CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 04., szerda 12:37


Emlékezés a  várost 1944. december 6-án ért első légitámadásra

Emlékezés a  várost 1944. december 6-án ért első légitámadásra

    Sopron város önkormányzata évek óta megemlékezik a várost 1944. december 6-án ért első légitámadásról, s a polgárság képviselői az évfordulón az áldozatokra emlékezve elhelyezik mécseseiket a háború áldozatainak közös emlékművénél.
    Az idén azokra is emlékezünk, akik nem kis önfeláldozással légoltalmi szolgálatot vállaltak a második világháború éveiben. Ezek nagyobb része már nem él, a kíméletlen sors az idősebb vezetőket már mind elszólította közölünk, s az akkori fiatal lányok és fiúk sora is erősen megritkult.

    Az egykori küldöncök, kárfigyelők, ügyeletesek, riasztók, elsősegélynyújtók, romeltakarítók és az áldozatokat eltemető szolgálat beosztottjai közül is már csak egy maroknyi, a hetvenes éveit taposó nő és férfi maradt meg közöttünk.
     Ezek szolgálatát, gyakran életveszélyben teljesített munkáját máig sem köszönte még meg a város.
Ezért úgy látta az önkormányzat jónak, hogy a Sopron elleni első légitámadás 58. évfordulóján megtiszteli a légoltalmi szolgálatban részt és áldozatot vállalt diákokat, cserkészeket, leventéket, már iskolából is kikerült hölgyeket, s részükre találkozót szervez.
     A soproni légoltalomban kötelességét teljesítve szolgálatot vállalt, - akkor ifjú polgárt - az önkormányzat 2002. december 6-án rendezett találkozóra hív az egykori Vármegyeháza emeleti dísztermébe.
     Az évforduló és a vendégek tiszteletére rendezett műsor keretében emléklapot adnak át a hajdani szolgálatot teljesítőknek.
    A találkozó után együtt gyújtják meg mécseseiket a második világháború áldozatainak emlékműve előtt a Deák téren.

(Mihalovits János grafikája)