CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. november 19., kedd 23:20


Los Andinos - az Andok zenéje

Los Andinos - az Andok zenéje

    Fennállásának huszadik évfordulója alkalmából november 18-án nagy sikerű koncertet adott a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban az Andok zenéjét játszó együttes,a  Los Andinos.
    A novemberi ködben valami mediterránt, valami mást, távoli kultúrákat, népszokásokat varázsolt tegnap este élőzenében a négy előadó .

    Az együttes vezetője, Tárnok Ákos mesélt többek közt a Tinku-ünnep rejtelmeiről, amikor a nép három-négy napos zenéléssel, tánccal és verekedéssel (a nők is!) köszönti a Földanyát, ezzel a rítussal viszonozva a tőle kapott energiát.
    Komoly, sokszor áldozatokat követelő népszokásról van szó, amelytől jobb termést, a nők termékenységét és egészséget várnak az ott élők. Felmerül a kérdés, hogy miről is énekelnek ezek az emberek, mi számukra a legfontosabb.
    Az együttes vezetője sorolja a hangszerek sokaságát, az ősieket: pánsípok, furulyák, s persze a dob, illetve a begyűrűzött hárfa, gitár s annak kicsinyített válfaja a csárángó.
    Minden vidéknek megvan a maga hangzásvilága, amely hol vidám, temperamentumos „karneváli”, hol szomorú, de mindig az életről szól. A dalok spanyol, ketchua és ájmárá nyelven csendültek fel.
    Órákig tartott a koncert, de csak perceknek tűnt. Vérpezsdítő, távoli múltba vivő, sejtelmes zenéket, s egészen maiakat, városiakat. A ritmus, a zene, a színek kavalkádja volt jellemző erre az estre. Nem csoda, hogy temperamentumukkal, színes zenéjükkel és egyéniségükkel, hangaszereikkel már húszéves fennállásukat ünneplik.

csiz