalmi Hét rendezvényei zajlanak október 18-27. között térségünkben. Három évvel ezelőtt, 1999-ben a Radnóti Irodalmi Társaság tagjai a hagyományteremtés szándékával, a kortárs magyar irodalom népszerűsítésének igényével hívták életre a Megyei Irodalmi Hét intézményét.
Azóta minden év őszén magyarországi és határainkon túli magyar írók, költők látogatnak megyénk oktatási és művelődési intézményeibe, s engednek bepillantást alkotóműhelyük titkaiba az érdeklődő diákoknak, felnőtteknek egyaránt.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdettől fogva jó szívvel támogatta - mind erkölcsileg, mind anyagilag - a kezdeményezést.

"Száz Magyar Falu Könyvesháza"  A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával jött létre a "Száz Magyar Falu Könyvesháza" projekt, melynek célja, hogy a magyar állam millenniumát száz magyar falu kismonográfiájának megjelentetésével köszöntse.
A sorozat kiadásának végleges programja szerint megyénkből Nagycenk, Sopronhorpács, Fertőrákos, Lébény, Hédervár községek helytörténeti leírása
szerepel a projektben. Ennek megvalósulását a Megyei Önkormányzat jelentős anyagi hozzájárulása is segítette.
A közelmúltban készült el a HÉDERVÁR települést ismertető kötet, melynek bemutatására 2002. október 16-án, szerdán délután 15.00 órakor kerül sor
Héderváron, a Polgármesteri Hivatalban, ahol a szerzők és a szerkesztők mesélnek a könyvről és a hozzá kapcsolódó munkáról, tudnivalókról.
A program keretében a helyszínen megnyílik a falu történetét bemutató kamarakiállítás is. A Megyei Önkormányzatot Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke képviseli rendezvényen.

Stadionrekonstrukció Dr. Payer Erzsébet alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be a soproni Káposztás utcai stadionrekonstrukció legújabb fejleményeiről. Gyakorlatilag csak a legszükségesebbek megépítésére szorítkozva sikerült olyan tervet kidolgozni, amelynek költsége nem haladja meg a rendelkezésre álló 535 millió forintot. Aláírt és aláírásra váró szerződések és megállapodások szerint a lelátószerkezet 252 millió forintból épülne meg, a televíziós közvetítésre is alkalmas világítás 80 millióba kerülne. A Fertődi Építőipari Szövetkezettel aláírás előtt áll az a megállapodás, amely a keleti lelátók alatti öltözők, az egészségügyi blokkok, és a nyugati lelátónál a médiapáholy megépítéséről szólna. Az építkezést a Soproni Ingatlankezelő Kft. szakmai részlege ellenőrzi majd. Mindehhez még szükséges lesz a Sportfólió Kht. aláírása, amennyiben a generálkivitelezővel is megtörténik a megállapodás, akkor indulhat el a beruházás.

Elhunyt Dr. Pongor György Október 14-én 51 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Pongor György, a Pongor-féle Pascal könyv írója, a Budapesti Műszaki Egyetem  Híradástechnikai Tanszékének tanára. Tanítványai és ismerősei gyászolják őt.