CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. oktĂłber 23., szerda 15:16


X. Rotary jótékonysági séta

X. Rotary jótékonysági séta

    Október 23-án X. jótékonysági sétájára hívta a Rotary Club Sopron a város polgárait. A hagyományos séta a Soproni Egyetem Könyvtárából indult, ahol Mastalírné Dr. Zádor Márta főigazgató a Nyugat-Magyarországi Egyetem műemlék könyvtárának anyagáról tartott ismertetőt. A csaknem százötven főnyi társaság a séta következő helyszínén a Széchenyi István Városi Könyvtárba látogatott, ahol Horváth Csaba igazgató mutatta be az intézményt, ahol a résztvevők a Soproni Napló egy-egy 1956. november. 3-i számának – ezúttal a Hillebrand Nyomdában készült – a hű másolatát is megkapták.

    Szintén a Rotary-séta hagyományai közé tartozik a Széchenyi téri Hűség Zászlónál tett, az 56-os hősöket illető főhajtás, amelyet követően Tölli Balázs líceumigazgató vezetésével a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium könyvtárát tekintették meg a résztvevők. A hagyományokhoz híven a sétán résztvevőket a rendezők forralt borral, teával és zsíros kenyérrel a látták vendégül a líceum dísztermében.

    Perkovátz Tamás, a Rotary Club Sopron soros elnöke a mai Rotary séta céljáról a következőket mondta:

- A Rotary-mozgalom, az általános vélekedéssel ellentétben nem csupán egy karitatív jellegű szervezet. Segíteni a rászorultakat, azokat, akik a társadalom perifériájára kerültek, csak egyetlen szegmense a Rotary-mozgalomnak. A megelőzés ugyanolyan fontos, mint a segítségnyújtás; ezért fontos a Rotary szervezet számára a kultúra ápolása, az ifjúságra való odafigyelés. Egy kiművelt, tanult ifjúság ritkábban kerülhet olyan helyzetekbe, hogy bármilyen karitatív szervezetnek őt támogatni kellene. Ezért fontos a kultúra.

    Városunkban három, értékekben gazdag közintézmény működik, csodálatos régi dokumentumokkal, relikviákkal, olyanokkal, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Kevés ötvenezer fölötti lakosú város rendelkezik három, a sopronihoz hasonló könyvtárral; és természetesen meg kell említenem a levéltárat is, ahova most nem volt alkalmunk elmenni. A Rotary-mozgalomnak nem az a feladata, hogy megoldja, és teljes egészében megszüntesse a problémákat, hanem az, hogy a figyelmet ráirányítsa a megoldandó dolgokra. Ezért szerveztük ezt a sétát, és ezúton is kérjük a médiát, hogy mutassa be a könyvtárakat, azt, hogy miért fontos, miért lényeges a műveltség, a művelődés a múlt értékeinek ismerete. Aki nem ismeri a múltat, az nem tud a jelenben létezni, nem tud a jövő irányába haladni. Nem a séta alkalmával az adományokból befolyt összeg fogja megoldani a könyvtárak gondjait, hanem sokkal inkább az, ha a köz figyelme a könyvtárak értékközvetítő szerepére irányul.