CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. október 28., csütörtök 00:00


A Nyugati Kapu gasztronómiai melléklete

Aroma

Aroma

Tudta, nem tudta?

  • Míg a görög nõk sohasem vehettek részt a férfiak lakomáin, addig Rómában a nõk jelenléte mindennapos, megszokott dolog volt. Jelenlétük kezdetben kedvezõen hatott abban, hogy a lakomákat úgymond féken tartsák, de késõbb pont õk voltak azok, akik nagymértékben elõsegítették annak lezüllését.
  • Az ókorban a terített asztal körül mindenkinek egyformán szava volt. Mindenféle protokoll betartása nélkül kinyilváníthatta véleményét, elgondolását.
  • A nagy lakomákon a vendégek a kitálat finom falatokon kívül pompás ajándékokat is kaptak. Nem volt ritka a rabszolgák, ritka állatok, remekmívû vázák, ékszerek, ezüsttel kivert kocsik fogattal, hajcsárokkal való odaajándékozása.
  • A gáláns vendéglátók hölgyvendégeik részére tiszteletük jeleként felolvasztott drága gyöngyöt tálaltak.
  • Volt rá eset, hogy egy híres római lakomán minden egyes ételt és italt más-más tánclépésben szolgáltak fel, s hozzájuk más és más dallamot énekeltek.
  • Nagy divat volt Rómában a vendégek megijesztése.Gyakran fordult elõ, hogy a mennyezet rémes dübörgéssel ropogni kezdett. Természetesen mindenki ijedten ugrált fel helyérõl, azonban a mennyezet leszakadása helyett a vendégek meglepetésére és elégedettségére pompás virágok és illatos permet hullott alá.

Anno 1856

Tény, hogy a látogatás kissé unalmas, feszélyezõ részlete a társaséletnek, de minthogy annak alphája és omegája, alapköve és támasza, legjobb ha alaposan tanulmányozzuk annak törvényeit. A látogatás sokféle. Van hivatalos, szertartásos, illemlátogatás, aztán a mennyegzõi emésztési, részvét, érkezési és búcsúlátogatás, újévi, intim, s még számos más.

A palack szelleme

Késõi szüretelésû borok

A késõi szüretelésû borok azok, amelyeket az adott borvidék általános szüreti idõszaka után szedett szõlõbõl állítanak elõ. Sajátos mustminõségük miatt az igen magas minõségi bor kategóriába tartoznak ezek a nedûk. A késõi szüretelésû borok zömében Tokaj Hegyalján teremnek, de találkozhatunk vele Badacsony és Siklós vidékén is. A legkedvesebb késõi szüretelésû borról, mely a szerkesztõ ínyét megérintette, így vall.

Tokai hárslevelû

Amikor egy katalógusból a borok választékát böngésztem, a szemem megakadt a hárslevelûn. Mi tagadás sokáig ízlelgettem a szót magát, nagyon megtetszett. A bort még nem ismertem, de a név harmóniája magával ragadott, sõt sejtetett valamit. Rögtön magamhoz rendeltem egy üveggel, nem okozott csalódást. Mivel a száraz borokat kedvelem, feleségem volt a borszakértõ, nem csalódott. Egy szép simuló borral találkozott. A bor kifejezetten hölgyvendégeim körében válhat SLÁGERBORRÁ. Nekik ajánlom sok szeretettel fõétkezések után, gyümölcsök, desszertek mellé, természetesen önálló fogásként is.