CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. december 12., csütörtök 18:54


Renner Kálmán a Papírmerítő Műhelyben

Renner Kálmán a Papírmerítő Műhelyben

A körünkből immár 8 éve hiányzó igazi mester, a klasszikus éremművészet egyik legutolsó soproni művelője a kézműves művészet egy másik területén, a várkerületi Papírmerítő Műhelyben, annak elülső termében jelent meg művein keresztül.


Jó megoldásnak, a kiállítás egy új, használható megjelenési formájának bizonyult az, hogy a kézi merítésű papír kicsit durvább faktúrájára nyomják nagy méretben felül az érem képét vagy az érem tervének rajzát, alája pedig rögzítik magát az érmet.


S bár itt és most a világítás alkalmatlansága sokat elvesz a szemlélés lehetőségéből, mégis örülhetünk, hogy a művész megbecsülése ilyen formában is nyilvánosságra jut.


Ismét gyönyörködhetünk a klasszikus veretű érmekben, a bronz domborművekben, s nem győzzük újra és újra csodálni Renner Kálmán hallatlan tehetségét a művészeti területek közötti "áthallásban": a zene, a festészet és az egyéb társművészetek, sőt tudományok, a jellemek ilyen hatásos és művészi, így kell mondanunk "veretes" megfogalmazásában.


Mondom: a körülmények messze nem ideálisak, de a szándék tiszteletre méltó, s az alany alkalmasságát és méltóságát aligha becsülhetjük túl. Akik szeretnének az immár sajnos posztumusz gyűjteményen keresztül megismerkedni Sopron egykori nagy éremművészével, most megtehetik.
- DI -