CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2002. október 24., csütörtök 03:57


A Magyar Hidrológiai Társaság rendezvénye- Nyitott nap a Lisztben- Soproni Borok és Ételek- Estreházyak a fertõdi kastélyban

Hírek, események

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezet október havi elõadó-ülése kissé eltért a megszokottól. Míg máskor a Szervezetet a hagyományos, helyi – Fertõ, viziközmû, geológia, erdészeti hidrológia, környezetvédelem - témák kötik le, most tudományos, elvontabb témát választottak.
A VITUKl Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Rt. keretén belül Domonkos Miklós a felelõse a Duna-vízgyûjtõbeli országok hidrológiai együttmûködése munkacsoport tevékenységének, aki  beszámolót tartott a szervezet megalakulásáról, 30 éves munkájáról, az együttmûkodés nehézségeirõl.
A tudományos munkákból - Duna-vízgyûjtö monográfiája - megismerhettük a vizs-gálatok sokrétûségét, a hatalmas (817 ekm2) vízgyûjtõ statisztikáját.
A hallgatóság ugyan a tudományos részletekbe nem merülhetett el, de olyan is-mereteket –szezhetett, ami nem ismert hétköznapi ember számára.
Németh Kálmán  SzB-tag

Nyitott nap a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Október 26-án és 27-én (szombaton és vasárnap) egész napos programmal várja az érdeklõdõket a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. Mindkéz napon délelõtt 10 órától késõ délutánig gyerkeknek, felnõttekenek szóló, rengeteg kulturális programon vehet majd részt mindenki, aki a Széchenyi-, a Liszt-, a Petõfi- termekben megfordul. Kisszínház, Hungáris Serház, zene, tánc várja a kulturális központot birtokva venni kívánó soproniakat.

Soproni Borok és Ételek Megjelent a Paginarium kiadó gondozásában Niszkács Miklós Soproni borok és ételek Sopron - Kis-Kárpátok-Burgenland borútjain címû könve. A könyv a hajdani Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék tájaira kalauzolja el az olvasót. Mindazok, akik személyesen felkeresik a könyvben leírt és közel 100 színes fotóval illusztrált helyeket, biztos, hogy szép és maradandó élményben részesülnek.

Estreházyak a fertõdi kastélyban Elképzelhetõ, hogy 2003 végén, vagy az azt követõ év elején elkészül az Esterházyaknak felajánlott külön lakosztály a család egykori fertõdi kastélyában. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta: a lakosztályt a kastélyegyüttes jövõre kezdõdõ felújításához kapcsolódóan alakítanák ki. A tervek szerint a barokk mûemlék együttes a rekonstrukciót követõen múzeumi, zenei, kulturális központként mûködik majd. Az Esterházy család fertõdi jelenléte annak a szellemiségnek a továbbélését jelezné, amelynek mentén az építtetõ Esterházy Fényes Miklós a 18. század második felében virágzó kulturális életet teremtett a kastély falai között. Varga Kálmán néhány hete vetette fel a lakosztály kialakítására vonatkozó gondolatot Esterházy Antal hercegnek, aki örömmel fogadta az elgondolást. A lakosztály helyét a fõépületben, reprezentatív helyen, a családhoz méltó környezetben kellene kialakítani a kastély jövõ évben történõ felújításhoz kötve. Mint kitért rá, a jövõre kezdõdõ rekonstrukció keretében elsõ ütemben a fõhomlokzat és a belsõ udvar megújítását tervezik. Ez a munka mintegy 400-500 millió forintot igényel. A késõbbiekben kerülne sor a teljes homlokzat rekonstrukciójára és a hátsó park felújítására, amely fénykorában a barokk kertmûvészet egyik legértékesebb alkotása volt. A kastély és a park a magyar állam tulajdona, s nem változnak tulajdoni viszonyai azt követõen sem, miután az Esterházy család birtokba veszi a leendõ lakosztályt.
(MTI nyomán)