CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. december 12., csütörtök 18:52


Szénási Ferenc karikatúrái

Szénási Ferenc karikatúrái

Az Escort Tourist galériájában, az Orsolya téren láthatók Szénási Ferenc karikaturista munkái. A többségében fekete-fehér tónusos rajzok már messziről uralják a térbe lépők figyelmét. A helyszűke miatt kissé zsúfoltan felrakott képek kétségtelenül vonzzák a látogatót: s annak ellenére, hogy nem mindegyik rajzon takarható el még képzeletben sem a felirat, mégis egy könnyű kis barkochba játékra hívja a szemlélőt. Szeretné kitalálni, s valljuk meg, a karikírozott vonások nagymértékű felnagyítása ellenére ez nem túl nehéz feladat.


Szénási Ferenc karikatúrái dinamikusak, mozgékonyak: szinte mozgásélményt keltenek. Dalit festés közben, Verebes Istvánt gesztikuláló, horkantó, élénk gesztikulációval kisért előadás közben látjuk. Pavarotti énekel, Kabos Gyula magánemberként lép ki, de kisemberként a filmmúzeum előadásából. Rajzolójuknak különleges érzéke van ahhoz, hogy sokoldalúan, ne csak a látvány világának extrém jegyeivel állítsa elénk alakjait - nem, nem csupán alakjait, hanem magukat az embereket.


A "Malacságok" sorozatban pedig a már a karikatúrákon is megfigyelhető szolid, tehát nagyon is szilárd humort élvezhetjük. Szénási erőssége nyilvánvalóan a grafikus, fekete-fehér megoldásokban található, ezek összetettsége bőven pótolja, amit a színes megoldásokban esetleg hiányolnánk.


A kiállító számított az alkotások kelendőségére, arra, hogy a közönség esetleges kedvenceit nemcsak a kiállítóteremben szeretné látni, de otthonában is szívesen akasztja falra, teszi az asztalra, hogy kezeügyében legyen, ezért a rajzok több méretben és reprodukciós formában is a vásárolni szándékozók rendelkezésére állnak.


Sokan voltak művészek, akik valamiképpen féltek a torzított ábrázolástól, "tökéletes imázsuk" megcsorbításától. Aki ezt a kis kiállítást szemléli, sokkal közelebb jut a rajzművészet ezen ágához, és inkább előnynek, semmint hátránynak fogja tartani, ha Szénási Ferenc - "Széna" - "tollára veszi".
- DI -