CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 09., hétfő 17:18


Kettős öröm: egy megerősített és egy elnyert Hermész-díj

  Kettős öröm: egy megerősített és egy elnyert Hermész-díj

A Fekete Cédrust és a Cédrus Art Klubot egyaránt kitüntette a szakma

    Antikvár könyvek illata, képzőművészeti alkotások, finom borok, falusi hétköznapok és ünnepek egyszerűségükben nemes tárgyai, metszetek, albumok, képeslapok. Ádventi koszorú az asztalon és  vendégmarasztaló fonott karosszékek: mindezek a különleges hangulatú épületbelső boltíveivel együtt késztetik arra a szemnek és léleknek tetszetős alkotásokat  – egyszóval a szépet és nemeset – szeretőket, hogy mindegyre visszatérjenek a Fő téri Cédrus Art Klubba, arra a helyre, amely számos író-olvasó találkozó, könyvbemutató helyszíne is volt már.


 
Kalmár István alpolgármester és Tisza Zsuzsa, aki  köszönti a megjelenteket

    Öt évvel ezelőtt a  könyvkiadás és -kereskedelem néhéz időszakában  alapította az akkori Művelődési Minisztérium a könyves-szakma legjobbjainak járó Hermész díjat, amellyel – mint Dr. Bart István, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke ma a cédrus Art Klubban fogalmazott – a  "jókra" szerették volna a figyelmet irányítani.

Bán Éva, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma vezető főtanácsosa és Dr. Bart István a a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke

    A Hermész-díjra való pályázás és az odaítélés feltételrendszere is egyértelművé teszi azt, hogy a Hermész-díj a könyvesboltoknak adományozható legmagasabb szakmai kitüntetés, amelyet tulajdonképpen a szakma maga ad, és amelyet a megszerzést követő öt év elteltével újból meg kell újítania az elismeréssel kitüntetett könyvesboltnak.

    Miután a Mátyás király utcai Fekete Cédrus elsők között pályázott a díjra és kapta azt meg, a Cédrus Art Klub (Fő tér 6.) bemutatóteremben tartott mai ünnepségen elsőként az 1997-ben a Fekete Cédrus (Mátyás király u.) számára odaítélt Hermész-díj megerősítésének örömteli hírét közölte a jelenlévőkkel Bán Éva, a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma vezető főtanácsosa.
Stockinger Andrea a Cédrus Art Klub üzletvezetője 
a Hermész-díjat tanúsító réztáblával

    A kettős örömöt és az esemény rangját tovább fokozta az, hogy a Tisza Zsuzsa könyvkereskedő vezette második bolt is, a Fő téri Cédrus Art Klub is elnyerte a kitüntető címet.

A Hermész-díj réztábláját Bart István helyezte fel a antikvárium-vinotéka falára.
Tisza Zsuzsa, Sopron kultúrájáért tavaly városi kitüntetésben részesült könyvkereskedőnek még egy – minden jel szerint megvalósítható – vágya van: az, hogy harmadik, a Bünkner Rajnárd közben található Vörös Cédrus boltja is Hermész-díjas legyen.
 

T.É.