CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. május 19., szerda 00:00


A Lélek ajándéka remény az embereknek

Beszélgetés Bindes atyával

A Lélek ajándéka remény az embereknek
Beszélgetés Bindes Ferenc római katolikus plébánossal
"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hírtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.” Ezekkel a szavakkal számol be a Szentírás az első pünkösdről, a Szentlélek eljöveteléről. Ez volt az egyetemes keresztény egyház születése is Krisztus feltámadása után negyven nappal. Bindes Ferenc, római katolikus plébánossal arról beszélgettünk, hogyan tapasztalható meg a mai korban a Szentlélek működése.

– Ki a Szentlélek?

– Az apostoli hitvallás, amelyet a legtöbb keresztény egyház elfogad, hiszi és vallja, hogy egy Isten van, amely három személyben mutatkozik meg. A három személy közül a harmadik a Szentlélek. Teológiailag röviden azt lehetne mondani, hogy az Atya és a Fiú szeretete válik személlyé a Szentlélekben, akit az Atya és Jézus küld azért, hogy amit Jézus testi valójában elkezdett a földön, azt Ő folytassa az idők végezetéig.

– Milyen feladattal jött el a világba?

– Krisztus feltámadása után még a tanítványok sem látták tisztán, hogy mi a teendő. Nem tudták elképzelni, hogy Jézus nélkül mit fognak ők csinálni, lesz-e folytatása az eseményeknek. Mikor pünkösdkor eljött a Szentlélek, a tanítványok a szívükben egy hatalmas változást kezdtek érezni, megvilágosodtak előttük Jézus tanításai, a húsvéti titok, a megváltás üzenete és saját küldetésük. Ez volt pünkösd jelentőségének az értelmi része, de ugyanilyen fontos volt az is, hogy ekkor érezték meg igazán a megváltás örömét.

– Ez kétezer éve történt, de a Szentlélek munkája ma is megtapasztalható.

– Természetesen. Véleményem szerint most a Lélek évezrede következik. A mi korunk már nem fogja eltűrni azokat a keresztényeket, akik megszokásból, hagyományból, mereven akarnak jámborkodni, vallásoskodni. Egy gondolkodó korban, egy igazi, őszinte élményeket kereső korbanegy lemerevedett, száraz kereszténységnek nincs sok esélye a lelkekért folyó harcban. De ettől nem kell tartanunk, hiszen a Lélek a mai korban új mozgalmakat indított el. A protestáns közösségekből indult ki, de ma már a katolikus egyházban is egyre nagyobb tért kap a karizmatikusság, ahol sokkal személyesebben, bensőségesebben, lendületesebben élik meg az keresztények a hitüket, mint régen.

– Hogyan lehet találkozni a Szentlélekkel? – Miben látszik az, hogy valakiben ott él és munkálkodik a Szentlélek?

– Ha valaki megkapta a Szentlelket, azt lehet rajta felfedezni, hogy betölti egy csodálatos belső békesség, biztonságérzet, egy csendes, derűs öröm, amely átragyog minden gondon, bajon. Képessé válik a szeretetre, meg tud bocsátani, felülkerekedik az ilyen ember az önző természetén. Ragaszkodik, hűségessé válik Jézushoz, s nagyon nagy bűnnek kell lennie valakinek az életében, hogy ezek után hátat fordítson Istennek.

Vannak különleges ajándékok is, mint a prófétálás, amit a közösség építésére ad nekünk a Szentlélek. Akik megkapták a Szentlelket azok nem tétlenek, keresik a helyüket, szolgálatukat az egyházban, a közösségben, bizonyságot tesznek a környezetükben Jézus Krisztusról.

– Milyen üzenete lehet a Szentléleknek a ma embere számára?

– Nálunk Magyarországon nagyon sok ember él félelemben, kiábrándultságban, közönyben. Megbomlottak az emberek közti kapcsolatok; a bizalom, megbocsátás kihalt az emberi szívekből. A Lélek pont ezekre a problémákra akar választ adni: reményt, szeretetet, biztonságot, lelkesedést és életcélt. A Lélek ajándéka remény az embereknek. Nekünk csak késznek kell lennünk a befogadására.

– Hogyan látja, lesz ébredés még Magyarországon, lesz egy új pünkösd, mikor ismét kiárad a Lélek az emberekre?

– Véleményem szerint már van is ébredés, legalábbis elindult sok helyütt a világban. Rengeteg hívő imádkozik a világ újraevangeliztációjáért, s hiszem a mai fiatalok – szellemi értelemben – egy csodálatos idő elé néznek. Nemcsak sötét felhők vannak körülöttünk, hanem friss szelek is fújnak, hála Istennek.

Merényi Zoltán