CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. november 15., péntek 01:33


Pat Cox elnök hétfőn Strassbourgban levelet kap

Pat Cox elnök hétfőn Strassbourgban levelet kap

A világ legnagyobb levelének feladója Sopron... és személy szerint mindenki, aki bélyeget ragasztott a borítékra
 

A világ eddigi legnagyobb levelének szánta Kuntz Zoltán ötletgazda, és társai, Hillebrand Imre, dr. Juretzky Csaba, Nagy László és dr. Winkler András azt az Európa Levelet, amelynek ötletével 2000-ben szólították meg mindazokat, akik úgy gondolták, hogy az Európai csatlakozás nen kizárólag a politikusokra, hanem személy szerint  mindenkire tarozik. Az elkészülte utáni időszakokban a hatalmas méretű borítékon a címzett neve, a postacím, kiállításának helyszíne ugyan többször  változott, de egy dolog változatlanul végigkísérte az Európa Levél 2000 óta tartó történetét: az ötletet elindítók elszántsága és kitartása, akiket többen bíztattak olyanok, akiknek szívügyévé vált a levél sorsa. Az ötletgazda elgondolása szerint a borítékba elhelyezett levélben  a magyar állampolgároknak az Európai Unióhoz való csatlakozási szándékukat kinyilvánító üzenetnek kellett lennie. A szervezők nem titkolt szándéka volt az is, hogy a hatalmas borítékban postázott levél a Guinness-rekordok könyvébe is bekerüljön, lévén a legnagyobb méretű valaha postára adott, a legtöbb bélyeggel ellátott, a legtöbb feladóval rendelkező, és, mint olyan a legnagyobb távolságot – 880 kilométert – megtett levél.

Kuntz Zoltán, dr. Szájer József, Nagy László, Hillebrand Imre, dr. Jurectzky Csaba

Levél-történet dióhéjban
2000-ben a Sopron Plazaban sokáig még egy postai bélyegárus is ott tanyázott a hatalmas objektum tövében és a meghirdetés után rövid idővel nem csak Sopronból, hanem az ország minden részéről sokan voltak olyanok, akik egy-egy, vagy akár több bélyeg felragasztásával feladójává váltak az Európa Levélnek.
2001-ben még a Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek bizottsága - a civil szervezetekről szóló napirendi pontba foglaltan – a tárgyaltakkal egyidőben, a soproni, Európa Levél  ügyét képviselő  delegáció is bemutatkozási lehetőséget kapott. Akkor Dr. Winkler András azt kérte, hogy a magyar hivatalos szervek, lehetőségükhöz  mérten nyújtsanak diplomáciai segítséget az ügy sikeres előmozdítása érdekében. A részvevők egybehangzó véleménye volt, hogy a civil szervezetek kezdeményezéseire - a magyar közéletben betöltött igen fontos szerepük révén - fokozottan figyelni kell. A bizottság tagjai támogatásukról biztosították az Európa Levél 2000 ügyét.
Egy ideig a soproni Városháza előterében is kiállították az Európa-levelet, később pedig a Pannónia Med Hotel is helyet adott az akkor már igencsak nagy felületen bélyegekkel borított borítéknak. Merthogy lényegében egy boríték volt az, amelynek mindenki a csodájára járt, hiszen a levél szövegére javaslatokat a kezdetektől fogva szintén a polgároktól vártak a szervezők.
A történések aztán azt mutatták, hogy a választási kampány kissé túlfűtött politikai légköre nem a legkedvezőbb a civil kezdeményezések kibontakozásának, ezért a választások előtti és közötti időszakban nem sok szó esett a levél sorsáról, mígnem a napokban kiderült, hogy végre minden akadálya elhárult annak, hogy az Európa Levél a címzetthez eljusson. "Mr. Pat Cox The President of the European Parliament The European Parliament Allée du Printemps, B.P, 1024/F, F-67070 Strasbourg Cedex France" került néhány napja az új címzés a borítékra.
- Sikerült, sikerült, sikerült! - mondta – mit mondta ? – kiabálta Kuntz Zoltán a telefonba, és valóban az utóbbbi két napban a levél "feladása" körüli teendőkkel volt mindenki elfoglalva; ez utóbbiak – tekintettel annak hatalmas méreteire – érthetően " kissé" bonyolultabbak a szokásosnál.

A levél "feladóinak" listája

A levél és feladói
A különleges papírból készült levél mérete 808×404 cm, 21 négyzetméter bélyeggel borított területe van. Összesen 72,2 négyzetméternyi alapterületű papírból készült, összesen 25,27 kilogrammot nyom. A bélyegek súlya 1,68 kg, száma pedig: 21788 darab. Mindezeket a paramétereket közjegyző is hitelesítette, akinek a jelenlétében nem kis munkával számollták meg egyenként a különböző formájú és méretű bélyegeket a szervezők és a sajtó jelenlévő munkatársai közül is néhányan. Összesen 2247 személy írta alá a a hitelesítő listát, amellyel ő maga is a küldemény feladójává vált - a számszerű adatokat Hillebrand Imre ismertette, aki kigondolta azt is, hogy a nem könnyű a boríték kiállítását, mozgatását egy fából készült keretszerkezettel tegyék lehetővé. A fontos kellékek megtervezésében és kivitelezésében soproni és Sopron környéki iparosok és a Nyugat-Magyarországi  Egyetem Faipari Mérnöki Karának oktatói és hallgatói vettek részt. Juretzky Csaba az ügy jogi képviselője volt, Nagy Lászlópedig  a nagy vállalás "diplomatája", aki különböző fórumokon a szervezők elképzeléseit képviselte, Dr. Winkler András egyetemi tanár szakmai tapasztalával segített a legbonyolultabb helyzetekben.
- Amikor Strasbourgban átadjuk ezt a levelet, akkor Sopron ismét kis időre a történelem porondjára lép, és nagyon boldog vagyok azért, hogy ennek a részese lehetek - mondta Kuntz Zoltán, aki a többi szervezővel és Sopron országgyűlési képviselővel együtt személyesen is jelen lehet az Európa Levél november 18-i átadásán.
- Biznyára sokaknak feltűnt, hogy sokáig nem volt szövege a levélnek - mondta Nagy László. Aki bevallotta, hogy a nagy boríték elkészültekor egy kérdést lett volna a legidőszerűbb feltenni: azt, hogy mikorra várható Magyarország Európai Unióba való felvétele?
Mára már egy más tartalmú, jó kedvű levelet sikerült megfogalmazni. A csatlakozás szorgalmazása nem csak a politikusok dolga. Akaratát az egyszerű polgár is kinyílváníthatja, hiszen az EU-kérdés nem csak a politikai elit ügye; nemzeti ügy, egyben pártpolitika feletti.

Szimbolikus erejű pillanat
Dr. Szájer József, az EU-konvent tagjaként sokat segített az Európa Levél ügyének.
- November 18-án bekövetkezik az a történelmi pillanat, amikor először szólalnak fel a Magyar Köztársaság parlamenti képviselői az Európa Parlamentben - mondta a politikus. Az Európa Parlament strassbourgi ülésének napirendjén a bővítés kérdése szerepel, ehhez az eseményhez jól illeszkedik az Európa Levél Pat Cox elnök úrnak való átadása. Soproniaknak különösen fontos esemény ez, hiszen nem véletlen, hogy ez a kezdeményezés éppen Sopronból indult, abból a városból, amely szintén – spontán módon – a polgárok akaratából  tette lehetővé 1989 augusztus 19-én az NDK-s polgárok számára a határnyitást. Ezáltal Magyarország hozzájárult a hivatalos határnyitáshoz, majd pedig Németország és végső soron Európa újraegyesítéséhez. Európa újraegyesítése kapujában vagyunk - mondta Szájer József.
- Szimbolikus erejű az a pillanat, amely összekapcsolja 1989. augusztus 19-ét és 2004-nek azt a napját, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lesz.

A soproniak által küldött és a Magyar Posta által ingyenesen szállított óriási boríték egy hétig lesz látható Strassbourgban, az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik történetét bemutató fotó- és dokumentumkiállítás anyagával együtt. A szervezők a strassbourgi átadást követően a Bélyegmúzeumnak szánják a hatalmas borítékot.

T.É.
 

Mr. Pat Cox
Elnök
Európai Parlament

Európai Parlament
Allée du Printemps
B.P, 1024/F
F-67070 Strasbourg Cedex
Franciaország
 

Tisztelt Elnök Úr,
 

Mi, a Magyar Köztársaság polgárai, kifejezve eltökélt támogatásunkat Magyarország Európai Uniós csatlakozása iránt, szeretnénk átadni Elnök Úrnak az Európa-levelet.

Közép- és Kelet-Európa évtizedekre kiszorult az európai fejlődésből a második világháborút lezáró békerendszer igazságtalanságának következményeként.
Bár Magyarország népe többször próbált megszabadulni a külső és belső diktatúrától, magányos küzdelme bukásra volt ítélve.

Az évszázad utolsó tizedében sikerült elég erőt gyűjtenünk, hogy visszaszerezzük szabadságunkat, azt a szabadságot és függetlenséget, amelyet majdnem fél évszázadig nélkülöznünk kellett. Ez a győzelem tette lehetővé, hogy itt és most Európa újraegyesítéséről beszélhetünk.

Tisztelt Elnök Úr,

Ezt a civil kezdeményezést egy éve indítottuk Sopron városából, abból a városból, ahol 
1989. augusztus 19-én az NDK-s állampolgárok számára először hullt le a vasfüggöny. Támogatjuk Magyarországnak a lehető legkorábbi és a legkedvezőbb feltételek melletti Európai Uniós csatlakozását, amely hazánk alapvető nemzeti érdeke. Hiszünk abban, hogy Magyarország Európai Uniós csatlakozása nemcsak a kormányok, diplomaták és politikusok feladata, hanem a polgároké is.

Kezdeményezésünkbe meghívtunk minden olyan polgárt, aki támogatja uniós csatlakozási szándékunkat, felkérve őket, hogy ragasszanak egy-egy bélyeget a nagy méretű borítékra.

Mi magyar polgárok tudjuk, hogy annak ellenére, hogy a 20. század sok szenvedést hozott Európa népeinek, az évszázad utolsó tizedében szerencsésen végződött a szabadság és az elnyomás, a demokrácia és a diktatúra közötti harc. Az új évszázad kihívása, hogy hogyan tudjuk Európát sikeresen megreformálni és egy újraegyesített Európa, hogyan tud megfelelni a 21. század kihívásainak.

Hiszünk Magyarország közeli sikeres Európai Uniós csatlakozásában,

Őszinte tisztelettel,

Magyarország polgárai
 

Kapcsolódó cikk:
Sikerült!! Feladásra vár az Európa-Levél -képriport