CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. oktĂłber 16., szerda 18:06


Feljegyezte?

Jövök

Feljegyezte?

Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


"Október tizenhatodika is lehet nagy nap. Csak el ne felejtsd felírni!" Harminckét évvel ezelőtt hallottam e két mondatot, nagyapámtól. Rendszeresen vezette a napi bejegyzéseket, évtizedeken keresztül, egészen 1970. október 16-ig, amikor a második agyvérzéstől végleg elvesztette az eszméletét, és pár napra rá meghalt. Nevetségesnek hathat - de ezek voltak utolsó szavai, legalábbis számomra: "Október tizenhatodika is lehet nagy nap. Csak el ne felejtsd felírni!". Akkor már rosszacskán volt, az első agyvérzés megtette a magáét, de teljesen ép tudattal élte lassú mindennapjait, nyolcvanhárom évesen.

Beugrottam hozzájuk - nagyapámhoz és nagyanyámhoz -, amikor az iskolai konyhakerti ügyködéssel végzett osztályom, a hatodik, és hazafelé tartottam. Így volt ez évek óta. Útbaesett házuk az iskolából jövet, hát benéztem, beszélgettünk, kaptam valami finomat, aztán irány haza.

Nem emlékszem már, mit csináltunk a "gyakorlati foglalkozás"-nak nevezett tantárgy keretében a kertben, de hogy eléggé gyötrött állapotban volt a ruhám, az biztos, mert rögtön szóvá is tette a két öreg: "Hogy nézel ki?! Lány létedre!!" - és versenyt csóválgatták a fejüket... nagyapám azért huncutkásan mosolygott is hozzá egy kicsit... mert hát... "addig van jól, míg a gyerek eleven"...

Ma is október tizenhatodika van - és ma úgy hozta a sors, hogy a május 9. óta magamban "nyavalygatott" döntés végre megszületett. Kínnal-keservvel jött szegény a világra. Milyen legyen, ha az ember egész további élete múlik rajta? El is határoztam: feljegyzem a mai napot... és akkor hasított belém az emlékezés. "Október tizenhatodika is lehet nagy nap. Csak el ne felejtsd felírni!"

Felírtam. Jelentem, Nagyapa: harminckét év után először, éppen ma - mert a sors jó játékos, hibátlanul eltalálja a vonalat, se kinn, se benn nincs a labda, pontosan a fehér csíkon pattan, nézheti akárhány bíró, leszállva a magas pulpitusról -, felírtam az első napot életem második feléből, és... hát bizony, ez éppen október tizenhatodika. Sírok is, persze, de ez e betűkön sem, a napló sorain sem látszik.

Veletek is kapcsolatos ez a döntés, szeretett Mindannyian, és Veled, természetesen, Kedves Ivan! Iksz napos első periódus startol el ma. Nem majmolom a nagyokat, és különben is: sok lenne az a száz - első részletnek.

Hogy miért írtam le mindezt? Amolyan okoskodásból. Kéretlen jótanácsból. Hogy rákérdezhessek: "Kedves Olvasó! Felírta már a mai napját?".

Október tizenhatodika is lehet nagy nap!

- gyöngyös -