CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 09., hétfő 17:16


Öt évtized kemény munkájának gyümölcse

Öt évtized kemény munkájának gyümölcse

    Aranylakodalmát is ünnepelhette volna az idén 50. születésnapját betöltő Pedagógusok Művelődési Háza.
    Fennállásának 50. évfordulója alkalmából a Pannonia Med Hotelben színes műsorral és ünnepséggel kedveskedtek a ház tagjai. A háziasszony szerepét betöltő Szilágyiné Dr. Fodor Zsuzsanna alapítványtevő ünnepélyes köszöntője után Hadfi József, a pedagógusok életének aktív irányítója köszöntötte a vendéglátókat és azon tagokat, akik egykoron és jelenleg is a Művelődési Ház keretében szorgalmasan, önfeláldozóan tevékenykednek a vezetőségben, énekelnek az énekkarban, szőnek, hímeznek, nyelvet gyakorolnak, sportolnak az alkotókörökben vagy azokat, akik jól érzik magukat a nyugdíjasok klubjában. Hadfi József, beszédében megemlékezetett az ötven év jelentőseb szakaszairól és azon személyeiről, akik elismerő munkát végeztek a klub életében. A díszes utcai világítás már javában csillogott, amikor is Kalmár István alpolgármester, emlékéremmel jutalmazta a Pedagógusok Művelődési Házának több tagját az elmúlt ötven évben végzett kiemelkedő munkájukért.

A díjazottak:
    Hadfi József: 1953-tól a Pedagógusok Szakszervezete tagja.
1963-tó1 1994-ig Sopron Varos szakszervezeti elnöke, aki elismert személyiségével résztvevője, aktív irányítója volt a pedagógusok életének, megmozdulásainak, ünnepségeinek, harcainak. Múlhatatlan az érdeme, hogy a Pedagógusok Művelődési Háza és a Pedagógusok Szakszervezete fennmaradt.
A legkritikusabb időszakban a titkári teendőket, a nem népszerű feladatokat is felvállalta, megoldotta a pedagógus közösség érdekében. Jelenleg is a Művelődési Ház megbecsült tagja, a mindennapok eseményeinek szemtanúja és kamerájával hiteles krónikása.
    Almási Jánosné:  A Pedagógusok Művelődési Háza társadalmi vezetőségének elnöke. A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar 1985. évi szardíniai útjának tolmácsaként kezdte meg segítő tevékenységét. Azóta minden itáliai utazás, cserelátogatás, levelezés, kapcsolattartás tolmácsa, a két ország közötti kulturális kapcsolatok kimagasló követe, aki európai műveltségével és magyarságtudatával a pedagógus közösség és városunk elismert képviselője és példamutató segítője. Kiemelkedő érdemeket szerzett abban is, hogy a ferrarai Lions Klub 9 év óta minden nyáron 38 fő nyugdíjas pedagógust vendégül lát két hétig a tengerparton.
    Dárdai Árpád: A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar karnagyaként 21. éve áll a kórus élén. Sopron Kultúrájáért-díjas. Énekkara Pro-Urbe Sopron díjas
Kiemelkedő szakmai vezetésével, rátermettségével országos hírre és magasfokú minősítésekre juttatta az énekkart, és dalosaival nemzetközi kórusfesztiválokon, testvérvárosi találkozókon Európa-szerte terjesztette a magyar kóruskultúrát.A város zeneéletének meghatározó személyisége. A Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar karmestere is, így a két együttes vezetésével évek óta közreműködik a város nevezetes rendezvényein. A zenei műveltség kialakítása és ápolása érdekében több előadást tartott együtteseivel az általános iskolai és középiskolai tanulóknak. Szuggesztív egyéniségével a zene iránti elkötelezettségével bővíti a zeneszeretők táborát és formálja ízlésüket.

    Lozsy Lajosné: 46. éve tagja a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak. Folyamatos éneklésével minden fellépés aktív résztvevője, a kórus fejlődésének hathatós segítője, később vezetőségi tagja. Állhatatossága, szép éneklése, kitartása, mindenre kiterjedő figyelme példaértékű a fiatalabb nemzedék számára is. Nyugdíjba vonulásakor Klubtag lett, majd a Szövő szakkör lelkes tanulója, szövője. Nagy gyönyörűségét leli a közös éneklésben, a társakkal való együttlétben és személyes alkotómunkájában.
    Krutzler Jánosné: 1986 óta a Nyugdíjas Klub titkára. Vezetésével nyugdíjas tagtársait heti rendszerességgel találkozhatnak; számtalan városkörnyéki kirándulás, külföldi utazás, nyári csopaki alkotótábor, ünnepség, vetítettképes előadás, hangulatos együttlét, színház- és kiállítás látogatás szervezésével teszi emlékezetessé a klub-életet. Áldozatos, odaadó munkálkodásáért, az idős kollegák megbecsüléséért köszönet.
Roskó Mária: A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar tagja 1961 óta, jelenleg a kórus krónikása. Vezető szakfelügyelőként helyi és megyei szakmai továbbképzéseket, módszertani tanfolyamokat szervezett a Művelődési Házban a magyartanároknak. Sikeres irodalmi előadásokat tartott a nyugdíjasoknak és a diákoknak, Á Szövő Szakkörért 1999 óta vezeti, a magyar népi hagyományokat ápolja, a régi, erdélyi motívumokat újjáálmodva szövik a mai kor-és lakáskörülményeknek megfelelően az esztétikai értékek megtartása mellett. Alkotómunkájuk jótékonyan sugárzik ki az óvodákra, iskolákra a látogatók ízlésformálására. Sokirányú alkotómunkájával jelentősen hozzájárul Sopron kulturális értékeinek gyarapításához.
Sz. Tóth Magdolna: 18. éve vezeti a Pedagógusok Művelődési Házában; a Népi Díszítőművész, Hímző Szakkört.Szakköri tagjait megismertette a magyar tájegységek hímzéskultúrájával, öltéstechnikájával, színvilágával.Szűkebb pátriánk, a Rábaköz archaikus mintakincsének feldolgozásával mutatkoztak be több alkalommal kiállításaikon.Két keze munkájával alkotott művel csodálatosak, elismerésre méltóak.
Szőke Ernőné: Több, mint egy évtizeden át vezette a Pedagógusok Művelődési Háza Szövő Szakkörét.Ő ismertette meg az erdélyi festékes mintakincset a szakköri tagokkal. Gazdag módszertani anyagot és mintagyűjteményt hagyott a gyapjúszövőknek, diákkal, fényképekkel illusztrálva, biztosítva továbbra is a "a tiszta forrásból" merítést. Igényes tevékenységével következetes hagyományőrzésével példaként áll a jelenleg működő szövő szakkör vezetői és tagjai előtt. Szakfelügyelőként rendszeresen a Művelődési Házban szervezte továbbképzéseit, szakmai rendezvényeit, amelyeken nagy segítséget nyújtott a város első tagozatos nevelőinek.

    A szűnni nem akaró tapsvihart Dr. Tillné Schmidt Edit meghatott hangja szakította meg. A művelődési ház Eötvös József emlékérem arany fokozatával kitűntetett igazgatója mondott köszönetet kollégáinak és munkatársainak, mindazért a segítségért, amellyel az elmúlt húsz éve vezeti a kultúrotthont, amellyel a mai napig java korábban tartja a pedagógusok kulturális életét. Köszönete jeléül emlékoklevéllel jutalmazta az őszes halántékú munkatársait és barátait.

Az ünnepély folytatásában Dr. Reisinger János irodalomtörténész, alapítványtevő következett, kinek köszöntő mondataival a Szent Bibliát és egy Jézusról szóló könyvet adományozott a közösség tagjainak. Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző és a meghívottak betegsége miatt Hanzséros Ágnes főtanácsos olvasta fel a köszöntő leveleket.

Az ünnepség keretében a Művelődési Ház alkotó csoportjainak munkáiból összeállított kiállítást tekinthették meg a résztvevők. V. Szalontay Judit ünnepélyes kiállítás megnyitója után díszes állófogadással kedveskedtek a szervezők. A pedagógusok öt évtizedes áldozatos munkájáért a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Katedra együttes, Dávidné Németh Valéria, a Pendelyes Néptáncegyüttes, Fajkusz Attila és zenekara felejthetetlen műsora zárta az ünnepélyt.