Az év Kékfrankosa
Az év Kékfrankosa
Hogy mi a jó bor titka? Pontosabban mitől lesz egy vörösbor
a 2002-es esztendő soproni úgymond zászlósbora? Például attól (is), hogy
a kópházi Sipkoja – Csipkés – dűlőben érlelődött az a szőlő, amiből készült,
azaz a szubalpin és a szubmediterrán klíma találkozásánál, avagy ahogyan
a szakértők nevezik, a Fertő tó „élén”. A természet nedűjét aztán háromnegyed
évig fahordókban érlelték, majd egy teljes esztendőnyi ideig különböző
típusú barrique hordókban. A Vincellér MPS Kkt. 2000. évi kékfrankosa az
említett módon nemesedett, s elnyerte az idei esztendő legkiválóbb soproni
kékfrankosa címet. Szakértők és borimádó ínyencek alkották azt a borbíráló
bizottságot, amelynek tagjai a közelmúltban a Sopron Hotelben döntöttek
kilenc – előválogatásokon már sikeresen szerepelt – bor közül a legjobbikról.
Molnár Tibor, Pieler Pál és Sásdi István 1994-ben alapította
meg a Vincellér MPS Kkt.-t. Boraik Fertőbozon, két egykori Széchenyi, illetve
a soproni Balfi utcai pincében érlelődnek.
A borviadal során egyébként – igen szoros versenyben – a második helyezett
a Lővér Pince, a harmadik pedig a Princzes család kékfrankosa lett. A szigorú,
(bár a szigorúságot inkább csak tettető, ám lelkes), de igazságos zsűri
tagjai azt vallják, Hamvas Béla után, hogy „a borok ott élvezhetők általában
a legjobban, ahol termettek”.
Soproni Ász
Fotó: cyberpress.sopron.hu
|