CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. oktĂłber 23., szerda 21:34


Emlékezés az 1956. évi forradalomra - városi rendezvények

Emlékezés az 1956. évi forradalomra-városi rendezvények

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra való emlékezés városi rendezvényei két helyszínen – a sopronkőhidai rabtemetőben és a Széchenyi téri Hűségzászlónál – zajlottak. Kora délután csendes emlékezésen rótták le kegyeletüket és hajtottak fejet a forradalom valamennyi hősének tiszteletére emelt kőhalomnál és a kilenc 56-os mártír kopjafájánál a Sopronkőhida-Jánostelepen tartott megemlékezésen résztvevő soproniak.
 

Sopronkőhida-Jánostelep rabtemető
2002. október 23.

A Himnusz és a Szózat hangjai, versek, gyertyagyújtás, koszorúk, virágok, és a kopjafákra kötött nemzetiszín szalagok jelzik, hogy Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Török István, Weintráger László és Zsigmond Imre hazáért áldozott élete a sok-sok névtelen hős áldozatával együtt kitörölhetetlenül beleíródott az utódok emlékezetébe.

A Hűségzászlónál ifjak fáklyás sorfala tiszteletadása mellett Dr. Szála Erzsébet, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának főigazgatója elevenítette fel az 1956. októberében történteket, azt, ahogyan a fővárosban élő honfitársaink egy új, szabadságharcban érlelődött életre tettek kísérletet, és ahogyan az események befolyásolhatatlan dinamikával terjedtek szét az egész országba.
 

"Világot megrengető tíz nap után, harcban, vérben, szenvedésben megszületett a semleges Magyarország" - idézte a Nemzeti Tanács lapjának, a Soproni Napló november 3-i száma vezércikkének alcímét. Azok, akik életüket adták 56-ban egy élhető, független, békés ország építésébe fogtak, az általuk elvégzettekhez mi már semmit nem adhatunk; a mi feladatunk, emléküket megőrizni. Az 1956-os forradalom nem bukott el, hanem a magyar történelem többi forradalmaihoz hasonlóan egy új és más jövő formálásának az esélyét adta a forradalom utáni nemzedéknek - mondta a szónok.

A Hűségzászlónál tartott megemlékezésen Sopron város vezetői, iskolák, intézmények, civil szervezetek képviselői, a város polgárai megkoszorúzták az emlékművet és mécsest gyújtottak a forradalom áldozatainak emlékére.

B.T.É.