CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. november 26., kedd 22:32


Magyarország ezer éve térképeken

Magyarország ezer éve térképeken

    A Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság Soproni Csoportja, a Magyar Tudományos Akadémia, a Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet, valamint a Soproni Földhivatal rendezésében nyílt meg a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban Magyarország 1000 éve a térképeken című kiállítás, amelyen Apagyi Géza, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője köszöntőjét követően Walter Dezső polgármester ajánlotta a tárlatot a népes közönségnek.

Walter Dezső köszöntötte a kiállítás résztvevőit

    A szervezők külön érdeme, hogy egy igényesen szerkesztett kiállításvezetőt is összeállítottak, amely igen nagy segítséget jelent a nem térképészeknek a kiállított anyag megismerésében és megfelelő értelmezésében.

    A kiállított anyag válogatás, hiszen az elmúlt évszázadok során sokkal több térkép készült, mint amennyit a kiállítók ezúttal be tudnak mutatni a konferenciaközpont első emeletén kialakított kiállítótérben.
    A 93 bemutatott térkép egyúttal kordokumentum is, hiszen sajátos időutazásra hívja a látogatókat, amint a kiállításvezető bevezetője is fogalmaz: Az ezeréves Magyarországról készült térképek révén elénk tárul az is, ahogyan készítőik, megrendelőik egykor és ma térségünket látták és láttatni kívánták. Az ókori és kora középkori térképészet fő emlékeinek említése mellett a reneszánsz kor térképészetéről, a török korban készült térképekkel kapcsolatos tudnivalókról is olvashat a kiállítás-látogató Klinghammer István A magyar térképészet a kezdetektől napjainkig című írásában, amelyben a földmérő- és térképész-szakember a képzés történetéről, a katonai felmérésről, valamint a civil térképészetről is bőséges információanyaggal szolgál.
    Hosszú út vezetett a Ptolemaiosz nyolckötetes földrajzi munkája térképein felbukkanó későbbi Magyarország területének ábrázolása és a mai – 22 Föld körüli űrkutató misszió által közvetített – adatokat feldolgozó térképekig.
    A kiállításon a Beatus von Liebana világtérképe (1028 körüli másolatban) mellett a közismert és sok vitát kavart Lazarus 1528-as műve és rengeteg igazi, nem csak térképészeknek való csemege látható. Az értékes anyagot, amely december elsejéig naponta 9-16 óra között tekinthető meg, és amely  egyúttal áttekintést ad a magyarországi polgári és katonai topográfiai térképezésről is, az Országos Széchényi Könyvtár térképtárából, a Földmérési Intézet és Múzeum, továbbá a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatala anyagából válogatták össze.