CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2002. november 26., kedd 22:14


Oroszlánvadászat Sopronban

"Oroszlánvadászat" Sopronban

November 19-én, kedden hajnalban látványos jelenségnek lehettek szemtanúi azok, akik alvás helyett az égbolt fürkészését választották. Ekkor érte el Földünket a Leonida meteorraj, melynek apró porszemcséi felizzottak a légkörben, fényes csíkot húzva maguk után. Mivel a szemcsék nagyjából párhuzamos irányban haladnak az űrben, ezért úgy tűnik, mintha mind az ég egy adott pontjából sugároznának szét (ez a raj radiánsa). Ez a pont a Leo (Oroszlán) csillagképbe esik, innen ered a meteorraj elnevezése.

A jelenséget - mellyel az országos média is részletesen foglalkozott - természetesen Sopronban is nyomon követtük. A felhős, ködös idő ellenére a Magyar Csillagászati Egyesület helyi szervezetének, a Stella Sopronnak 7 tagú csoportja - Dubek László, Kiss Gyula, Petyus András, Szabó Sándor, Szalai László, Szalai Tamás, Tarnai Krisztián - kísérte figyelemmel a páratlannak ígérkező "csillaghullást". Kis csapatunk a mucki őrsnél végezte az észlelést. Hajnali 2 és 6 óra között - időnként teljesen zárt felhőzet és telehold mellett - összesen 70 db meteort sikerült megfigyelnünk, melyek között akadtak igazán látványos darabok is. Néhány meteor fénye még a Jupiterét (-4 mg) is túlszárnyalta (ezeket a fényes meteorokat bolidának v. tűzgömbnek nevezzük)!

Az ország felhőmentesebb részein az észlelők akár 2-3000 hullócsillagot is láthattak ezen az éjszakán! A Stella Sopron tagjai az eseményekről fotó- és videódokumentációt is készítettek. A fenti adatok Kiss Gyula feljegyzéseiből származnak.

Ha többet szeretnének tudni a jelenség hátteréről és az országos megfigyelési eredményekről, látogassák meg a Magyar Csillagászati Egyesület honlapját (http://www.mcse.hu)!

Szalai Tamás