CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2002. december 03., kedd 21:01


61

Regionális üzleti találkozó volt ma a szombathelyi Park Hotel Pelikánban


61


A délelőtt tartott konferencia témája: Befektetési lehetőségek Nyugat-Dunántúlon - míg ebéd után, 14.00 és 16.00 óra között került sor a kétoldalú találkozókra, amelyektől projektek és befektetők egymásra találását remélték mind a szervezők, mind a résztvevők.

A 10.00-kor induló konferencia Szombathely Megyei Jogú Város Gazdasági Bizottsága elnöke, Szűcs Gábor úr megnyitójával kezdődött. Tőle Csernenszky László vette át a szót, s az ő pulpitusra lépésével kezdetét vette a hatrészes előadássorozat, melynek lényegi pontjait a résztvevők kivetítve is nyomon követhették. Csernenszky úr a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője. Az "Okos Magyarország (Smart Hungary)" programot ismertette, a befektetés-ösztönzés új irányait.
A gazdasági növekedés globálisan lelassult és megváltoztak versenyképességi pozícióink (a versenytársak nagyon felerősödtek) - tehát korszerűsítenünk kell ösztönző rendszerünket, természetesen az EU szabályzataival összeegyeztetve.
A Smart Hungary befektetés-ösztönzési irányai: adójellegű támogatások, közvetlen állami támogatások, valamint az államigazgatási eljárások korszerűsítése. Az előadó ezeket kifejtve előrevetítette a 2003-as esztendőtől megvalósuló intézkedéseket (az adócsomagot jóváhagyta a Parlament), de az azt követő évekre is kitekintett.

Minden előadó húsz perc időtartamban mutatta be tárgykörét. Az előbbiekben ismertetett országos jellegű tájékoztató után tért át a program a régió fejlesztési irányaira. Az előadást Markó Péter, a Vas Megyei Önkormányzat elnöke - aki egyben a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is - tartotta meg.
2000 derekán csak a nagyon szigorú gazdasági szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az akkor még nagyléptékű fejlődés meglehetősen törékeny! A gazdaság jelen helyzetében a régió előtt öt stratégiai cél megvalósítása áll: erősíteni a gazdaság versenyképességét, javítani az életminőséget - közelítve az EU életminőségéhez, a környezet védelmének figyelembe vételével megvalósítani a fenntartható fejlődést, tudatosítani a regionális identitást - kialakítani a régión belüli kohéziót, illetve felkészülni az EU-integrációra.
"A befektetések szerkezete várhatóan el fog tolódni - ez helyi megrázkódtatásokkal jár, de csak a halott gazdaság mozdulatlan" - hangzottak a megye elnökének józan szavai.

Dr. Berényi Ferenc, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) bécsi irodájának igazgatója lendületes beszámolójában a társaság tevékenységét ismertette hallgatóságával, s a teremben ülők közt nyilván nem egy jövendő ügyfelét láthatta.
Az ITD Hungary közhasznú társaság - kezdte az előadó mindjárt e tény nyomatékosításával -, azaz ingyenesen dolgoznak. Költségvetési eszközökkel finanszírozza őket a Külügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium. A társaság kulcsfeladatai: befektetés-ösztönzés, kereskedelemfejlesztés (a magyar export fejlesztése), integrációs felkészítés, valamint a magyar tőkekivitel ösztönzése (hiszen vannak már erős magyar vállalatok, melyek a külföld irányába terjeszkednek). Magyarországon 13 regionális irodájuk van, tíz képviseleti iroda működik elsősorban határaink mellett, azaz főleg, ahol magyarok laknak, s 38 kereskedelmi és szolgálati iroda működik 29 országban - azon országokban, ahonnan befektetőket várunk, illetve ahová magyar árut célzunk elhelyezni.
A rendszerváltozással a magyar áruk jelentős mértékben elvesztették piacaikat. A korszerűtlen magyar ipar azonban látványosan rövid idő alatt talpraállt, olyannyira, hogy ma már az export 75 százaléka az EU-ba, illetve az OECD-be irányul. E gyors átalakulás nem mehetett volna végbe a működő tőke nélkül. Hogy a tőke továbbra se "kerülje el" hazánkat, ezért született a Smart Hungary (a legelső előadó, Csernenszky László ismertette részletesen), melynél a minél nagyobb hatékonyság érdekében komoly törekvés az egyablakos kiszolgálás megvalósítása!

Az ITD Hungary Kht. igazgatója után Győrffy Gábor, a Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója vette kezébe a mikrofont, hogy megtartsa "Befektetés-ösztönzési tevékenység a Nyugat-Dunántúli Régióban" című előadását, melynek során egyben a résztvevőknek átnyújtott vadonatúj - tehát a régió legfrissebb információit tartalmazó - multimédiás CD-ROM-ot is bemutatta; címe: Befektetési lehetőségek Nyugat-Dunántúlon.
Győrffy úr a Nyugat-Dunántúl gazdaságának jellegzetességeivel kezdte az elemzést. Ez az egyetlen a magyarországi régiók közül, amely EU-országgal határos, s e határ élénk kereskedelmi forgalommal megáldott határ. Ez Budapest után a második legerősebb gazdasággal rendelkező térség. GDP-je az EU-s GDP-átlag 53 százaléka. Az egy főre jutó beruházás jelentősen meghaladja az országos átlagot. Viszont a kutatás és fejlesztés különösen Vas megyében nagyon kis hányadot képvisel országos viszonylatban, az innovációs és a technológiai transzfer intézményrendszere pedig még kialakulatlan - ám már kialakítás alatt van a szombathelyi és a soproni innovációs központ. Koncentrált iparágak jellemzik a régiót, a vállalkozások között erősödő üzleti kapcsolatok.
A továbbiakban Győrffy Gábor beszélt a klaszterekről, a "glokalizáció"-ról, s igen tanulságos volt, amit a multinacionális cégek, illetve befektetők szemléletéről mondott, miszerint: a Szentgotthárd-Kecskemét távolság "nem távolság" a Szentgotthárd-Madrid úthoz viszonyítva - azaz nem lehet regionális sovinizmus.
A CD, illetve a 2003. január elsejével meginduló közös portál egyaránt a befektetők naprakész tájékoztatását szolgálja. "Első régióként Budapest után olyan helyzetbe került a régió, hogy aki benyit, nem egy labirintusba, hanem egy világos, átlátható nagyterembe nyit be" - hangzott az előadás záró mondata.

Bognár Nándor, a DHV Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a gyakorlati megoldásokat ismertette "Befektetési lehetőségek a régióban, a projektgyűjtés tapasztalatai" címmel. Elmondta, hogyan keresték meg a vállalatokat, hogyan szelektáltak az általuk beadott anyag, illetve a személyes látogatás alapján - hogy azután 61 projekt kapjon helyet a CD-n, közülük 31 a kidolgozott projekt, 30 pedig projektkezdemény. A projektgyűjtés során az a tapasztalat alakult ki, hogy "sok a megformálatlan projektötlet, kevés a szakértelem, a háttéranyag" - most, a CD-vel a versenyben előbbre jutott a régió.

Porpáczy István, a PorpySoft Számítástechnikai Szolgáltató Bt. ügyvezetője zárta az előadók sorát, és gyakorlati bemutatót tartott a CD-ROM felépítéséről, használatáról.

Amint kiderült azonban, jutott egy "bónusz"-előadás is e napra. Zeiner Katalin (az Osztrák Szövetségi Kamara felnőttoktatási felelőse) tartott ismertetőt a WIFI-nek az elmúlt hét keddjén Budapesten, a Krisztina Plaza ötödik emeletén megnyílt első magyar leányvállalatáról, a WIFI Hungária központról, amelynek alapvető feladata a felnőttoktatás, -továbbképzés, kiemelten a gyakorlati szempontok alapján.

- gyöngyös -