Rovat: Nyugati Kapu
1999. október 28., csütörtök 00:00
A Nyugati Kapu gasztronómiai melléklete Aroma
Tudta, nem tudta?
Anno 1856 Tény, hogy a látogatás kissé unalmas, feszélyezõ részlete a társaséletnek, de minthogy annak alphája és omegája, alapköve és támasza, legjobb ha alaposan tanulmányozzuk annak törvényeit. A látogatás sokféle. Van hivatalos, szertartásos, illemlátogatás, aztán a mennyegzõi emésztési, részvét, érkezési és búcsúlátogatás, újévi, intim, s még számos más. A palack szelleme Késõi szüretelésû borok A késõi szüretelésû borok azok, amelyeket az adott borvidék általános szüreti idõszaka után szedett szõlõbõl állítanak elõ. Sajátos mustminõségük miatt az igen magas minõségi bor kategóriába tartoznak ezek a nedûk. A késõi szüretelésû borok zömében Tokaj Hegyalján teremnek, de találkozhatunk vele Badacsony és Siklós vidékén is. A legkedvesebb késõi szüretelésû borról, mely a szerkesztõ ínyét megérintette, így vall. Tokai hárslevelû Amikor egy katalógusból a borok választékát
böngésztem,
a szemem megakadt a hárslevelûn. Mi tagadás sokáig ízlelgettem a szót
magát,
nagyon megtetszett. A bort még nem ismertem, de a név harmóniája
magával
ragadott, sõt sejtetett valamit. Rögtön magamhoz rendeltem egy
üveggel,
nem okozott csalódást. Mivel a száraz borokat kedvelem, feleségem volt
a borszakértõ, nem csalódott. Egy szép simuló borral találkozott. A
bor
kifejezetten hölgyvendégeim körében válhat SLÁGERBORRÁ. Nekik ajánlom
sok
szeretettel fõétkezések után, gyümölcsök, desszertek mellé,
természetesen
önálló fogásként is.
|