CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. október 28., hétfő 23:41


Soproni borok és ételek - könyvben és a valóságban

Soproni borok és ételek - könyvben és valóságban

"Az élet oly rövid, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz borokat, rossz társaságban igyunk és gyenge ételeket együnk" . - mondja Niszkács Miklós, Aranytollas újságíró, a Vendéglátás szakmai folyóirat főszerkesztője, a magyar Borakadémia és több Magyar Borlovagrend, valamint a Borkollégium tagja, egyébként a közelmúltban megjelent A Soproni borok és ételek Sopron, Kis-Kárpátok, Burgenland borútjain című könyv szerzője.

Niszkács Miklós: Fontos egymás megismerése,
és egymás munkájának kölcsönös segítése

Ahhoz pedig, hogy a jó bor fogalmával tisztában legyünk – amennyiben nem születtünk poncichter-családba, márpedig a soproniak közül sem mindenki borosgazda – tehát, ahhoz, hogy a borok szépségét igazán értékelni tudjuk, hasznos lehet, ha a történelmi múlt szerves részét képező borkultúrával is megismerkedünk.

A Hotel Sopron Vinosseumában tartott bor- és gasztronómiai bemutatóval összekapcsolt könyvbemutatón a szerző arról is beszélt, hogy a három ország történelmi borvidékeit a múlt , a jelen és a jövő is összekapcsolja.
 

Szigeti László: A Magyar Borok és Borvidékek egy marketing munkát végző és marketing munkára serkentő sorozat

- Maradandó érték a könyv, amely a borbarátoknak, borászoknak és a hajdani Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék fenséges tájait a bor és gasztronómia sajátságos szemszögéből felfedezni vágyóknak egyaránt szól - méltatta a könyvet Szigeti László a Paginarum Kiadó elnöke.
 

Ketten azok közül, akik boraikkal nem csak a borkóstolón, hanem a könyvben is szereplnek: 
Taschner Kurt (Taschnervin)
és Magyar Dezső (Lővér Pince)

Történeti áttekintés, a borvidék jellemzőinek és jellegzetes szőlőfajtáinak bemutatása mellett a szőlőművelés hagyományos módszereiről is olvasmányosan megszerkesztett ismertetőt kap az olvasó, amelyet követően "elindulhat" a képekkel gazdagon illusztrált soproni borúton, majd a Kis-Kárpátok vidékén és Burgenland borútján is végigmehet. Gálos István, a Hotel Sopron mesterszakácsának ételleírásait tartalmazó, igen gazdag és tetszetősen illusztrált receptgyűjtemény soproni bortermelők illő borait ajánlja az ételek mellé. A Kis-Kárpátok régió és Burgenland borvidék jellegzetes ételei szintén megtalálhatók az igényesen szerkesztett és Mészáros Attila fotóival illusztrált kötetben.

A Vinosseumban tartott gasztronómiai bemutatón a könyvben szereplő soproni ételkülönlegességek mellé a Lővér Pince, a Taschnervin, a Vincellér-ház és Jandl Kálmán borait kínálták
 

Sommer Klaus: A határon átnyúló együttműködést a kiegyenlítetlen gazdasági tényezők még nehezítik

Sommer Klaus a Burgenland Tourismus iroda sajtóreferense szerint igen sikerült a könyv. A régió határokon átnyúló közös kultúrája meghatározó, ezért ahhoz hasonlóan, ahogyan a könyvben is együtt jelenik meg a határ két oldalán lévő bor- és gasztronómia, a jövőben is egyre erőteljesebb lesz az együttműködés, a közös érdekek mentén való munkálkodás. Az irodavezető reméli, hogy a könyv egy jövőbeli német változatában – amely szerinte Ausztriában és Európa más országaiban is eladható lenne – erőteljesebben lesz majd jelen a burgenlandi borvidék.
A közös jövő pedig: a Nyugat-Pannon régiót a nemzetközi piacon közösen bemutatni, amely nagyobb célközönséget jelent majd úgy az osztrák, mint a magyar, akár a szlovák vidékeknek.

- Végtelenül hálás vagyok az írónak, meg a szerkesztőnek , és a kiadónak egyaránt a könyv megjelentetéséért - mondta Molnár Tibor a Sopron és Vidéke Hegyközségi Tanács elnöke.
 
 

Ketten a Vincellér-házból: Molnár Tibor és Sásdi István

- Általában elég sokat kell a borosgazdáknak fizetniük, ahhoz, hogy egy-egy kiadványban megjelenjenek, ezúttal viszont csak magukat kellett adni az anyaghoz. A könyv, amelyet szakmailag is nagyon jónak tartok, egy, a megszokottól eltérő szellemiséggel mutatja be a soproni borvidéket, speciális ételekkel. A képei mesélnek, vendégeinknek is kitűnő ajándék, amellyel őket a borturizmus felé tudjuk irányítani.

Ivana Magatova a Szlovák Országos Idegenforgalmi Hivatal elnöke fontosnak tartja a határokon átnyúló együttműködést, hangsúlyozva, hogy a Kis-Kárpátok borturizmusa egy olyan különleges ága a szlovákiai turizmusnak, amelyet mára már nem az állam, hanem a régió maga menedzsel. A "termék" azért is nagyon érdekes, mert a szomszédos országok ünnep- és szabadnapjain, a hosszabított víkendeken jönnek ezekre a 2-3 napos programokra a turisták.

Anna Píchova a Kis-Kárpátok borok útja programvezetője az együttműködésről szólva elmondta, hogy Magyarországon nagyobb hagyománya van a szőlészetnek és borászatnak, aminek éghajlati és társadalmi okai vannak, ezért ők a magyar tapasztalatokat érdeklődve szemlélik, és azokat megpróbálják hasznosítani. Reméli, hogy a jövőben soproni és Kis-Kárpátok borok útja összeér majd, és mindazok, akik Sopronba látogatnak, eljutnak a Kis-Kárpátok vidékére is.

Érdekes volt hallani, hogy a szlovákiai bortermelők nem konkurenciát látnak a magyarokban és az osztrákokban. A közös borásztalálkozókon a borok versenyeztetésén van a hangsúly, és a szakmai tapasztalatcsere a konkurencián felülemelkedik. A Kis-Kárpátok borai nem exportra készülnek, a jó szlovák borral, amelynek létezéséről egyébként kevesen tudnak, inkább a régióba szeretnék csábítani a látogatókat.

Jelinek Sonja a SATUR Utazási iroda Szlovák képviseletének ügyvezető igazgatója, aki a könyv anyagának egy részét szlovákról fordította elmondta, hogy erre az alkalomra is Ausztrián keresztül, a borúton jöttek Sopronba. Az, hogy a szlovák Kis-Kárpátok borai belekerültek a könyvbe azt jelzi, hogy helyük van a régió borainak a könyvben és azt is, hogy a régiók tudnak együttműködni és jól megértik egymást.

- Idővel nem csak a jelenlegi "borháromszögben" fogjuk kóstolgatni egymás borait, hanem másokat is idevonz majd közös munkánk - vélték egybehangzóan a szlovák vendégek.

Egyelőre a három és mégis egy Ruszt-Sopron-Pozsony borvidéke jelenik meg a Magyar Borok és Borvidékek című sorozat ötödik kötetében, amelynek valóságban való bejárására is invitál a könyv, reméljük minél többeket sikerrel.

Tóth Éva